Hoppa till huvudinnehåll

Åbo stads ekonomi djupdyker – Stadsdirektören: ”Oroväckande att stadens ekonomi inte är i balans”

Åbo.
Åbo står inför en tuff framtid vad gäller stadens ekonomi. Åbo. Bild: Viljam Liljeroth ålandskap

På måndagskvällen får Åbo stadsstyrelse en hård nöt att knäcka då styrelsen ska diskutera nästa års budgetförslag samt strategi- och investeringsprogrammet 2019-2022.

Visst är det oroväckande och det som gör mig ännu oroligare är att vårt årsbidrag ser ut att landa på minus― Minna Arve

Trots att sydvästra Finlands ekonomi ångar på som aldrig förr och företagen klarar sig bra, vilket syns i förbättrade sysselsättningssiffror, så släpar den kommunala ekonomin efter och Åbos ekonomi formligen djupdyker.

Ett 20 miljoner euro sämre resultat än väntat

Stadsfullmäktige godkände tidigare att staden får göra ett minusresultat på 35 miljoner euro men nu verkar det som om Åbo landar på minus 55 miljoner euro för 2018.

– Visst är det oroväckande och det som gör mig ännu oroligare är att vårt årsbidrag ser ut att landa på minus och det betyder att vår budget inte är i balans, säger stadsdirektör Minna Arve (Saml). Jag hoppas verkligen att alla inom staden, såväl tjänstemän som politiker, inser allvaret i situationen.

Minna Arve
Stadsdirektör Minna Arve tror att Åbo nog ska lyckas vända skutan och få rätsida på ekonomin. Minna Arve Bild: Yle / Kalle Mäkelä minna arve

Årsbidraget anger hur mycket internt tillförda medel som återstår att användas för investeringar, placeringar och amorteringar efter att de löpande utgifterna har betalats.

– Att vi gör ett så här stort minus, och ännu mer om inget görs, är naturligtvis oroväckande - och då vi dessutom har stora investeringar i framtiden framför oss så måste vi sätta oss ner och fundera vad vi ska göra, säger Arve.

- Vi inom staden tror att om vi kan spara cirka sju miljoner euro per år i fyra års tid så kan vi skapa en hållbar ekonomisk grund som tillåter de investeringar vi vill göra.

Åbo konserthus
Åbo konserthus är i stort behov av en grundlig renovering och nu funderar man om ett nybygge skulle vara bättre. Åbo konserthus Bild: Yle/Nina Bergman Åbo konserthus,Åbo

På stadsstyrelsens möte på måndag ska också tjänsten som ny ekonomi- och strategidirektör lediganslås eftersom Jukka Laiho som tidigare innehade tjänsten valde att bli ekonomidirektör på trafikverket.

– Vi behöver allt kunnande nu, men mycket av de svåra beslut som ska fattas ligger i politikernas händer och jag hoppas att de inser allvaret, säger Arve.

- Åbo är i en svår situation. Det är viktigt att vi kan bibehålla nuvarande servicenivå då allt fler människor flyttar till regionen.

Miljonerna härstammar från sjukvårdsdistriktet

Enligt Arve beror en stor del av minuset på kostnader från sjukvårdsdistriktet.

– Det är kostnader som vi inte hade räknat med och de blir troligtvis högre i framtiden, så vi måste säkert se om det finns något vi kan göra för att hämma de kostnadsökningarna, säger Arve.

Åboborna får säkert också förvänta sig litet sämre service i framtiden om man får tro stadsdirektören.

Vi måste se över vårt hus och se vad vi kan göra― Minna Arve

– Nu har vi många olika sektorer som kanske vill öka kvalitetsnivån litet för mycket och stora städer som Åbo har ofta erbjudit litet bättre service än små städer så vi kan säkert se om vi kan sänka den här nivån utan att det känns för mycket hos stadsborna, säger Arve.

Stora investeringar väntar bakom hörnet

Naturligtvis ska vi också i fortsättningen ge service åt våra invånare som blir fler men vi måste se över hur vi ger den och vad det kostar.
Åbo står i framtiden inför stora investeringar.

Spårvagn på Salutorget i Åbo.
Spårväg eller superbuss? Det är alternativen - men båda kostar en hel del och i framtiden ska Åbo välja någondera. Spårvagn på Salutorget i Åbo. Bild: Yle/Peter Karlberg spårvagn,Transtech Oy,Transtech Artic,Salutorget (Åbo)

Bland annat har politikerna redan diskuterat spårvägar och superbussar.

Konserthuset i Åbo skulle också vara i behov av en grundlig renovering eller ett nybygge och så har diskussionerna om det stora upplevelsecentret tagit fart på allvar.

Allt detta kan komma att kosta miljarder euro som Åbo inte ser ut att ha om man får tro de ekonomiska siffrorna.

Skiss, upplevelsecenter i Åbo.
Ett upplevelsecenter kan också se dagens ljus i framtiden så det finns gott om användningsändamål ifall Åbo får rätsida på sin ekonomi. Skiss, upplevelsecenter i Åbo. Skiss,upplevelsecenter åbo

– Vi måste se över vårt hus och se vad vi kan göra men gör vi allt rätt och politikerna är överens kan vi troligtvis balansera ekonomin så att vi kan investera och låna mer, utan att stadens ekonomi sjunker ännu djupare, säger Arve.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland