Hoppa till huvudinnehåll

Dödssiffran efter tsunamin i Sulawesi fördubblades till över 800 - men katastrofen kan visa sig vara betydligt större än så

Förstörelsen i Talisi Beach, Palu. Bilden tagen på söndagen 30.9.2018.
Förstörelsen i Talisi Beach, Palu. Bilden tagen på söndagen 30.9.2018. Förstörelsen i Talisi Beach, Palu. Bilden tagen på söndagen 30.9.2018. Bild: EPA-EFE/MAST IRHAM Sulawesi,Indonesien,Tsunami (band)

Skalvet och den efterföljande tsunamin har krävt åtminstone 832 dödsoffer på den indonesiska ön Sulawesi, men antalet dödsoffer kommer sannolikt att öka betydligt. Enligt Indonesiens vicepresident kan dödsoffren komma att räknas i flera tusen.

Under en presskonferens på söndagen uppgavs alltså den nya bekräftade dödssiffran 832. Enligt Sutopo Purwo Nugroho som är talesman för Indonesiens katastrofmyndighet, har 811 av de här dödsoffren registrerats i staden Palu.

Myndigheterna skyndar på med att gräva massgravar för offren i rädsla för tyfus och kolera.

Man har fortfarande just ingen information om situationen i staden Donggala med omnejd, norr om Palu, där det bor omkring 300 000 människor. Donggala ligger närmare skalvets epicentrum än Palu.

Det kraftigaste skalvet på fredagen hade magnituden 7,5 och orsakade en tsunami med flera meter höga svallvågor.

Nu koncentrerar sig en stor del av räddningsarbetarna på att nå staden Donggala.

Indonesiska Röda Korset uppgav sig i en tweet ha nått stadens utkanter på eftermiddagen.

Indonesiska räddningsarbetare bär bort kroppar från en husruin i Palu på söndagen.
Indonesiska räddningsarbetare bär bort kroppar från en husruin i Palu på söndagen. Indonesiska räddningsarbetare bär bort kroppar från en husruin i Palu på söndagen. Bild: EPA-EFE/BASARNAS Sulawesi,Palu,jordbävningar,flodvågor,Tsunami (band),räddningsarbete
¨

Nugroho från katastrofmyndigheten sade att antalet dödsoffer sannolikt kommer att öka, eftersom många dödsoffer är oidentifierade och många ligger begravda under ruiner.

Nugroho sade också att katastrofområdet är större än man tidigare trodde och att katastrofmyndigheten inte har någon klar bild av situationen på orter som Donggala, Sigi eller Boutong.

Indonesiens vicepresident Jusuf Kalla var mer drastisk än Nugroho och varnade för att den slutliga dödssiffran kan stiga till flera tusen.

Gården till ett polissjukhus i Palu vad fylld av liksäckar på söndagen.
Gården till ett polissjukhus i Palu vad fylld av liksäckar på söndagen. Gården till ett polissjukhus i Palu vad fylld av liksäckar på söndagen. Bild: AFP / Lehtikuva Sulawesi,Indonesien,jordbävningar,Tsunami (band),döden

Ett problem för räddningsarbetarna i Palu är bristen på arbetsmaskiner som skulle behövas för att röja i bråtet och lyfta tunga block.

- Vi lyckades dra ut en överlevande kvinna ur hotell Roa-Roas ruiner igår kväll. Igår hörde vi också andra människor som ropade på hjälp där, berättade chefen för Indonesiens nationella räddningsmyndighet, Muhammed Syaugi för nyhetsbyrån AFP.

- Vad vi nu desperat behöver är tunga maskiner för att röja rasmassorna, sade Syaugi.

Ruinerna efter tiovåningshotellet Roa-Roa i Palu på söndagen.
Ruinerna efter tiovåningshotellet Roa-Roa i Palu på söndagen. Ruinerna efter tiovåningshotellet Roa-Roa i Palu på söndagen. Bild: AFP / Lehtikuva Sulawesi,Indonesien,jordbävningar,Tsunami (band),ruiner

Då Syaugi talade med AFP, befarade han att det kunde finnas så många som 150 människor begravda i rasmassorna efter hotell Roa-Roa.

Hotellet hade 80 rum och var nästan fullbelagt då skalvet inträffade.