Hoppa till huvudinnehåll

Elon Musk tvingas avgå som Teslas styrelseordförande – förlikningen kostade 40 miljoner dollar för Musk och Tesla

Elon Musk.
Elon Musk. Bild: AAP Image Elon Musk

Elbilföretaget Teslas vd och tidigare styrelseordförande Elon Musk har gått med på en förlikning angående stämningen mot honom och Tesla för värdepappersbedrägeri. Musk är också tvungen att avgå som styrelseordförande för Tesla.

Hälften av förlikningssumman ska betalas av Tesla och andra hälften av Elon Musk själv. Således kostade ett twitterinlägg 20 miljoner dollar för Musk.

Musk får inte på tre år heller vara styrelseordförande för Tesla, men han får ändå fortsätta som VD.

Musk stämdes av den amerikanska finansinspektionen SEC för värdepappersbedrägeri efter att Musk spekulerade på Twitter att Tesla skulle dra sig bort från aktiemarknaden.

Informationen om att Musk och Tesla nådde en överenskommelse med SEC kom två dagar efter att SEC också hade lämnat in en stämningsansökan där de krävde att Musk också måste lämna sin plats som VD i Tesla.

I förlikningen erkänner Musk och Tesla inte att de har begått de brotten de anklagas för, men de förnekar inte heller uppgifterna.

Twitterinlägget som Musk stämdes för ledde till att Teslas kurs steg med 11 procent, i och med att Tesla skulle ha vari tvungen att köpa en stor mängd av sina aktier för att kunna lämna aktiemarknaden.

Musk sade i augusti i sitt inlägg att han hade ordnat finansiering så att Tesla kunde köpas ut från marknaden för 420 dollar per aktie.

Sen augusti har Teslas aktie rasat med trettio procent och i fredags kostade en aktie 264,77 dollar.

Utöver att ha varit styrelseordförande och fortfarande VD för Tesla äger Musk en andel på omkring 20 procent i Tesla.

Musk räknas ha tillgångar för knappt 20 miljarder dollar, var av omkring hälften består av hans andel i Tesla.

Källa: AP, Forbes

Den felaktiga termen medlade ändrades till förlikning genomgående i artikeln klockan 9.40 den 30.9.2018.