Hoppa till huvudinnehåll

Stallorder avgjorde – besviken Bottas tvingades ge förstaplatsen till Hamilton: "Valtteri gjorde ett fantastiskt jobb"

Lewis Hamilton tar sig förbi Valtteri Bottas.
Lewis Hamilton kör förbi Valtteri Bottas i Sotji. Lewis Hamilton tar sig förbi Valtteri Bottas. Bild: AFP / Lehtikuva Lewis Hamilton,Valtteri Bottas

Rysslands grand prix slutade i segerjubel för Mercedes, men resultatet verkade lämna en dålig smak i munnen åtminstone för Valtteri Bottas. Finländaren, som startade från pole position, beordrades att ge sin placering åt stallkamraten Lewis Hamilton.

I fjol var det blåvitt på topp i Sotji och mycket talade för att Valtteri Bottas skulle kunna försvara sin seger i Rysslands grand prix då Mercedes-föraren knep pole position i tidskvalet på lördagen.

Valtteri Bottas fick också en fantastisk start och kunde behålla sin förstaplats i början av racet. Men bakom finländaren blev det smådramatiskt.

Sebastian Vettel såg ut att kunna ta sig förbi tvåan Hamilton, men britten lyckades behålla sin placering.

Efter de första kurvorna blev det riktigt stelt i täten. Bottas låg etta före Hamilton, Vettel och Kimi Räikkönen – alla på behagligt avstånd från varandra.

Bottas var först av alla att komma in och byta däck, och Vettel kom in till depån kort därefter. För en gångs skull verkade Ferrari ha träffat rätt med taktiken.

Små marginaler efter depåstoppen

Hamilton stannade ut några varv till och då han väl kom in såg det ut som att Vettel kunde utmana honom om andraplatsen. Så visade sig vara fallet. Britten kom ut på banan bakom sin tyska rival.

– Hur hände det där? frågade sig Hamilton i stallets radio utan att få något svar.

Men det var ingen fråga om saken. Hamilton var klart snabbare än Vettel.

Det första försöket att ta sig förbi tysken blockerades – enligt Hamilton, men inte enligt tävlingsjuryn regelvridrigt – men då Hamilton efter det fick en lucka var Vettel chanslös. Det var dubbelt Mercedes i topp igen.

Stallorder avgör

Innan tävlingen hade många frågat sig huruvida Mercedes skulle ”tillåta” Bottas att köra till seger från pole position eller istället beordra finländaren att ge sin placering åt VM-titeljagande Lewis Hamilton.

I början av det 25:e varvet kom beskedet i teamets radio.

– Du måste släppa förbi Lewis i den 13:e kurvan det här varvet, löd det korta meddelandet.

Bottas har tidigare talat om hur stallets mål kommer före hans personliga ambitioner på banan. Men det var uppenbart att ordern var en enorm besvikelse för finländaren.

– Jag var snabbare, sade Bottas till stallet några varv senare.

– Jag förstår, men Vettel hotade Hamilton. Vi var tvungna att ta det här beslutet, motiverade stallet.

Verstappen i toppform

Racets utropstecken var ändå utan tvekan födelsedagsbarnet Max Verstappen. Den i dag 21 år gamla nederländaren tvingades starta från ruta nummer 19 på grund av regelvidrigt många förändringar i motorn före deltävlingen, men bara åtta varv in i loppet låg han femma.

Red Bull hade valt att satsa på en strategi där förarna hölls ute mycket längre än rivalernas och ännu då tio varv återstod av tävlingen låg Verstappen etta.

– Ligger en Red Bull etta? Hur i fridens namn gick det till? frågade sig till och med Nico Hülkenberg i Renaults radio.

– Han har inte varit inne på depån ännu, löd det logiska svaret.

Men i det 44:e varvet kom Verstappen in och föll samtidigt ner till femma. Nederländaren fick ändå klart snabbare däck under sig än resten av tätförarna och fick försöka utmana Räikkönen om fjärdeplatsen.

– Han är tolv sekunder efter oss men kan ännu utmana oss, varnade Ferrari i radion.

"Hur ska vi köra i mål?"

Men de mjukare däcken började aldrig fungera för Verstappen. Tätkvartetten var istället oförändrad under slutet av racet. Något som Bottas hade frågor om under det sista varvet.

– Hur ska vi köra i mål? frågade han stallet.

– Vi behåller ställningarna som de är nu. Vi snackar mer om det efter tävlingen, svarade stallet i radion.

– Det här var en svår dag för oss. Vi talar om det senare, kompade stallchefen Toto Wolff i stallets radio.

Toto Wolff, stallchef för Mercedes.
Toto Wolff. Toto Wolff, stallchef för Mercedes. Bild: EPA/HANS KLAUS TECHT toto wolff,Mercedes Grand Prix,Formel 1,bilsport

Lewis Hamilton knep med andra ord segern före stallkamraten Bottas och Vettel, vars sista försök att närma sig Bottas urvattnades av för många bilar att varva.

"Valtteri gjorde ett fantastiskt jobb"

Segerfirandet var minst sagt dämpat. Efter att ha stigit ur sin bil gick Hamilton först fram till Bottas och efter det till stallets ingenjörer. Men jublet och det normala firandet lyste med sin frånvaro.

– Det är svårt för mig. Valtteri gjorde ett fantastiskt jobb och var en äkta gentleman då han släppte mig förbi honom. Normalt skulle vi vara oerhört glada, men jag förstår att han känner sig lite nere. Det viktigaste är ändå att vinna, och i dag gjorde vi en fantastisk laginsats, säger Hamilton i tv-intervjun.

Då det blir Bottas tur att intervjuas efter loppet applåderar publiken.

– Ett bra resultat för teamet, men på ett personligt plan är det svårt. Lewis kämpar om VM-titeln, så vi har alltid planer. Men det är ändå svårt. Det är vad det är, säger en uppenbart besviken Bottas.

Resultatet innebär att Hamilton nu leder VM-tabellen med 50 poäng ner till tvåan Sebastian Vettel. Fem deltävlingar återstår ännu av årets F1-säsong.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Sport