Hoppa till huvudinnehåll

Är Patrik Laine överhajpad? – ”Intresset har gått över gränsen”

Patrik Laine, Winnipeg Jets
Patrik Laine väcker debatt. Så också i Yle Sportens podd. Patrik Laine, Winnipeg Jets Bild: Tomi Natri / All Over Press Patrik Laine

En ny NHL-säsong är i startgroparna. En stor del av det finländska intresset kommer igen att kretsa kring den folkkära måltjuven Patrik Laine. Antti Koivukangas har fått nog av uppståndelsen. Jag vill bara se honom spela, säger han i Yle Sportens podd.

Omåttligt populära NHL har säsongsstart natten till torsdag.

Yle Sportens podd tar följaktligen pulsen på den nordamerikanska ishockeyligan i veckans avsnitt. Antti Koivukangas och Chriso Vuojärvi har sällskap i studion av redaktionens NHL-kolumnist Anders Nordenswan.

Panelen är överens om att Aleksander Barkov är den mest värdefulla finländaren i ligan.

Förväntningarna på den nyutnämnde Florida-kaptenen är skyhöga även om Nordenswan påpekar att Barkov inte tillsvidare visat samma råa vinnarskalle som exempelvis Patrik Laine och Sebastian Aho.

– Då när det gäller så bara kommer de fram. Jag betvivlar inte att Barkov också har det och det ska bli kul att se honom i år.

Aleksander Barkov, Florida Panthers
Aleksander Barkov är nyutnämnd kapten för Florida Panthers. Aleksander Barkov, Florida Panthers Bild: Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved contact: info@iconsportswire.com http://iconsportswire. Aleksander Barkov

Patrik Laine – upphaussad i Finland och Nordamerika

Patrik Laine är den spelare som väcker mest känslor och intresse bland de finländska NHL-fansen. Koivukangas upplever att uppståndelsen kring Laine har gått överstyr.

– Jag är trött på hajpen. Jag vill bara se honom spela och göra mål. Jag är fullständigt ointresserad om han dricker öl eller inte, eller förbrukar socker. Intresset har gått över gränsen i en serie där det finns så många andra bra spelare.

Patrik Laine, Winnipeg Jets
Patrik Laine inleder sin tredje NHL-säsong. Patrik Laine, Winnipeg Jets Bild: Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved Patrik Laine,NHL

Chriso Vuojärvi ger svar på tal och hyllar det exempel som Laine föregår med.

– Finländsk ishockey har besudlats av rubriker om kokain den senaste veckan. Att Patrik Laine är absolutist och skippat sockret är lovvärt. Men jag förstår vad du menar. Allt om och kring Laine lockar till läsning och det har stundvis blivit för mycket.

Anders Nordenswan påminner i sammanhanget om att Laine är till och med mer upphaussad i Nordamerika än i Finland.

– Tidningen Hockey News skriver rakt ut i sin säsongsbilaga att Patrik Laine kommer att ta hem Maurice ”Rocket” Richard-trofén (red. anm.: priset till grundseriens skyttekung) och skjuta 53 mål. Han är vansinnigt hajpad i NHL-kretsar.

Vem är bästa finländaren i NHL?

Aleksander Barkov
30.1% (367 röster)
Sebastian Aho
21.8% (266 röster)
Patrik Laine
14.2% (173 röster)
Mikko Rantanen
14.1% (172 röster)
Mikael Granlund
13.4% (163 röster)
Pekka Rinne
4.4% (54 röster)
Tuukka Rask
2.0% (25 röster)
Antal avgivna röster: 1220

Många om budet i kampen om Stanley Cup

Washington Capitals korades till NHL-mästare i våras efter finalseger över uppstickaren Vegas Golden Knights.

Washington Capitals firade Stanley Cup-triumfen i somras.
Alexander Ovetjkin lyfte Stanley Cup-bucklan i somras. Washington Capitals firade Stanley Cup-triumfen i somras. Bild: All Over Press Washington Capitals

I år lyfter experterna fram Toronto, Tampa Bay och Winnipeg som de största förhandsfavoriterna. Utöver den trion anses ytterligare en dryg handfull lag ha mycket goda chanser att tampas om Stanley Cup-pokalen.

– Om jag ska sticka ut hakan så säger jag att Nashville vinner den här säsongen. Klubben har varit nära flera gånger och nu har laget lärt sig vad som krävs för att gå hela vägen, säger Vuojärvi.

Vilket lag vinner Stanley Cup?

Winnipeg Jets
26.9% (156 röster)
Nashville Predators
14.1% (82 röster)
San Jose Sharks
11.9% (69 röster)
Något annat lag
10.2% (59 röster)
Tampa Bay Lightning
8.8% (51 röster)
Pittsburgh Penguins
7.9% (46 röster)
Toronto Maple Leafs
6.9% (40 röster)
Vegas Golden Knights
6.7% (39 röster)
Boston Bruins
4.6% (27 röster)
Washington Capitals
2.1% (12 röster)
Antal avgivna röster: 581

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Varje vecka medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll från idrottsvärlden.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)

Läs också