Hoppa till huvudinnehåll

Båda båtförarna var oaktsamma – utredningen av båtkrocken i Nagu avslutad

Två fritidsbåtar kolliderade i Nagu. Sjöbevakningens fartyg har parkerat bredvid den större båten på olycksplatsen.
Två fritidsbåtar kolliderade i Nagu. Sjöbevakningens fartyg har parkerat bredvid den större båten på olycksplatsen. Bild: Gränsbevakningsväsendet skador,Nagu,olyckor vid vatten,Innamo,Sjöbevakningen (Finland),Gränsbevakningsväsendet,fartygsolyckor

Båda båtarna höll oförändrad kurs i två minuter innan olyckan som inträffade i juli. Inga sikthinder fanns, trots det krockade båtarna.

Tre människor skadades allvarligt då två fritidsbåtar kolliderade norr om Nagu den 29 juli. En mindre båt med utombordsmotor blev överkörd av en 15 meter lång motorbåt. Båda båtarna hade tre personer ombord. De skadade färdades i den mindre båten och fördes med två olika helikoptrar till Åbo för vård.

Utredningen visar att båda båtarna höll oförändrad kurs i två minuter innan olyckan. Ingenting till havs hindrade sikten för förarna, däremot fanns det inte från båtarna fri sikt. Kapellet var uppfällt i den mindre båten, berättar kaptenlöjtnant Jari Nieminen på Gränsbevakningsväsendet som utrett olyckan.

Nieminen konstaterar att bevisföringen och radarbilderna gett en klar uppfattning om händelseförloppet.
Båda båtförarna misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och för underlåtenhet att iaktta gott sjömanskap. Fallet går nu till åtalsprövning.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland