Hoppa till huvudinnehåll

Grundstenen för Forsby skolcentrum murades: "Ett modigt beslut av Lovisa att våga bygga i stock"

Två kvinnor håller i en murslev tillsammans. De står på en byggarbetsplats och ska mura en grundsten.
Rektorerna Helena Järventaus och Katja Smeds samsas om mursleven på samma sätt som de snart ska samsas om skolcentret. Två kvinnor håller i en murslev tillsammans. De står på en byggarbetsplats och ska mura en grundsten. Bild: Yle/Mira Bäck Lovisa,Forsby, Lovisa,skolor,byggplatser,skolbyggnader,tvåspråkighet,murning av grundsten

Om ett år ska det nya tvåspråkiga skolcentret i Forsby i Lovisa stå klart. Grundstenen murades på måndagen.

- Lovisa satsar på skolorna. Lovisa satsar också på byarna. Det är inte riktigt på alla håll i landet som kommuner vågar satsa på den här typens projekt, säger stadsdirektör Jan D. Oker-Blom i sitt inledande tal.

Oker-Blom berömde Forsbyborna för att ha livat upp byn och tillade att han hoppas att skolcentret ska locka ännu fler nya invånare.

- Det att här byggs ett stockhus är ett modigt beslut och visar på att vi inte bara väljer det billigaste alternativet utan att vi följer visioner om vad vi vill ha och var vi vill ha det, säger Oker-Blom.

Framför en liten publik tar Oker-Blom emot en silverfärgad cylinder och lägger ner den i träformen som ska fyllas med betong. Inuti finns bland annat dagens tidningar och euromynt av olika valörer.

Därefter får tjänstemän och byggare en efter en kasta i några slevar grå sörja.

Samarbete över språkgränser

Koskenkylän koulus rektor Katja Smeds och Forsby skolas rektor Helena Järventaus tar gemensamt grepp om sleven och hivar i betong tillsammans.

- För samarbete, för eleverna, och för personalen, upprepar de på både finska och svenska.

I det tvåspråkiga skolcentret kommer eleverna att ha lektioner i den egna språkgruppen, men alla samsas om de gemensamma rummen som matsalen.

Flera män i arbetskläder och en man i trenchcoat står på en byggarbetsplats. En av männen håller i en cylinder och en annan sätter papper i cylindern.
Jan D. Oker-Blom fyller en metallcylinder med tidningar, mynt, ritningar och sitt eget visitkort. Cylindern murades in i grundstenen. Flera män i arbetskläder och en man i trenchcoat står på en byggarbetsplats. En av männen håller i en cylinder och en annan sätter papper i cylindern. Bild: Yle/Mira Bäck Lovisa,Forsby, Lovisa,skolor,byggplatser,skolbyggnader,tvåspråkighet,murning av grundsten,Jan D Oker-Blom

Båda rektorerna är glada över att byggandet har påbörjats.

- Det är spännande att se hur det som tidigare bara funnits som ritningar nu blir till på riktigt, säger Katja Smeds.

- Det är fint att se något konkret och eleverna följer ivrigt med bygget, säger Järventaus.

Hon är nöjd med planerna för skolcentret och berättar att lärarna har fått vara delaktiga i planeringen.

Flyttar in nästa höst

- Nybygget ska tas i bruk den 1 augusti 2019, om allt går som vi har tänkt oss. Då får Forsby skolas elever testa det nya huset innan Koskenkylän koulu flyttar in våren 2020, säger utbildningschef Timo Tenhunen.

Efter att nybygget har blivit klart ska Forsby skolas gamla byggnad tömmas och grundrenoveras.

- Så som det nu ser ut så håller vi tidtabellerna och följer den budget som är uppgjord för det här, säger Tenhunen.

Två kvinnor tittar in i kameran och ler. Bakom dem finns skog och byggmaskiner.
Koskenkylän koulus rektor Katja Smeds och Forsby skolas rektor Helena Järventaus. Två kvinnor tittar in i kameran och ler. Bakom dem finns skog och byggmaskiner. Bild: Yle/Mira Bäck Lovisa,Forsby, Lovisa,skolor,byggplatser,skolbyggnader,tvåspråkighet,murning av grundsten

Enligt kostnadsberäkningen kommer nybygget, reparationerna av de gamla husen samt det nya lösöret som ska köpas att kosta sammanlagt 7,9 miljoner euro.

När allt är klart ska största delen av eleverna hålla till i det nya huset medan administrationen och några förskolegrupper tar över det gamla skolhuset.

Kunskapshuset och dess rum för bland annat slöjd och bildkonst ska också renoveras.

Stockhus i skogsbrynet

Nybygget ska passa ihop med det gamla skolhuset både utseendemässigt och materialmässigt.

- Att bygga den nya delen i stock var ett naturligt val eftersom den gamla skolbyggnaden också är i stock. Som material för stock med sig en helt annan värme och känsla jämfört med en tråkig målad väggskiva, säger huvudarkitekt Riitta Ojala.

Utåt täcks väggen med träpanel, men inomhus kommer stockarna att synas.

- Det kommer att finnas både öppna inlärningsmiljöer och klassrum. Det blir en ny sorts skola, säger Ojala.

En byggarbetsplats med olika träkonstruktioner. Bakom står ett gult trähus.
Hittills har man hunnit bygga ett skyddsrum (till höger i bild) samt grunderna för var huset ska stå. En byggarbetsplats med olika träkonstruktioner. Bakom står ett gult trähus. Bild: Yle/Mira Bäck Lovisa,Forsby, Lovisa,skolor,byggplatser,skolbyggnader,tvåspråkighet,murning av grundsten

Förutom att satsa på skolbyggnader vill Lovisa också satsa på en trygg skolväg. Därför har man nu inlett byggandet av ett övergångsställe samt en gång- och cykelväg vid Israelsvägen och Jorvas anslutning intill väg 170 i Forsby.

Arbetet ska vara klart i december.

I höst inleds också byggandet av Lovisas andra stora skolprojekt, den nya svenska högstadieskolan. Grundstenen för den skolan muras på onsdag.