Hoppa till huvudinnehåll

Rättegång mot lärare åtalad för sexualbrott inleddes – rörde elev på insidan av låret under lektion och diskuterade masturbation

Rättegång bakom stängda dörrar.
Rättegången mot läraren hålls bakom stängda dörrar. Rättegång bakom stängda dörrar. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn rättegång,Helsingfors tingsrätt,dörrar

Rättegången mot den tidigare läraren vid Hoplaxskolan i Helsingfors inleddes på måndagen. Mannen är åtalad för nio fall av sexuellt utnyttjande av barn och ett fall av ärekränkning. Mannen har bland annat rört en elev på insidan av låret på lektionstid och skickat bilder på sig själv. Han vill inte kommentera åtalen, men enligt hans advokat nekar han till dem. Åklagaren yrkar på villkorligt fängelse.

I Helsingfors tingsrätt inleddes på måndagsmorgonen behandlingen av fallet där en tidigare lärare vid Hoplaxskolan i Helsingfors står åtalad för nio fall av sexuellt utnyttjande av barn och ett fall av ärekränkning. Åtalen mot mannen väcktes i maj. Enligt polisen har de misstänkta brotten skett mellan 2013 och 2017.

Den offentliga delen av rättegången pågick bara i några minuter. Åklagaren hade begärt att behandlingen sker bakom stängda dörrar och tingsrätten höll med.

Rörde pojke på inre låret och skickade bilder på sig själv

Senare under måndagen blev delar av åtalen offentliga. Enligt ett av åtalen mot läraren har han rört en elev, en pojke, med handen på inre låret och masserat pojkens axlar under lektionstid.

Pojken gick då i högstadiet och var under 16 år gammal.

Läraren har också skickat meddelanden med sexuell innebörd via WhatsApp till eleven. Han har i meddelandena diskuterat elevens utseende, skickat bilder på sig själv i badbyxor och på sin bara överkropp och ben samt diskuterat masturbation med barnet.

Rektorn har varnat läraren

Händelserna ägde enligt åtalet rum från och med september 2016 till och med april 2017 då läraren greps.

I åtalet framkommer också att skolans rektor gett en varning till läraren på grund av sexrelaterade meddelanden och för att läraren haft kontakt med eleven "kring midnatt och under kvällens sena timmar".

Rättegången pågår i fem dagar

Yle Huvudstadsregionen frågade innan rättegången hur läraren svarar på åtalen, men mannen ville inte själv kommentera dem på något sätt. Enligt hans advokat Jussi Sarvikivi nekar han till dem.

Han har inte undervisat sedan brottsmisstankarna uppdagades i april 2017 och är enligt fostrans- och utbildningssektorn inte längre i tjänst.

Sammanlagt har tingsrätten reserverat fem dagar för behandlingen av fallet. Det betyder att två åtalspunkter per dag behandlas.

Åklagaren yrkar på villkorligt fängelse

Åklagare Elisabeth Stenman-Haltia uppgav på måndagsmorgonen att hon först i samband med slutpläderingen nästa vecka berättar vilket straff hon yrkar på för mannen.

I åtalet som blev offentligt under måndagen framkommer att åklagaren yrkar på villkorligt fängelse.

Straffet för sexuellt utnyttjande av barn varierar mellan fyra månaders och fyra års fängelse. Ett villkorligt fängelsestraff kan vara högst två år.

Tjänstebrottet behandlas nästa år

Rektorn för skolan där läraren arbetade under många år är åtalad för brott mot tjänsteplikt i anknytning till fallet. Åtalet antas handla om att rektorn inte vidtagit åtgärder trots att hen känt till misstankarna mot läraren. Enligt polisen har det misstänkta tjänstebrottet ägt rum mellan åren 2014 och 2017.

Åtalet mot rektorn behandlas i tingsrätten i början av 2019.

Rektorn har tidigare uppgett för Yle Huvudstadsregionen att hen nekar till brott.

Uppdatering 1.10.2018 klockan 14.50: Detaljer i åtalet mot läraren lades till i texten samt att åklagaren yrkar på villkorligt fängelse.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen