Hoppa till huvudinnehåll

Sångaren och skådespelaren Charles Aznavour är död

Charles Aznavour våren 2018.
Charles Aznavour på en konsert i Marseille i våras. Nu på hösten skulle han vara en av dragplåstren då fädernelandet Armenien står värd för den francophona kulturfestivalen. Charles Aznavour våren 2018. Bild: EPA-EFE Charles Aznavour

Den franske sångaren, visförfattaren och skådespelaren Charles Aznavour har dött, 94 år gammal. Aznavour var en gigant inom franskt musikliv, med en karriär som sträckte sig över åtta decennier.

Aznavour avled natten till måndagen i i sitt hem i Alpilles i sydöstra Frankrike, uppgav franska medier på måndagseftermiddagen. Aznavour var aktiv ända till slutet, hade nyss återvänt från en konsertturné i Japan och hade ett flertal framträdanden inprickade senare i höst.

Charles Aznavour föddes i Paris 1924. Han var son till armeniska flyktingar som undkommit de turkiska massakrerna på armenier under första världskriget.

Pojken, som ursprungligen hette Shahnour Vaghinag Aznavourian, växte upp i Quartier Latin. Redan som barn började han spela teater – namnet Charles tog han som nioåring.

Aznavours karriär som låtskrivare och sångare tog fart efter att han 1945 träffat Edith Piaf, skrivit ett antal sånger åt henne, och följt med henne och hennes pianist Pierre Roche på turnéer i Frankrike och Amerika.

Fr.v. Eddie Constantine, Edith Piaf och Charles Aznavour 1 januari 1950.
Fr.v. Eddie Constantine, Edith Piaf och Charles Aznavour 1 januari 1950. Fr.v. Eddie Constantine, Edith Piaf och Charles Aznavour 1 januari 1950. Bild: AFP / Lehtikuva Charles Aznavour,Eddie Constantine,Édith Piaf

Sjöng på sju språk

Charles Aznavour jämfördes ofta med Frank Sinatra, men till skillnad från denne författade han sitt material själv. Han skrev under sin karriär över 1 400 sånger och sålde mer än 180 miljoner skivor.

I sina sångtexter tog han ofta upp ämnen som inte var vanliga i populärkultur, som homosexualitet och depressioner. Bland titlarna kan nämnas "Je hais les dimanches", "Et bâiller et dormir", "Bateau d'amour", "La Bohème", "Isabelle", "Mourir d'aimer", "Désormais" och "Emmenez-moi".

Aznavour sjöng på sju olika språk, vilket förskaffade honom en publik över hela världen. På engelska fick han sin största framgång 1974 med låten "She", som i fransk originaltappning heter "Tous les visages d'amour".

Charles Aznavour och Jerry Lewis 1971.
Charles Aznavour och Jerry Lewis fotograferade 1971 efter Lewis show på l'Olympia i Paris den 15 april. Charles Aznavour och Jerry Lewis 1971. Bild: AFP / Lehtikuva Jerry Lewis,Charles Aznavour

Charles Aznavour spelade också i mer än 70 filmer under 1960- och 70-talen, bland annat François Truffauts "Skjut på pianisten!" från 1960 och Volker Schlöndorffs "Blecktrumman" från 1979. År 2017 fick han en stjärna på Walk of Fame i Hollywood.

Aznavour hade livet igenom starka band till sina föräldrars hemland. Han verkade oförtrutet för att få FN att klassa den turkiska slakten på armenier som folkmord, och han utsågs till Armeniens ambassadör i Schweiz och permanenta delegat i FN.

"Jag är fransman och armenier. De är oskiljbara som mjölk och kaffe" förklarade den 93-årige Aznavour i fjol.