Hoppa till huvudinnehåll

Telia Finland, Elisa och DNA vinnare i auktionen om 5G-frekvenser - staten håvade in 77 miljoner euro

Tecknen 5 och G i vitt mot en gul bakgrund
Tecknen 5 och G i vitt mot en gul bakgrund Bild: Timur Arbaev 5G,5G-teknik,mobiltelefonnät

Mobiloperatörerna Telia Finland, Elisa och DNA har vunnit auktionen om 5G-frekvenser i Finland.

Telia bjöd 30 miljoner euro, Elisa 26 miljoner euro och DNA 21 miljoner euro för rätten att bygga 5G-nät i Finland. Pengarna, sammanlagt 77 miljoner euro, går till staten.

I och med 5G kommer mobilanslutningarna att bli rentav lika snabba och pålitliga som de nuvarande fasta nätförbindelserna. 5G kan möjliggöra bland annat avancerad fjärrstyrning av apparatur, sjukvård över nätet, smarta fabriker och smarta städer, smarta trafiklösningar och ett massivt sakernas internet.

Bild av mobiltelefon och tecknen 5 och G.
Bild av mobiltelefon och tecknen 5 och G. 5G,mobiltelefonnät,sakernas internet

De första 5G-telefonerna väntas komma ut på marknaden i slutet av 2019. 5G-routrar för hemmabruk kommer att finnas till salu redan tidigare.

Chefen för Elisas nätavdelning Eetu Prieur säger att de första 5G-näten (Yle Uutiset) kommer att byggas i de största städerna och möjligtvis i vissa industrianläggningar.

Vid Elisa tror man att 5G-näten kommer att bli vanligare på 2020-talet och att 5G år 2023 kommer att passera 4G vad gäller mängden överförd data.

Läs mera:

Norden vill bli bäst på 5G - mobilnätet skapar jobb och behövs för självkörande bilar

Norden ska bli den första regionen i världen som har ett sammanlänkat 5G-mobilnät. De nordiska statsministrarna skrev under en avsiktsförklaring på sitt möte i Örnsköldsvik i Sverige på onsdagen.