Hoppa till huvudinnehåll

Vasabon Pia Lehto gjorde som tusentals andra österbottningar och flyttade till Sverige: "Stockholm känns som hemma"

Pia Lehto, 29, flyttade till Stockholm 2012.
Pia Lehto bor i Stockholm sedan sex år tillbaka. Hon besöker Vasa ett par gånger om året. Det jobbigaste med Stockholm är att hitta boende, tycker hon. Pia Lehto, 29, flyttade till Stockholm 2012. Bild: Yle/Anna Kurtén fotografer,pia lehto

Mellan åren 2000 och 2015 flyttade omkring 300 svenskspråkiga österbottningar per år till Sverige. En av dem är Vasabon Pia Lehto, 29. Hon har inga planer på att flytta tillbaka.

Det var drömmen om att jobba med film som förde Vasabon Pia Lehto till Stockholm.

Efter några år av fotostudier i Helsingfors kom hon in på en av Sveriges främsta filmutbildningar, Stockholms dramatiska högskola, år 2012. Lehto var en av fyra som kom in av flera hundra sökande.

- Även om det var svårt att komma in var det ändå större chans än i Finland. Det kändes också som om det fanns fler möjligheter i Sverige. Där fanns fler kvinnliga fotografer, fler förebilder, säger Pia Lehto.

Har hela världen som arbetsfält

Studierna gav Lehto ett stort kontaktnät i filmbranschen och i dag har hon byggt upp en karriär som filmfotograf i Sverige. För tillfället jobbar hon med en populärkulturserie för Sveriges Television.

- Mitt jobb är inget nio till fem-jobb utan väldigt varierande. Jag kan till exempel få veta att jag ska åka till New York nästa vecka och filma. Eller till Gambia eller Ryssland.

Pia Lehto tog studenten vid Vasa övningsskola 2008.
Pia Lehto tog studenten vid Vasa övningsskola 2008. Pia Lehto tog studenten vid Vasa övningsskola 2008. Bild: Yle/Anna Kurtén fotografer

Pia Lehto säger att det är svårt att veta hurudana karriärmöjligheter hon skulle ha i Finland eftersom hon inte hade hunnit jobba så mycket i Finland innan hon flyttade.

Men hon trivs jättebra i Sverige och med sin karriär där.

- Just nu är det inte sannolikt att jag skulle flytta tillbaka till Österbotten, men man vet ju aldrig förstås.

Flyttningsströmmen från Österbotten till Sverige är konstant

Vid tankesmedjan Magma har man undersökt finlandssvenskarnas utflyttning till Sverige under 2000-talet.

Den senaste statistiken gäller åren 2000-2015 och under den tiden flyttade över 4 000 svenskspråkiga österbottningar till Sverige.

Kaisa Kepsu, utredningsansvarig på tankesmedjan Magma
Kaisa Kepsu, utredningsansvarig vid tankesmedjan Magma. Nästa år ger Magma ut en ny rapport om finlandssvenskarnas utflyttning till Sverige. Kaisa Kepsu, utredningsansvarig på tankesmedjan Magma Bild: Kaisa Kepsu magma

- Vi vet sedan länge att österbottningar har en stark flyttningstradition till Sverige och flyttningsströmmen har varit ganska konstant, säger Kaisa Kepsu som jobbar som utredningsansvarig vid Magma.

Om man bortser från den stora flyttningsvågen från Finland till Sverige på 1960- och 1970-talen har runt 300 svenskspråkiga österbottningar per år flyttat till Sverige. Det är ett högt tal, säger Kepsu.

De flesta flyttar direkt ur föräldrahemmet

De svenskspråkiga österbottningarna som flyttar till Sverige är yngre än i andra delar av landet. De flesta flyttar direkt ur föräldrahemmet och de är lite oftare kvinnor än män.

- Det finns en tradition av att fara till Sverige och studera och det är lätt att göra det från Österbotten, säger Kaisa Kepsu.

Ruotsin lippu, taustalla katunäkymää Tukholmasta.
Ruotsin lippu, taustalla katunäkymää Tukholmasta. Bild: Jonathan Brinkhorst Stockholm

Forskningen visar också att Stockholms attraktionskraft är stark och blir allt starkare.

- Det syns tydligt, också i södra Finland där allt fler flyttar till Stockholm på grund av karriär, säger Kepsu.

- Man ser Stockholm som Nordens huvudstad och det lockar i sig. Man kan också se det som en urbaniseringsutveckling - man söker sig till en ännu större stad där möjligheterna är fler.

"Stockholm känns viktigt"

Pia Lehto håller med om att Stockholm har en stark attraktionskraft.

- Stockholm känns viktigt. Jag har skapat så många möjligheter för mig själv där. Jag har känt att bara man vågar ta för sig finns inga hinder.

Lehto har också flera gymnasiekompisar som har flyttat till Sverige.

- Åtminstone fem kompisar har flyttat till Stockholm. De har alla flyttat på grund av jobb och sen har de hittat kärleken.

Sex av tio österbottningar flyttar tillbaka

Mellan åren 2000 och 2015 var finlandssvenskarnas återflyttning från Sverige till Finland ungefär hälften av utflyttningen. Men i Österbotten har återflyttningen varit lite högre, omkring 60 procent.

Det är intressant, säger Kaisa Kepsu.

- Det visar på något slags integrering av det svenska och Österbotten. Det finns säkert personer som åker fram och tillbaka flera gånger. Man kan till och med tala om en flyttningscirkulation.

Kepsu säger att det ändå är anmärkningsvärt att 40 procent eller fler stannar kvar i Sverige.

Tukholmaa kuvattuna auringon laskiessa.
Stockholm är ett populärt flyttmål. Tukholmaa kuvattuna auringon laskiessa. Bild: Raphael Andres Stockholm

- Det har konsekvenser för demografin och för det svenska i Finland. På mindre orter är det verkligen något som syns.

Kan löna sig att satsa på bättre finska i skolan

Kaisa Kepsu tycker ändå att man ska se flyttningsrörelsen som något positivt och inte enbart negativt.

- Det är fint att finlandssvenskarna är rörliga och att Finland syns i Sverige. Men man kan fundera på om man borde hålla aktivare kontakt med dem som flyttar för att kanske kunna rekrytera dem tillbaka.

Bland annat i Jakobstadsregionen satsar man aktivt på att rekrytera återflyttare. I september ordnade regionens näringslivsbolag Concordia ett rekryteringsjippo i Stockholm.

Det kan också vara vettigt att fundera på hur man kan undvika så kallad onödig flyttning, säger Kepsu.

- En konkret sak är österbottningarnas kunskaper i finska. Om man redan under skoltiden utvecklar en bra finska har man fler möjligheter också i hemlandet.

Nästa år ger Magma ut en ny rapport om finlandssvenskarnas utflyttning till Sverige.

- Det ska bli intressant att se om utflyttningstrenden fortsätter, säger Kaisa Kepsu.