Hoppa till huvudinnehåll

I nöd och lust och Formel 1 podden: Att visa mina kontoutdrag för den jag älskar kändes mer blottande än att ta av mig kläderna

Joppe Dikert iklädd formulaoverall med sin man Oskar Pöysti i famnen. Han har en formel1- hjälm i famnen och en champagneflaska i handen. De ser ivriga och glada ut.
Oskar Pöysti och Joppe Dikert samtalar om livet och Formel 1 i podden I nöd och lust och Formel 1. Joppe Dikert iklädd formulaoverall med sin man Oskar Pöysti i famnen. Han har en formel1- hjälm i famnen och en champagneflaska i handen. De ser ivriga och glada ut. Bild: Eva Lingon Yle X3M,Oskar Pöysti,Formel 1,podcast,mänskliga relationer,humor,I nöd och lust och Formel 1

Jag kommer ihåg första gången vi på allvar pratade om pengar. Jag var inloggad på nätbanken och jag skämdes över hur lite jag hade på sparkontot. Förklarade att jag betalat bort studielån och nyligen tagit körkort. Jag blottade varenda cent jag äger och det kändes väldigt intimt.

Att prata pengar i en relation är inte det hetaste samtalsämnet, men ett av de viktigare.

"Vad har du i lön?" är kanske inte det första man frågar på en dejt, men senast då man väljer att flytta in under samma tak borde man prata om sina pengapungar.

Pengar väcker känslor - och vad du väljer att göra med dina pengar handlar om värderingar, drömmar och också rädslor. Har man som barn hört sina föräldrar gräla mycket om pengar kanske man inte alls vill ta i de diskussionerna.

Men att planera den gemensamma ekonomin och också prata igenom hur båda parters ekonomi kommer se ut om man skiljer sig är att visa respekt för varandra.

Under studietiden var pengar inte ett lika känsligt samtalsämne. Då var alla på något sätt i samma båt. Även om vissa bodde centralt i lägenheter som föräldrarna ägde medan andra bodde i kollektiv i förorten.

Men efter att man börjat jobba och förväntas klara sig själv försvinner både de ideologiska och praktiska diskussionerna om pengar.

Om man spontant avslöjar storleken på sitt bostadslån kan folk reagera som om man berättat om sin könssjukdom. Det betraktas som väldigt privat information.

Löner, banklån, hyror och bostadspriser handlar om tur, otur och ibland lite skicklighet.

Vi skulle säkert alla gynnas av att prata mer öppet om vår privatekonomi, men av rädsla för att låta skrytsamma eller att folk ska tycka synd om oss så väljer vi att prata om trädgårdsskötsel istället.

Underbara pelargoner, inte skulle du ha en stickling att bjuda på?

I vår relation har vi så gott som samma månatliga inkomst, vilket känns skönt, det ska jag inte hymla med. Men vårt ekonomiska utgångsläge då vi skulle köpa bostad såg olika ut.

Jag hade först svårt att acceptera att vi skulle köpa en lägenhet som jag inte skulle ha råd att betala hälften av.

Det kändes inte jämlikt. Det är inte jämlikt. Jag bidrar inte med lika mycket, för att vi har olika ekonomiska förutsättningar.

Jag hade lite ångest över det här för att jag var rädd att det skulle skapa en ojämn maktbalans i vår relation. Det har det inte gjort, kanske just för att vi har pratat en hel del om pengar.

Pengarna är inte rättvist fördelade här i världen. Men det blir inte jämlikare av att vi aldrig pratar om det.

Också på arbetsplatsen borde vi prata mer om pengar. Vi kunde gärna ha full transparens med vad alla får i lön. Det kan såklart finnas väl motiverade orsaker bakom löneskillnader, men det kan också finnas bullshit-orsaker, som till exempel kön.

Öppenhet om vad det står på lönekvittot gynnar arbetstagarna. Någon kanske bara har varit bättre på att förhandla till sig en högre lön fast ni har samma kompetens och arbetsuppgifter. Jag vill inte tro att någon ändrar sin uppfattning om mig som person om den får veta vad jag tjänar. Därför har jag valt att prata om min lön i podden.

I podcasten I nöd och lust och Formel 1 hör du Oskar Pöysti och Joppe Dikert samtala om vardagen, omvärlden och Joppes försök att förstå Oskars Formel 1-intresse.

I veckans avsnitt berättar Joppe vad hon tjänar, Oskar förklarar varför det inte är synd om Valtteri Bottas och så planeras det en klubb för kulturmän som gillar Formel 1.

Nyligen publicerat - X3M