Hoppa till huvudinnehåll

Italiensk budgetplan bekymrar EU och finansvärlden - men Italien vill inte backa en millimeter: "Ingen i Italien tar emot Junckers hot"

Matteo Salvini
Det högerextrema regeringspartiet Legas ledare, inrikesminister Matteo Salvini Matteo Salvini Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Matteo Salvini,Italien

Den budgetplan som den populistiska regeringen i Italien presenterat bekymrar finansmarknaden och hela EU.

Regeringen satsar på en kombination av skattesänkningar och dyra sociala investeringar. Det finns bland annat planer på att införa medborgarlön i Italien.

De europeiska finansministrarna varnade i går Italiens finansminister Giovanni Tria för att Italiens planer inte går ihop med EU:s föreskrifter. Tria försäkrade för sin del att den italienska expansiva budgeten kommer att sporra tillväxt.

Italien har en massiv statsskuld

Förra veckan meddelade Italien att statsutgifterna nästa år ökar, och att budgetunderskottet kommer att utgöra 2,4 procent av bruttonationalprodukten under de följande tre åren.

Det här ligger inom EU:s föreskrifter om ett underskott på högst 3 procent - men är ändå ett tre gånger större underskott än det mål som den förra regeringen hade.

Det är det strukturella, bakomliggande underskottet som EU inte godkänner. Italien har en massiv statsskuld på 130 procent av BNP.

Bland EU-länderna är det bara Grekland som har en större skuld än Italien relativt sett.

EU-kommissionen oroar sig över att den nya budgeten kommer att öka den italienska statsskulden ytterligare.

Nervositet och kritik har uppstått på marknaden. Olika instanser inom EU har bett Italien ompröva sitt beslut.

Italien håller envist fast vid sin budgetplan

Italien håller envist fast vid sin budgetplan trots pressen från Bryssel och andra länder.

Femstjärnerörelsens ledare, vice premiärminister Luigi Di Maio är kompromisslös.

- Vi backar inte en millimeter, sade Di Maio nyligen i en radiointervju

Di Maio har också sagt att det "utan tvivel" är så att ledarna i både Frankrike och Tyskland vill att den italienska regeringen faller.

Sent i går kväll uttalade sig en annan vicepremiärminister - det högerextrema, främlingsfientliga regeringspartiet Legas ledare, inrikesminister Matteo Salvini.

Salvini slog tillbaka mot EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker som har sagt att EU måste förhålla sig "strikt" till Italien för att inte riskera europrojektet.

- Ingen i Italien tar emot Junckers hot, sade Salvini.

Salvini sade också att regeringens högsta prioritering är att svara på de grundläggande behov som medborgarna har.

- Kritik av budgeten kan inte stoppa oss.

Börser, banker och euron vacklar

Italiens börsindex har fallit och räntan på italienska statsobligationer stigit. Också euron har fallit mot dollarn.

Ränteskillnaden mellan en italiensk och en tysk statsobligation har gått upp kraftigt. Upplåningsräntan blir högre om förtroendet för Italien rasar.

Om Italien genomför skattesänkningar så borde det kunna stimulera tillväxten och på sikt ge högre skatteintäkter - men det förutsätter att konjunkturen inte sviktar.

Otänkbart att ge upp euron
― Italiens premiärminister Minister Giuseppe Conte

- Italien förbinder sig helt till euron, och alla kritiska kommentarer om den gemensamma valutan är enskilda, godtyckliga åsikter som inte har någonting att göra med regeringens politik, försäkrade premiärminister Minister Giuseppe Conte i dag.

Conte uttalade sig efter att en euroskeptisk jurist inom det styrande partiet Lega tidigare hade sagt att Italien kunde dra nytta av förmånligare villkor om landet befann sig utanför eurozonen.

"Euron är vår valuta, och för oss är den oåterkallelig", säger Conte på Facebook.

Conte tonade också ner de upprörda känslor som råder inom EU angående Italiens vidlyftiga budget.

Han konstaterade att Rom nu har inlett en dialog med olika EU-institutioner "lugnt, och med respekt för varandras roller".

Den italienska premiärministern sade att han är övertygad om att regeringen kan visa att budgetplanen fungerar.