Hoppa till huvudinnehåll

Norska skidstjärnan talar ut om OS-floppen: ”Privata grejer förstörde det för mig”

Heidi Weng, norsk skidåkare
Heidi Wengs OS blev ett platt fall. Heidi Weng, norsk skidåkare Bild: All Over Press Heidi Weng

Heidi Weng har vunnit världscupen på skidor två säsonger i rad. I OS kammade hon emellertid noll. Nu avslöjar hon att saker som inte hade med idrotten att göra torpederade hennes chanser i Pyeongchang.

Heidi Weng placerade sig på nionde, elfte, elfte och åttonde plats i OS i vintras. Det skulle ha varit ett skapligt saldo för en stor majoritet av deltagarna, men inte för den 27-årige norskan.

Den tvåfaldiga Tour de Ski-vinnaren platsade till slut inte ens i Norges stafettlag.

I Norge spekulerade man efter OS att Weng hade tränat för hårt och ställt upp i för många tävlingar. I en intervju för Dagbladet skjuter hon båda teorierna i sank.

– Jag vet vad som gick galet. Det är tydligt och klart för mig. Det handlar varken om för många tävlingar eller för mycket träning.

– Det var privata grejer som förstörde det för mig. Saker som inte har med idrotten att göra.

"Jag älskar att tävla"

Weng vill inte gå desto mer in på de icke-idrottsliga problemen i offentligheten.

– Jag håller inte med om att jag skulle ha deltagit i för många lopp. Är det så illa? Jag älskar att tävla. Det är därför jag tränar året om.

– Jag har tävlat mycket tidigare och lyckats väl i mästerskapstävlingar. Jag har deltagit i Tour de Ski för att komma i form.

Huruvida hon deltar i Tour de Ski i år än så länge oklart.

Världscupen på skidor inleds den 24 november med sprinttävlingar i Ruka. Yle sänder samtliga världscuplopp den kommande säsongen.