Hoppa till huvudinnehåll

Nu ska folk lockas till Ekenäs året om - inkvartering, varm bassäng och kulinariska njutningar finns med i planerna

Gästhamnen i Ekenäs.
Raseborgspolitikerna ska nu diskutera hur bland annat Norra hamnen och Stallörsparken kan utvecklas. Kan det leda till att du härifrån gästhamnens mackar kan gå över till restaurang Knipan som skymtar i bakgrunden? Gästhamnen i Ekenäs. Bild: Yle/Matilda Salo Ekenäs,gästhamnar,småbåtshamnar,båtar,Raseborg,Västnyland,ekenäs gästhamn

Fiskestugor med inkvartering, en mindre matbutik och en varmvattenbassäng. Så skulle Norra hamnen och Stallörsparken i Ekenäs kunna utvecklas för att bli mera lockande, tycker en konsult. Det är bra med nya idéer, säger en lokalpolitiker som inte vill bygga på vattnet.

Planläggningsnämnden i Raseborg ska på allvar börja diskutera hur området mellan Norra hamnen och Rådhustorget i Ekenäs ska utvecklas.

Staden vill att Ekenäs ska locka turister och evenemang året om.

Stallörsparken och Norra hamnen är en del av stadsplaneringen och företaget Flock Helsinki presenterade redan i fjol en idéplan för området.

Flock Helsinki har två förslag för hur hamnområdet kunde utvecklas. I båda förslagen bygger man på vattnet.

Flock Helsinki: Ekenäs måste vara en plats där folk vill stanna

Företaget Flock Helsinki gjorde 2017 en idéplan över Stallörsparken och Norra hamnen i Ekenäs.

Företaget kommer med fem slutledningar för utvecklingen av området:

 • Ekenäs behöver för det första en klar vision, skriver företaget Flock Helsinki i sin idéplan. Visionen gör det möjligt för stadens olika delar att utvecklas.
 • Det behövs mod att spara det gamla och samtidigt förnya tillräckligt modigt. Små förbättringar ger små resultat, anser företaget.
 • För det andra måste Ekenäs vara en plats där människor vill stanna.
 • Toto uppträdde på Juli Festivalen i Ekenäs.
  Toto spelade i Stallörsparken i juli 2017. Toto uppträdde på Juli Festivalen i Ekenäs. Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Ekenäs,Toto,stallörsparken
 • Det behövs också en visionsgrupp som för projektet framåt. I den gruppen skulle det finnas representanter för staden, företagare och invånare med visioner.
 • Staden måste ha klara målsättningar för vad man vill satsa på. Ekenäs skulle kunna profilera sig som en ort med olika evenemang. Företaget nämner festivaler, hundutställningar och idrottsevenemang som exempel.
 • Det lönar sig från början att ta med företagare och invånare i planeringen.

Företaget har intervjuat fritidsboende, invånare och turistbyrån i arbetet med idéplanen.

Fyra fritidsboenden i åldern 45-65 år har fått säga sin åsikt om Ekenäs:

 • De tycker att det är enkelt att komma till Ekenäs, men det skulle vara fint om motorvägen gick ända till Ekenäs.
 • Dagligvaruhandeln är okej, men en aning för långt från hamnen.
 • Ekenäs är inte lika livligt som Hangö, men det händer ändå en hel del på somrarna.
 • Gästbåtshamnen i Ekenäs fylld med båtar.
  Det behövs mera program i gästhamnsområdet i Ekenäs så folk skulle lockas dit ännu mera än i dag. Gästbåtshamnen i Ekenäs fylld med båtar. Bild: Marica Hildén / Yle Ekenäs,Raseborg,Västnyland,ekenäs gästhamn
 • Småbåtshamnen i Ekenäs är en god bit från huvudlederna. Hamnen finns inte i närheten av något man ändå besöker, utan man borde lockas dit på grund av service, program och trivsel.
 • De sommarboende saknar högklassig inkvartering och restauranger med högre kvalitet än det finns i dag.
 • De efterlyser också en mindre matbutik i hamnen i samband med bränsleförsäljningen. De övriga matbutikerna är okej, men har för korta öppettider.


Företaget har också intervjuat tre Ekenäsbor i åldern 40-65:

 • De vill vara med i planeringen redan från början.
 • Staden är död, anser någon av de tre Ekenäsborna. Centrum var tidigare ett riktigt centrum, men i dagens läge lockar det inte människor. Det finns knappt några butiker och de stänger tidigt.
 • Ekenäsborna kan ändå se något positivt med sin stad: genom evenemang och utbud kunde stranden i Stallörsparken bli en helhet, "Monacos strandgata".
 • strand och stallörsparken.
  Knipans badstrand finns i Stallörsparken i Ekenäs. strand och stallörsparken. Bild: Matilda Salo / Yle Raseborg,Västnyland,Ekenäs,hav,vatten,strand
 • Gästbåtshamnen borde bli det ultimata resmålet i Ekenäs, ett ställe som man absolut måste besöka en eller två gånger varje sommar.
 • Kallmacken i hamnen är bra. Stranden är okej och lekparken är rätt högklassig. Det finns en egen badstrand för hundar och det borde staden marknadsföra mera.
 • Ekenäsborna hoppas att den nya stadsdirektören har nya idéer. (Raseborg sökte ny stadsdirektör medan planen skrevs.)

Personalen på turistbyrån i Raseborg fick också säga sin mening:

 • Folk besöker Naturum, restauranger och lekplatsen i Stallörsparken.
 • Lejonparken i ekenäs.
  Lekplatsen i Stallörsparken. Lejonparken i ekenäs. Bild: Matilda Salo / Yle Raseborg,Västnyland,Ekenäs,lekparker,lejonparken
 • Det behövs flera offentliga toaletter och sopkorgar i Ekenäs. En del turister skulle vilja hyra motorbåtar, men skärgården är ganska knepig så det behövs en guide eller ordentliga instruktioner.
 • Turistbyrån konstaterar att invånarna rör sig mycket i naturen, går på bio och besöker Kulturhuset Karelia. Invånarna äter också mycket på restaurang och besöker caféer. De går till torget året om och barnfamiljer besöker Naturum och simhallen.
 • Naturum i ekenäs.
  Naturum i Ekenäs ger information om Östersjön och speciellt Ekenäs skärgårds nationalpark. Naturum i ekenäs. Bild: Matilda Salo / Yle Raseborg,Västnyland,Ekenäs,naturum,norra hamnen i ekenäs
 • Det skulle vara trevligt med en större plats där det fanns ett varierande utbud. Det finns dagligvarubutiker, men man hittar inget speciellt i dem. Turisterna är nöjda med småbutiker och ser hellre på sådant de inte har i hemknutarna.
 • En aktiv centrumförening ser till att det finns evenemang.
 • Turistbyrån saknar små butiker där det finns lokala varor, som till exempel mat, som man kunde erbjuda båtgäster och turister.

Den mindre planen utgår från att man bygger på vattnet från Ekenäs Naturum till bryggan framför restaurang Knipan. Där skulle det finnas elva så kallade fiskestugor för inkvartering.

Det skulle finnas omkring 10 bostäder på 40 kvadratmeter i fiskestugorna. Bryggor för båtar är inritade precis utanför fiskestugorna i båda planerna.

Företaget Flock Helsinki har gjort en idéplan för Norra hamnen och Stallörsparken i Ekenäs.
I det här förslaget är området med inkvartering i fiskestugor litet mindre. Företaget Flock Helsinki har gjort en idéplan för Norra hamnen och Stallörsparken i Ekenäs. Bild: Flock Helsinki Ekenäs,Raseborg,Västnyland,båthamnen i norra hamnen

I den större planen fortsätter utbyggnaden ända till kallmacken i Ekenäs gästhamn där båtgästerna tankar.

Då ryms det 20 bostäder i elva stugor. De skulle också vara 40 kvadratmeter stora.

Företaget Flock Helsinki har gjort en idéplan för Norra hamnen och Stallörsparken i Ekenäs.
Området med fiskestugor är litet större här och utbyggnaden sträcker sig till de kalla mackarna i Ekenäs gästhamn. Företaget Flock Helsinki har gjort en idéplan för Norra hamnen och Stallörsparken i Ekenäs. Bild: Flock Helsinki Ekenäs,Raseborg,Västnyland,båthamnen i norra hamnen

Det här innebär att det skulle bildas en bassäng bakom Naturum och de två restauranger som finns längs kajkanten.

I mitten av bassängen finns en springbrunn inritad och man skulle kunna ta sig in i bassängen från havssidan från två håll.

Konstgjorda öar har negativ effekt

Det är alltid trevligt med nya fräscha idéer, säger Sven Holmberg (SFP) som är ordförande för planläggningsnämnden.

- Men konstgjorda öar skulle ha en negativ effekt på området. Vattenkvaliteten blir sämre ju mera vi begränsar vattnets möjlighet att strömma fritt.

Sven Holmberg.
Sven Holmberg (SFP), ordförande för planläggningsnämnden i Raseborg. Sven Holmberg. Bild: Marica Hildén / Yle Snappertuna,Raseborg,Västnyland,sven holmberg

Holmberg undrar om flytande stugor är en bättre lösning.

- Jag tycker inte att inkvarteringen är möjlig så som de presenteras i planerna, men om de flyter så kan man ju ta bor dem om det inte fungerar.

Vem skulle betala om stugorna förverkligades?

- Jag tror inte att staden gör det. Infrastrukturen är Raseborgs ansvar, det behövs privata aktörer till allt annat.

Bassäng kräver mycket arbete

Sven Holmberg ser också med bekymmer på en eventuell bassäng i hamnområdet i den större planen.

- Det finns två öppningar till bassängen och den kräver mycket skötsel, annars blir vattnet i dåligt skick.

Norra hamnen och baywatch i ekenäs.
En bassäng bildas bakom Naturum fram till de kalla mackarna vid gästhamnen om den större planen skulle förverkligas. Norra hamnen och baywatch i ekenäs. Bild: Matilda Salo / Yle Raseborg,Västnyland,Ekenäs,hamn,hav,vatten,båtar,baywatch

Vid kallmacken i Ekenäs gästhamn har företaget ritat in en liten matbutik, en butik för båttillbehör och andra småbutiker.

Den kalla macken i gästhamnen i Ekenäs.
Här kan båtgäster tanka i gästhamnen i Ekenäs. I en av planerna ingår en brygga som sträcker sig ut mot restaurang Knipan. På bryggan vid mackarna kunde det finnas butiker. Den kalla macken i gästhamnen i Ekenäs. Bild: Marica Hildén / Yle Ekenäs,Raseborg,Västnyland,gästbåtshamnen i ekenäs kall mack

Det är bra med nya idér, upprepar Sven Holmberg.

- Men de butiker vi har på land är säkert tillräckligt nära för båtgästerna. Torget och gågatan är inte så långt borta från Norra hamnen.

Varför inte simma då det är svalt?

Stallörsparkens siminrättning Simmis får en varmvattenbassäng i konsulternas planer. Ingenting är omöjligt, säger Holmberg.

- Vattenkvaliteten blir allt sämre längs våra stränder och ibland är vattnet inte varmt om somrarna, så varför inte simma då det är svalare?

- Jag tror att det finns förutsättningar för det här om det finns privata aktörer som sköter det.

Simplats som finns nära Knipan.
Finns det någon privat aktör som är intresserad av att bygga en varnm bassäng vid Simmis i Ekenäs? Simplats som finns nära Knipan. Bild: Matilda Salo / Yle Raseborg,Västnyland,Ekenäs,hav,vatten,Brygga,havet

Är det onödigt att göra upp en plan om det nästan inte går att förverkliga något?

- Jag tycker att det är bra med nya idéer av någon som inte känner området. Vi kan inte förverkliga det här i sin helhet, men nu finns det något att diskutera.

Hur vill du utveckla Stallörsparken och Norra hamnen?

- Grönområdet i Stallörsparken ska vi inte utveckla så att det splittras. Den är viktig i Ekenäs centrum och i invånarnas liv. Norra hamnen får gärna utvecklas så att folk vill vara där och trivs.

stallörsparken med träd och gräs.
Var försiktig med Stallörsparken, uppmanar Sven Holmberg. stallörsparken med träd och gräs. Bild: Matilda Salo / Yle Raseborg,Västnyland,Ekenäs,gräs

Hur kan Norra hamnen utvecklas?

- Där finns redan näringsställen, så kanske det finns utrymme för annan verksamhet som gagnar dem som rör sig där.

Från vilda visioner till småskaligt förverkligande

Planeringen av Norra hamnen och Stallörsparken började redan under tidigare stadsdirektören Tom Simolas tid.

- Vi har visionerat fritt tillsammans och sedan tagit hjälp av utomstående experter. Det bör ändå sägas att det kanske inte blir så här, säger Raseborgs stadsarkitekt Simon Store.

Store syftar på fiskestugorna med inkvartering och att bygga på vatten.

Man ska våga, men ändå vara försiktig

Han kallar havsvattenbassängen och åretruntbostäder på vatten för vilda visioner men tror att staden börjar mer småskaligt.

- Man ska våga, men ändå vara försiktig, säger tf utvecklingschef Lotta Lerviks och tillägger att det gamla inte får förstöras.

Hon ser den långa strandlinjen som ett vackert område med stora utvecklingsmöjligheter.

en man i blå dunrock och en kvinna i röd jacka står ute på Rådhustorget i Ekenäs. De ser mot kameran och ler.
Rådhustorget är en viktig del av Ekenäs. Simon Store tycker inte att torget behöver mera planteringar. Lotta Lerviks kan redan nu se turistbussarna köra runt i Ekenäs. en man i blå dunrock och en kvinna i röd jacka står ute på Rådhustorget i Ekenäs. De ser mot kameran och ler. Bild: Tiina Grönroos / Yle Ekenäs,Raseborg,stadsplanering,torg,tf utvecklingschef Lotta Lerviks

Båda ser Stallörsparkens detaljplan som en del av ett större område som också omfattar Rådhustorget och museikvarteret Ekta och det planerade, nya konstmuséet.

- Jag kan se kopplingen till turistbussar, säger Lerviks och tillägger att Ekenäs också kan visa upp intressant arkitektur, bland annat byggnader ritade av Alvar Aalto.

Ett evenemangscentrum och matmecka

De storstilade planerna på ett köpcentrum i Norra hamnen är inte just nu aktuella, men Simon Store tror att det går att bygga något mitt emellan och att området nog utvecklas.

Både Simon Store och Lotta Lerviks vill se mera evenemang i Ekenäs. I konsultföretagets planritningar finns också ett område för en scen en liten bit från restaurang Knipan.

- En grund för en scen skulle vara bra. Då behöver man inte dra elkablar långa vägar och ty sig till engångslösningar inför varje evenemang, säger tf utvecklingschef Lotta Lerviks.

- I många länder har utvecklingen gått mot evenemangscentrum. Folk kommer för att uppleva och äta gott, säger stadsarkitekt Simon Store.

Han ser att Ekenäs har en stor potential för att bli ett matmecka med fina restauranger.

Färska grönsaker i en papperskass.
Närproducerad mat på lokala råvaror kunde vara ett vinnande koncept också i Ekenäs Färska grönsaker i en papperskass. Bild: Yle/Tove Virta rekoutdelning,Ekenäs

Nu har konsulten visionerat färdigt och Raseborgs stad har en idéplan som utgångspunkt.

- Nu vill vi höra invånarnas åsikter och tankar, säger stadsarkitekt Simon Store.

Knipan söker krögare

Yngve Lignell och Don Björkström köpte restaurang Knipan av Raseborgs stad 2014.

Krögaren Hasse Lundström berättar i tidningen Västra Nyland att han lämnar Knipan för att bli krögare på den nya restaurangen Fyren som byggs i Norra hamnen.

En gul restaurang på vatten: restaurang Knipan i ekenäs.
Restaurang Knipan i Ekenäs. En gul restaurang på vatten: restaurang Knipan i ekenäs. Bild: Marica Hildén / Yle Ekenäs,Raseborg,Västnyland,restaurang knipan

Don Björkström säger att de ännu inte hittat en ny krögare.

- Det finns de som är intresserade, men inga beslut är fattade.

Björkström lovar att Knipan öppnar till valborg nästa år.

- Vi sköter det själva om vi inte hittar en krögare.

Här kan du läsa om turerna kring försäljningen av Knipan.


Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland