Hoppa till huvudinnehåll

Pargas vill ha genväg till Åbo väster om S:t Karins

rävsundsbron
Rävsunds bro mellan Pargas och S:t Karins. rävsundsbron Bild: Yle/Kjell Lindroos rävsundsbron

Pargas stad har tillsatt en arbetsgrupp som ska jobba vidare med förslaget om att dra en ny omfartsväg väster om S:t Karins.

Tanken är att vägdragningen från Kustö till västra S:t Karins skulle förkorta vägen till och från Åbo, bland annat för pendlare. Stadens ledning planerar att besöka kommunikationsminister Anne Berner i höst tillsammans med representanter för industrin.

SDP:s motion om S:t Karins västra omfartsled behandlades på Pargas stadsfullmäktiges möte på tisdagen. Enligt fullmäktigeledamot Kyösti Kurvinen (SDP) kan omfartsvägen vara en ödesfråga för Pargas, med tanke på att invånartalet sjunker.

- Det är många som pendlar, till och från Pargas, och då är det viktigt att trafiken löper smidigt. Arbetsresorna är bort från tid för familjen och hobbyer, så folk överväger noggrant var de bosätter sig, säger Kurvinen.

"Högsta prioritet" för omfartsvägen

Samlingspartiets Markku Orell riktade under mötet en känga mot stadens tjänstemän. Han ansåg att de nio månader som det tagit att behandla motionen är för länge. Orell ansåg vidare att omfartsvägen borde ha högsta prioritet hos stadens ledning.

Enligt stadsdirektör Patrik Nygrén har ledningen på flera sätt jobbat med projektet och lobbat för att vägen ska få ett bredare understöd. Nygrén lyfter fram att också fullmäktigeledamöternas egna lobbyverksamhet i sina respektive kontaktnät behövs för att driva frågan.

- Det är guld värt, konstaterar Nygrén inför fullmäktigesalen.

Tidigare motstånd från S:t Karins

Men vad säger man då i S:t Karins om planerna. Tidigare har bland annat miljönämnden i grannkommunen motsatt sig en ny omfartsväg då man ansett att den inte gynnar S:t Karinsborna. Enligt stadsdirektör Nygrén har man nu ändrat inställning.

- I S:t Karins säger man nu äntligen ja till den här idén. Det har inte alltid varit på det sättet, men nu har vi också S:t Karins med i det här arbetet.

Stadsstyrelseordförande Mikael Holmberg (SFP) anser att omfartsvägen är viktig.

- Nog har den jättehög prioritet, det är helt klart. Tillsammans med den nya Rävsundsbron blir det en viktig väg in till Åbo som kommer att underlätta och försnabba trafiken.

Idén om en omfartsväg väster om S:t Karins har diskuterats länge. Planerna har varit aktuella i flera decennier och bygger på en väg från Auvaisberg rakt söderut till Rävsundsbron. Men att man nu planerar en ny bro har ännu en gång aktualiserat frågan.

- Trycket måste öka nu då Rävsundsbro-projektet närmar sig. Det faller sig naturligt sedan att bygga den här nya vägsträckningen, säger Holmberg.