Hoppa till huvudinnehåll

Så här gör du din egen cider – äkta cider har en naturligt fräsch äppelsmak

Två glas cider med röda äppel i bakgrunden.
Maximera smakupplevelsen med att dricka ur ett tulpanformat glas. Två glas cider med röda äppel i bakgrunden. Bild: Yle / Maria Lång cider,äppelträd,Strömsö (tv-program)

Glöm den sötsliskiga cidern med konstgjorda smaker gjord på koncentrat. En äkta cider har få ingredienser och är billig att laga.

Med hjälp av cidermakaren Petri Halmetoja lyckas du laga en torr cider på dina egna äpplen.

Det här behöver du för fem liter cider

10 kg äppel
Jäst
Rengöringsmedel
Jäsningskärl och vattenlås
Tomma flaskor
Tålamod

Val av äpplen

Allt börjar med val av äppel. Cider görs sällan på endast en äppelsort. För att uppnå en perfekt och fyllig smak gäller det att balansera mellan äpplen som är syrliga, söta och beska.

Äppel i en korg.
Strömsös cider gjordes på vinteräpplena Antonovka, Hibernal och Höststrimling. Äppel i en korg. Bild: Yle / Maria Lång äppelträd,äpple

Söta äpplen ger en högre alkoholhalt. Beska äpplen är rika på tanniner, precis som en del vindruvor i rödvin.

Även äpplen som inte är goda att äta kan fungera utmärkt som cideräpplen. Vinteräpplen håller länge och mognar ännu efter att du plockat dem.

Från försäkringsbolag till ciderfabrik

Petri Halmetoja jobbade tidigare som utvecklare för ett försäkringsbolag.

Började med vin då han insåg att alkoholdrycker har goda smaker.

Inledde sitt cideräventyr anspråkslöst i badrummet.

Har gjort flera ciderresor till England, Frankrike och Spanien.

Majoritetsägare i en ciderfabrik i Fiskars.

Representerat Finland på cidermässa i Danmark i höst.

Du behöver inte vara kräsen när du plockar äpplen till din cider. Alla äpplen du själv skulle äta går att musta.

Frukt från marken och brunfläckiga fungerar, så länge de inte är smutsiga eller ruttna.

Pressa must

Börja med att krossa äpplen i en skål. Du behöver inte ta bort kärnhuset. En del använder en slags strumpa som samlar resterna i pressen.

En man krossar äppel i en skål.
Petri Halmetoja krossar äppel med en gummislägga. En man krossar äppel i en skål. Bild: Yle / Maria Lång Strömsö (tv-program),Petri Halmetoja

Många har en elektronisk saftpress hemma. Den fungerar, men stockas och måste rensas vilket kan bli jobbigt i fall äppelmängden är stor.

Sedan finns det olika mekaniska äppelpressar. Beroende på saftpress blir ungefär hälften av äpplen must.

Två män pressar must i en äppelpress.
Petri Halmetoja använder en mekanisk press i metall. Två män pressar must i en äppelpress. Bild: Yle cider,Strömsö (tv-program),Petri Halmetoja

Vill du ta en genväg kan du föra äpplena till ett musteri som pressar saft åt dig för en spottstyver.

Tre glas med äpplemust i.
En balanserad cider behöver söta, syrliga och beska äppel. Tre glas med äpplemust i. Bild: Yle / Maria Lång Äppelmust,äppelträd,cider,Strömsö (tv-program)

Musten behöver inte pastöriseras. I värsta fall kan pastöriseringen försämra smaken.

Jäsning

Du kanske minns hur dina föräldrar gjorde plommonvin i stora vita plastämbar i garaget. Ett 30 liters plastämbar med lock och vattenlås kostar kring femton euro och finns i större matbutiker.

Vill du brygga cider med stil kan du jäsa cider i glasflaska. Den är också mera lufttät. Vattenlås och gummikork behöver du också.

Jäsningskärl i glas och bruna ciderflaskor.
Ett jäsningskärl med gummikork och vattenlås kostar ungefär 15 euro. Jäsningskärl i glas och bruna ciderflaskor. Bild: Yle / Maria Lång cider,Strömsö (tv-program)

Cidern börjar jäsa av sig själv tack vare vildjästen som finns i skalet. Nybörjare rådges ändå att tillsätta jäst, då är processen mera förutsägbar. Med enbart vildjäst finns risken att ofrivilliga mikrober ta över.

Champagnejäst är ett säkert val. Trots det glamorösa namnet är det inte en dyr investering. En liten påse som räcker till flera tiotals liter kostar några euro.

God hygien är viktigt för en lyckad process. Se till att jäsningskärlet och alla andra tillbehör är rena. Du kan rengöra med diskmedel eller natriumhypoklorit som hittas i butikens städavdelning.

Två skäggiga män ler.
Programvärd Jonas Sundström lärde sig att laga cider tillsammans med Petri Halmetoja. Två skäggiga män ler. Bild: Yle / Maria Lång Jonas Sundström,Strömsö (tv-program),Petri Halmetoja

Du behöver inte tillsätta socker då äpplen innehåller naturligt socker. Beroende på äppelsorterna i din must kommer cidern att ha en alkoholhalt på fyra till åtta procent.

Efter att du tillsatt jäst och eventuellt socker i kärlet kommer jäsningen i gång redan efter några timmar.

Jäsningen pågår i allt från två veckor till två månader. Ju högre temperatur i rummet, desto snabbare är jäsningsprocessen.

Du har alltid druckit cider på fel sätt

En cider avnjuts bäst ur ett glas i tulpanform. Ett vanligt vinglas fungerar också.

Cidern behöver inte avkylas med isbitar. Kylskåpstemperatur är lämplig.

Snurra på glaset för att frigöra aromer.

Stick näsan i glaset för att känna alla aromer.

Njut. Vid behov kan du sluta ögonen.

En del jäser sitt cider i 10 till 15 grader, men alla har inte en sval källare. Det är ingen panik, till och med proffset Petri Halmetoja inledde sin ciderkarriär i badrummet.

Så länge vattenlåset bubblar pågår jäsningsprocessen. Under den här tiden förvandlas sockret till alkohol. Med en hydrometer mäts socker- och alkoholhalten. Den kostar inte många euro.

Buteljering

Efter att jäsningen är färdig är det bra att hälla över cidern till ett nytt lufttätt kärl.

Där får den fortsätta mogna upp till flera månader. Under tiden utvecklas smaken. Cidern blir även klarare.

I fall tålamodet redan trutit går det att tappa cidern direkt på flaska, men låt den ändå stå i någon månad.

Använda läskflaskor i plast fungerar som behållare, men glasflaskor är betydligt stiligare. Återanvända ölflaskor fungerar perfekt. Till dem behöver du förstås kapsyler och en kapsylmaskin.

Tillsätt en tesked socker per flaska för att få mera kolsyra. Se till att flaskorna håller trycket.

Förvara i ett svalt och mörkt rum.

Välj ett festligt tillfälle eller korka flaskan och njut av solnedgången på balkongen.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö