Hoppa till huvudinnehåll

Två nya kvotflyktingfamiljer från Syrien till Nagu – "Säg hej och välkommen!"

Lägenhet görs i ordning för flyktingfamilj i Nagu.
Lägenhet görs i ordning för flyktingfamilj i Nagu. Bild: Lotta Sundström / Yle person,gudrun degerth

På tisdag anländer två nya flyktingfamiljer till Pargas. De två barnfamiljerna kommer att bosätta sig i Nagu. Flyktingkoordinator Gudrun Degerth uppmuntrar ortsbor att inte vara blyga i onödan.

Då Yle Åboland hälsar på i Nagu är flyktingkoordinator Gudrun Degerth i full gång med att ställa i ordning en av lägenheterna tillsammans med kollegan Johanna Hoyer och stadens fixarteam Parfix.

– Vi saknar en våningssäng för barn och en dubbelsäng för föräldrar. Men vi har madrasser så de får sova på dem, konstaterar Degerth.

Flyktingkoordinator Gudrun Degerth.
Flyktingkoordinator Gudrun Degerth. Bild: Lotta Sundström / Yle person,gudrun degerth

Familjerna kommer från Syrien men har senast vistats i Turkiet.

– Varje familj består av sex personer: föräldrarna och barn i åldern ett och ett halvt till nio år. De är syrier som bott i Turkiet i något år.

Tidigare år har anländande kvotflyktingar bosatt sig i Pargas centrumområde. Att det nu blev Nagu är delvis en slump berättar Degerth.

– Här fanns passliga lediga bostäder. Här bor också två flyktingfamiljer kvar från tidigare.

Här ska några av barnen bo.
Ortsbor har donerat både möbler och textilier till barnens rum. Här ska några av barnen bo. Bild: Lotta Sundström / Yle person,naguflyktingbostad

De två lägenheterna ligger nära varandra på ett område med radhus intill Kyrkbacken. Degerth tror att det kan finnas fördelar med att inte placera alla anlända flyktingfamiljer på samma område.

– Alla behöver kanske inte bo på samma ställe. Jag tror det är bättre för integrationen också om man kanske bor lite skilt och umgås med Nagubor och Pargasbor.

– Dessutom har ju Naguborna varit väldigt duktiga på att integrera och välkomna familjerna, säger Degerth.

Korsstygnstavla med nallebjörn står på golvet lutad mot väggen.
Korsstygnstavla med nallebjörn står på golvet lutad mot väggen. Bild: Lotta Sundström / Yle Nagu,naguflyktingbostad

Integreras på finska

Barnen ska så småningom börja i Simonkylän koulu. Men först deltar de i förberedande undervisning vid Koivuhaan koulu i Pargas.

Integrationsspråket blir i första hand finska. Enligt Degerth beror det på en del praktiska orsaker som har att göra med både barnens skolgång och de vuxnas språkutbildning.

– Jag hoppas ju fortfarande att vi i framtiden skulle kunna integrera också på svenska.

Parfix gör i ordning bostad för flyktingfamilj.
Parfix, Pargas stads fixarteam, hjälpte till med att göra i ordning bostaden. Parfix gör i ordning bostad för flyktingfamilj. Bild: Lotta Sundström / Yle person,naguflyktingbostad

Vad önskar du av ortsborna då familjerna anländer?

– Att man hälsar och säger hej och kanske säger välkommen. Det har familjerna upplevt att är trevligt, när folk hälsar på dem på gatan.

– Sedan är de ju jätte sociala och uppskattar att folk hälsar på och tar kontakt. Så var inte rädda, ni kan knacka på, hälsar Degerth.