Hoppa till huvudinnehåll

Universitetslärare ska bli bättre på att undervisa

Studeranden i ett klassrum
Studeranden i ett klassrum Bild: Yle/Chanette Härus Åbo Akademi,universitet,undervisning,elever,klassrum,studerande

De som undervisar vid universiteten, högskolorna och yrkeshögskolorna i Vasa vill själva bli bättre lärare. Just nu pågår ett projekt för att utveckla högskolepedagogiken.

De som undervisar vid Vasa universitet, Åbo Akademi, Vasa yrkeshögskola, Yrkeshögskolan Novia och Arcada ska alltså få 60 studiepoäng i högskolepedagogik.

I Hella projektet fokuserar man på tre områden.

För det första ska universitetsforskare och högskollärarna lära sig hur de kan ta in ny teknologi i sin undervisning, hur man kombinerar distansundervisning med undervisning i klassrummet.

För det andra vill man lära dem att jobba tillsammans med andra lärare.

- Och det tredje är helt enkelt det att universitetslärare i framtiden kunde inta en mera forskande attityd till sitt eget arbete, säger Michael Uljens, professor i pedagogik vid Åbo Akademi.

Michael Uljens och Gloria Dall'Alba
Michael Uljens och Gloria Dall'Alba. Michael Uljens och Gloria Dall'Alba Bild: Yle/Chanette Härus Åbo Akademi,universitet,Gloria Dall'Alba

Enligt Uljens behövs utbildningen eftersom den nationella policyn för universitet och högskolor betonar genomströmningen av studerande och finansieringen är beroende av hur många som utexamineras

- Det som är glädjande är att vi märker ett nytt förhållningssätt bland lärarna. Man är på riktigt intresserad av att bli duktigare som pedagog helt enkelt, säger Uljens.

Enligt Uljens har man vid finländska universitet en lång tradition av kurser inom pedagogik för lärarna.

- Det nya nu är att vi samlar både yrkeshögskollärare och universitets- högskollärare i en grupp och skapar en utbildning för tredje stadiets utbildning helt enkelt. Vi arbetar med att sammanföra yrkeshögskolor, kandidatutbildningar, universitetet och då tänker vi att ett sådant här projekt bidrar till det, säger Uljens.

Många års erfarenhet

Vid University of Queensland i Brisbane i Australien har man undervisat i högskolepedagogik redan länge.

- Jag tycker att jag under åren har märkt ett växande intresse för att bli bättre som universitetslärare, säger Gloria Dall'Alba från University of Queensland i Australien.

Dall'Alba berättar att eftersom universitetslärarna kommer från olika discipliner har det skapat samarbete mellan dem. Samarbetet har gett en positiv inverkan på universitetet.

- Efter utbildningen har en del fortsatt samarbetet kring undervisningsfrågor, säger Dall'Alba.

Det som också ingår i projektet är att ta reda på vad det har blivit för påverkan på studenternas lärande.

- Då ser man att det blir förbättringar både i resultat av studierna, alltså vad studenterna lär sig, men också att de blir mer positivt inställda till kurserna de har genomgått, säger Dall'Alba.

Utbildning på tre språk

Utbildningen är trespråkig och det tycker Dall'Alba är intressant.

- Jag tror det berikar både samarbetet mellan lärarna och ökar förståelsen kring undervisningsfrågor, säger Dall'Alba.

Dall'Alba kommer att vara i Vasa i en månad och under den tiden hoppas hon kunna dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper om undervisning och lärande vid universitet.

Trots att Dall'Alba verkar i Australien har hon varit i kontakt med Åbo Akademi och de övriga som samarbetar kring utbildningen.

- Vi har haft möten med olika lärarteam här under våren och jag har lett seminarier för universitetslärarna, säger Dall'Alba.

Ledarskap för lärare

Från Vasa universitet kommer bland annat forskning i ledarskap och en kurs i ledarskap för lärarna.

Jenni Kantola
Jenni Kantola. Jenni Kantola Bild: Yle/Jukka Tyni Vasa universitet,jenni kantola

- Många lärare verkar inte längre bara som lärare på en högskola utan de behöver också ledarkunskaper, säger Jenni Kantola, biträdande professor på Vasa universitet.

Kursen i ledarskap ordnas för första gången i vår och intresset är stort.

- Vi kan bara ta emot 20 studerande i år. Otroligt många har tagit kontakt med oss och frågat om de inte ryms med. Så vi hoppas att vi i fortsättningen kan ta emot fler, säger Kantola.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten