Hoppa till huvudinnehåll

Utredningarna kring övergreppsanklagade Kavanaugh kan breddas – Vita huset har gett grönt ljus

Brett Kavanaugh
Brett Kavanaugh tillbakavisar alla anklagelser. Brett Kavanaugh Bild: AFP / Lehtikuva Brett Kavanaugh,domare,Högsta domstolen,USA

FBI har fått lov att rota djupare i Brett Kavanaughs förflutna. Demokraterna i USA har kritiserat de snäva utredningarna om sexuella övergrepp.

Utredningarna kring Brett Kavanaugh, kandidat till Högsta domstolen i USA, har kritiserats eftersom flera potentiella vittnen till sexuella övergrepp han kan gjort sig skyldig till har blivit ohörda.

Men nu har Vita huset gett den amerikanska polismyndigheten FBI lov att utvidga utredningarna.

FBI:s logotyp
FBI:s logotyp Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS FBI,USA,Polis

Enligt två källor som New York Times har pratat med har FBI lov att prata med alla personer som kan vara relevanta.

Det blir ett hektiskt jobb, FBI har fått tid på sig till veckoslutet att göra intervjuerna. Det kan handla om tiotals människor som man ska prata med.

Två listor med namn

Demokraterna i senaten har sänt FBI en lista med ungefär 20 namn på personer de anser att borde intervjuas för att utredningarna ska vara trovärdiga.

Dessutom har en av de kvinnor som anklagar Kavanaugh för övergrepp skickat en egen lista över personer som kan ha sett eller hört något av värde.

Anklagelserna handlar om trakasserier, våldtäkt och våldtäktsförsök under 1980-talet då Kavanaugh var tonåring. Tre kvinnor anklagar honom för övergrepp.

Christina Blasey Ford svär ed.
Christine Blasey Ford har vittnat mot Kavanaugh. Christina Blasey Ford svär ed. Bild: EPA-EFE/SAUL LOEB / POOL Christine Blasey Ford,USA:s senat

Kavanaugh själv säger att han är oskyldig och att det hela handlar om att demokraterna försöker stoppa honom från att bli domare i Högsta domstolen.

Läs mera:

Analys: Vem ska man tro? Brett Kavanaugh är säker på sin sak - men det är också Christine Blasey Ford

Någondera ljuger. Det är slutsatsen i USA på torsdag kväll efter den långa utfrågningen i senatens justitieutskott av Brett Kavanaugh som är kandidat för en post vid Högsta domstolen och Christine Blasey Ford som beskyller honom för våldtäktsförsök.