Den senaste vändningen i soppan är att samlingspartiet kräver att Centerns riksdagsledamot Pekka Puska personligen bör vara närvarande när social- och hälsovårdsutskottet de närmaste dagarna behandlar frågan om Vasa Centralsjukhus ställning som ett sjukhus med omfattande jour i framtiden.
Pekka Puska har tidigare framfört att han vill bibehålla Vasa centralsjukhus status trots att riksdagen redan för ett par år sedan beslöt att den omfattande jouren skall finnas i Seinäjoki.
Hårt spel på Arkadiabacken
Det här går inte alls för Samlingspartiet, för regeringspartierna har kommit överens om att man enhälligt ska driva på vårdreformen i samtliga faser.
Samlingspartiet vill nu föra frågan till sin spets - man accepterar inte att Pekka Puska kallar in sin suppleant för den avgörande omröstningen i social- och hälsovårdsutskottet för att på det sättet säkerställa att regeringspartierna har majoritet.
Samlingspartiet kräver att Puska absolut måste finnas på plats, i annat fall hotar man med att hoppa av hela den fortsatta behandlingen av vårdreformen.
Pekka Puska – Samlingspartiets beteende är löjligt
Riksdagsledamoten Pekka Puska uppger att han inte tidigare utsatts för lika hårda påtryckningsförsök som nu.
– Det här är enbart löjligt. Samlingspartiet äventyrar nu hela vårdreformen och man försöker få det att se ut som om det skulle vara mitt fel. Också i min egen riksdagsgrupp Centern är man nervös just nu, man har varnat mig för att inte sätta båten i gungning, sammanfattar Puska.
Bråket om Vasa centralsjukhus tog ny fart senaste vecka då social- och hälsovårdsutskottet behandlade oppositionens förslag till förändringar i lagförslaget om vårdreformen.
I landskapslagen finns de olika centralsjukhusen uppräknade. Då det blev klart att Puska stöder oppositionens linje i frågan om Vasa Centralsjukhus avbröt regeringspartierna behandlingen av landskapslagen i utskottet.
Också regeringspartierna bromsar
Hittills har väl uppfattningen närmast varit att oppositionspartierna försökt bromsa behandlingen av vårdreformen medan regeringspartiernas representanter i Social-och hälsovårdsutskottet beskyllt ordförande Krista Kiuru (SDP) för onödigt söl.
Nu visar det sig att också regeringspartierna slår på bromsen som i det här fallet med rigorösa krav på enhällighet.
Med den här takten blir det knappast något landskapsval den 25 maj, åtminstone inte 2019.