Hoppa till huvudinnehåll

Arbetslösa Eva på Kimitoön vill komma vidare i livet men TE-byrån ger henne inte det stöd hon behöver

Två händer håller i en kaffekopp med mjölkskum. En telefon ligger bredvid på bordet.
Eva vill komma vidare i livet men får inte stöd och hjälp. Två händer håller i en kaffekopp med mjölkskum. En telefon ligger bredvid på bordet. Bild: Linus Hoffman / Yle kaffekoppar,social fobi,ensamhet,trakasserier,Trakasserier på grund av kön,kaféer,WhatsApp,sociala medier

Tidigare i livet jobbade Eva med ett välbetalt jobb som marknadsförare för större och mindre finländska företag.

Under sin mammaledighet konstaterade hon att det var dags för en omställning och ville byta bransch.

– En av orsakerna till att jag flyttade till Kimitoön var för att kunna börja studera vid Brusaby. Jag vill jobba med något fysiskt och med djur, säger hon.

Som ensamstående med ett litet barn insåg hon snart att det skulle bli svårt att jobba som djuskötare på gårdar där man bör vara på plats tidigt om morgnarna och därför blev studierna aldrig av.

Stolar på Ekocenter i dalsbruk
Vid Ekocenter säljer och renoverar man begagnade möbler. Stolar på Ekocenter i dalsbruk Bild: Yle/Monica Forssell stolar,inredning (verksamhet),återvinning

Under sitt första möte med TE-byrån lät man henne förstå att hon skulle få börja jobba på Ekocenter som är en slags återvinningsbutik.

Där har hon nu varit i ett års tid.

– Det hade man liksom bestämt över mitt huvud, innan vi hade träffats eller någon ens hade frågat om vilka planer jag själv hade, säger hon.

"Att be om hjälp har inte lett någonvart"

För att få sin arbetslöshetsfömån har hon jobbat vid Ekocenter minst två dagar i veckan under det senaste året.

– Det finns säkert vissa människor som mår bra av att få en liten spark i baken så att säga, men för min egen del är jobbet bara en energitjuv. Jag skulle behöva hjälp med att komma vidare och hitta motiverande studier, säger hon.

I sina försök att få hjälp och stöd från TE-byrån har hon inte lyckats. Den enda egentliga kontakten var det första mötet för ett år sedan.

Studerande sitter i föreläsningssal.
Eva hade gärna börjat studera något men tiden går och hon får ingen hjälp. Studerande sitter i föreläsningssal. Bild: YLE/Roger Källman anteckning

– Systemet tar inte i beaktande personers olika livssituation. Under sommaren när jag måste stanna hemma med barnet så kunde jag inte delta i verksamheten vid Ekocenter. Då fick jag karens i två och en halv månad vilket innebar noll euro inkomst under sommaren, säger Eva.

Eftersom hon är nyinflyttad och inte har ett stort kontaktnät eller släktingar nära är det också svårare att klara av allting själv. Därför hade hon gärna sett att man kunde få effektiv hjälp och stöd när man ber om det.

TE-byrån förundrad

Då Yle Åboland kontaktar TE-byrån får vi till slut tala med Tarja Lautanala, som jobbar med att stötta arbetslösa i Egentliga Finland.

Lautanala är förvånad över att Eva inte har fått hjälp. Lautanala säger att Eva kan ringa henne direkt om hon behöver stöd.

– Under aktiveringsmötet brukar vi alltid gå igenom kundens intressen och planer. Om man inte har några egna förslag då så ger vi dem ett alternativ som de frivilligt får välja om de tar, säger Lautanala.

Lautanala medger att vissa arbetslösa kan ha fallit mellan stolar och att information om deras möjligheter till enskild rådgivning inte har nått fram.

För en veckan sedan träffade Lautanala en man på Kimitoön som var ganska arg på TE-byrån.

Österbottens arbets- och näringsbyrå
Vid TE-byrån anser man att det är märkligt att Eva inte har fått hjälp. Österbottens arbets- och näringsbyrå Bild: Yle te-byrå

– Han hade varit arbetslös under fyra år och eftersom hans inkomstrelaterade dagpenning hade gått ner till arbetsmarknadsstödet på 32 euro och 40 cent per dag ansåg han inte att han hade råd att studera på annan ort längre, säger Lautanala.

Hon uppmuntrar alla som känner sig ensamma att ändå kontakta TE-byrån via deras hemsida för att den vägen boka en tid för rådgivning.

I stort fortsätter arbetslösheten att gå ner i hela Egentliga Finland just nu.

På Kimitoön är arbetslösheten 7,3 procent vilket innebär 209 personer.

I Pargas är arbetslösheten 5,5 procent medan den i Åbo just nu är 12.3 procent.

På två år har långtidsarbetslösheten minskat med hela 39 procent i Egentliga Finland.