Hoppa till huvudinnehåll

”En skrämmande tid för unga män” – Donald Trump till försvar för Kavanaugh

Donald Trump talar under kampanjmötet i Mississippi den 2 oktober.
President Donald Trump på kampanjmötet i Mississippi Donald Trump talar under kampanjmötet i Mississippi den 2 oktober. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

USA:s president Donald Trump går till hårt angrepp för att försvara sin kandidat till högsta domstolen. Enligt Trump är männen försvarslösa och de anklagande kvinnorna löjliga.

Anklagelserna gäller händelser som ska ha inträffat för kring 30 år sedan. Kavanaugh har förnekat uppgifterna och säger sig vara oskyldig.

”Hot mot alla män”

Trump sade på tisdagen att anklagelserna utgör ett hot mot alla män i USA.

- Det är en mycket skrämmande tid för unga män i Amerika, då man kan utpekas som skyldig till något som man inte är skyldig till. Det är en mycket svår tid, sade Trump utanför Vita huset.

- Du kan vara någon som varit perfekt i hela sitt liv och sedan kan någon anklaga dig för något och då är du automatiskt skyldig, tillade han.

Trump tillade att det är fråga om mycket mer än utnämningen av Kavanaugh.

Ett sätt att aktivera konservativa män?

Republikanerna befarar att den bittra kampen om Kavanaugh ska mobilisera kvinnor att rösta på demokrater i kongressvalet i november. Valdeltagandet i mellanårsvalet är i regel lågt och avgörs i stor grad av hur väl partierna lyckas få sina kärnväljare till valurnorna.

Trump och flera andra framstående republikaner verkar nu enligt analytiker satsa på att försöka mobilisera sina konservativa manliga väljare som motvikt.

Manlig publik på kampanjmötet i Southaven, Missisippi tisdagen den 2 oktober.
Manlig publik på kampanjmötet i Southaven, Missisippi tisdagen den 2 oktober. Manlig publik på kampanjmötet i Southaven, Missisippi tisdagen den 2 oktober. Bild: EPA-EFE/BRANDON DILL Donald Trump

- Det är ett sätt att aktivera sin väljarbas, säger Julian Zelizer forskare i politisk historia vid universitetet Princeton.

Omröstning på fredag?

Under ett kampanjmöte i Mississippi senare på tisdagen trappade Trump upp sitt angrepp. Han kallade situationen för sorglig och angrep Christine Blasey Fords (en av kvinnorna som anklagat Kavanaugh) uttalanden under utfrågningarna i senaten.

Trump imiterade hur Ford svarat att hon inte minns eller vet på en rad frågor kring hennes anklagelser om trakasserier för 30 år sedan.

- I vilket område var det? Jag vet inte. Var ligger huset? Jag vet inte. Var det uppe eller nere? Jag vet inte. Men jag drack en öl. Det är allt jag minns, imiterade Trump.

- Och nu är en mans liv slaget i spillror, tillade han.

Donald Trump talar till sina anhängare i Missisippi.
Donald Trump talar till sina anhängare i Missisippi. Donald Trump talar till sina anhängare i Missisippi. Bild: EPA-EFE/BRANDON DILL Donald Trump

New York Times rapporterar att FBI kan bli klar med sin utredning av anklagelserna mot Kavanaugh redan i dag. Republikanernas ledare i senaten Mitch McDonnell har tidigare sagt att senaten kommer att rösta om utnämningen denna vecka.

Demokraterna har protesterat mot tidtabellen med motiveringen att den inte kommer att ge senatorerna tid att bekanta sig grundligt med FBI-rapporten.

Kritik mot FBI

FBI:s undersökning kritiseras nu av Christine Blasey Fords advokater. Advokaterna skriver i ett brev till FBI att det är omöjligt att tänka sig att en grundlig utredning kan genomföras utan att höra deras klient.

- Denna morgon hörde vi från rapporter i medierna att FBI inte ämnar höra doktor Ford eller domare Kavanaugh. Vi hoppas att rapporterna inte stämmer, skriver advokaterna.