Hoppa till huvudinnehåll

Flygbolaget Virgin Atlantic har genomfört världens första kommersiella flygning på bränsle tillverkat av återanvända industriutsläpp

Virgin Atlantic Airways-flygplan.
Virgin Atlantic Airways-flygplan. Bild: All Over Press Virgin Atlantic Airways

Flygbolaget Virgin Atlantic har gjort något historiskt när de landade i London idag. De har som första flygbolag använt en bränslecocktail som innehåller återanvänt biobränsle, skriver the Guardian.

Flygbolagets grundare, den brittiska miljardären Sir Richard Branson, välkomnade Boeing 747-planet på flygplatsen Gatwick i London på onsdagen.

Planet har i dag återvänt från en historisk flygresa från Orlando till London, delvis driven av en ny typ av bränslecocktail.

Bränslet, som producerats av startupföretaget LanzaTech, består till 5 procent av biobränsle som tillverkats på gaser från industriella utsläpp.

Gaserna innehåller höga halter av koldioxid, och bolaget specialiserar i den så kallade "koldioxidinfångningsteknologin" (carbon capture and utilization, CCU), som går ut på att ta tillvara koldioxid som blir över i samband med industriell produktion.

Gaserna konverterats genom en patenterad process till etanol för att kunna användas som bränsle.

Biobränsle får högst utgöra hälften av ett flygplans totala bränsleförråd enligt en överenskommelse inom branschen.

"En historisk dag"

Till journalisterna på plats på Gatwick beskrev Sir Richard Branson dagen som "historisk", och bränslet som "renare än vanligt flygplansbränsle".

- Om allt bränsle som används vore återvunnet skulle det utgöra en massiv skillnad för jordklotet med tanke på klimatförändringen, säger Branson.

- Långdistansresor är idag viktigare än någonsin för att föra samman människor världen över och det är på vårt ansvar att se till att vi gör det på hållbaraste möjliga sätt.

En Twitter-video från Press Association visar stämningarna på Gatwicks flygplats efter den historiska flygningen.

Hoppa över Twitterpostning

Från Virgin Atlantic och LanzaTechs sida menar man att det här är framtiden.

VD för Virgin Atlantic Craig Kreeger uppmanar den brittiska regeringen att ta de "kritiska nästa stegen" för att göra återanvända biobränslen till en kommersiell verklighet i Storbritannien.

Detta dels genom att godkänna en lagförändring som berättigar ekonomiskt stöd av företag som likt LanzaTech utnyttjar koldioxidinfångningsteknologin, och dels genom att stöda investeringen i de första fabrikerna för att börja producera ekologiskt hållbart bränsle.

LanzaTech har planer på att innan 2025 öppna tre fabriker i Storbritannien för att kunna tillverka biobränsle så det räcker till alla Virgin Atlantics flyg från Storbritannien, med ett 50/50-förhållande av biobränsle och vanligt bränsle.

- Vi har nu bevisat att det inte är omöjligt att återvinna utsläppsbaserat koldioxid och förvandla det till flygplansbränsle.

Utsläppskoldioxid måste ses som en ny möjlighet snarare än en skyldighet - koldioxiden kan återanvändas om och om igen, säger VD för LanzaTech, Jennifer Holmgren.

Holmgren berättar om koldioxidinfångningsteknologin bakom det innovativa bränslet i en TedX-video, som du kan se genom att klicka här (till koldioxidåtervinning och den nya teknologin kommer du genom att spola till cirka 4 minuter framåt i videon).

Källor: Daily Mail, Travel Weekly, Press Association, The Guardian

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes