Hoppa till huvudinnehåll

IK Myran överträffar Åshöjdens BK – vill vara hela byns angelägenhet också i ligan

Annika Grundvall är kapten för IK Myran.
Annika Grundvall är lagkapten för IK Myran. (arkivbild) Annika Grundvall är kapten för IK Myran. Bild: Yle/Antti Koivukangas damfotboll,Nedervetil,annika grundvall

Vilken resa det har varit. IK Myran har gjort osannolika framsteg i den finländska fotbollshierarkin på kort tid. Nedervetilklubben har gått från spel i division tre till avancemang till damligan på ett årtionde.

Det är inte långsökt att dra paralleller mellan Åshöjdens BK och IK Myran.

Åshöjden är en fiktiv byaklubb som avancerar i svenska seriesystemet.

IK Myran är byaklubben som gör det samma i Finland.

I det här fallet överträffar verkligheten dikten. Medan Åshöjdens BK inte lyckades ta sig ända upp till Allsvenskan i Max Lundbergs böcker, så har IK Myran säkrat sitt avancemang till damligan.

– Allt gick vår väg den här säsongen och det känns verkligen skönt, säger lagkaptenen Annika Grundvall till Yle Sporten.

Grundvall har i likhet med bland andra Sabina Skogvall och Marie-Helén Prest varit med om Myrans resa genom seriesystemet.

För åtta år sedan tog hon sina första steg i damlaget efter att klubben tagit klivet upp till division två.

– Nog känner man lite extra för föreningen och laget. Man springer och kämpar de där extra metrarna och minuterna, säger Grundvall.

Starkt stöd av hemmapubliken

Huvudtränaren Magnus Slotte och managern Andreas Kaitajärvi har hållit i damlagets trådar i flera år.

Slotte tog över tränarsysslan redan 2007, men det pågående uppsvinget fick sitt startskott först fyra år senare.

Då var IK Myran fortfarande ett byalag, men med tiden har klubbens damlag börjat attrahera spelare också från grannkommunerna.

– När vi stigit i seriesystemet genom åren så har vårt upptagningsområde blivit bredare. Vi talar inte endast om Karleby utan även Pedersöre och Jakobstad.

– Men nog skulle jag kalla klubben fortfarande för en väldigt lokal angelägenhet, säger Slotte.

IK Myrans tränare Magnus Slotte.
Magnus Slotte har lotsat Myran i elva år. IK Myrans tränare Magnus Slotte. Bild: Yle/Antti Koivukangas. fotboll,damfotboll,magnus slotte

Myrans succétränare säger med inte så lite stolthet i rösten att klubben sannolikt har det största publiksnittet bland damlagen i Finland.

Då laget säkrade seriesegern i lördags var publiksiffran imponerande. Hela 571 åskådare såg Myran krossa TPV med 9–0.

Annika Grundvall poängterar att publikstödet är något man ska ta med sig till ligan.

– Vi har varit starka på hemmaplan och vi har känt att vi har publikens stöd. De är alltid på vår sida och de kommer i vått och torrt och hejar på oss. Det ger oss en byagemenskap, säger hon och forstätter:

– Vi är svåra att spela mot för alla ger allt och går hårt in i duellerna. Det vill jag också att vi tar med oss.

Stor publik på en av IK Myrans hemmamatcher.
Det är trångt om saligheten på Myrans hemmamatcher. Stor publik på en av IK Myrans hemmamatcher. Bild: Yle/Antti Koivukangas damfotboll,Nedervetil,nedervetil sportplan

Förstärkningar behövs

IK Myran har varit det klart bästa laget i division ett den här säsongen. Man säkrade ligakontraktet trots att två omgångar återstår.

Men att nå framgångar i division ett är en helt annan sak än att klara sig i ligan.

Magnus Slotte bygger inga luftslott.

– Rent sportsligt så kommer det att bli väldigt mycket hårdare matcher. Speciellt på damsidan så är det ganska stora nivåskillnader mellan serierna. Om man tänker på topp sex-lagen i Finland så är de nog väldigt bra.

Det var nära att Myran skulle ha tagit klivet upp till den inhemska damfotbollens finrum redan för ett år sedan. Då föll man till slut i ligakvalet mot ONS från Uleåborg.

Anna Smalley skjuter bollen mot mål för IK Myran.
Anna Smalley är en Myrans amerikanska förstärkningar. Anna Smalley skjuter bollen mot mål för IK Myran. Bild: Yle/Antti Koivukangas damfotboll,anna smalley

Tur i oturen säger Slotte med facit på hand.

– Det kunde ha varit lite för tidigt. Vi skulle kanske ha varit tvungna att göra ganska stora förändringar i truppen. Vi har skaffat många viktiga pusselbitar i år.

– Klart att vi behöver en del förstärkningar för att kunna hävda oss ordentligt och det vill vi. Men vi är inte så långt ifrån att klara oss sportsligt.

Ett år till, eller?

Också Annika Grundvall betonar att det krävs förändringar ifall IK Myran ska nå framgångar i damligan. Hon efterlyser både spetskompetens och bredd

– När skolorna börjar till hösten så känns det att vår trupp tunnas ut. Jag tror vi behöver förstärkningar som håller liganivå, så att vi får en ännu bredare trupp.

– Också för träningarnas skull. Så vi kan hålla ännu högre tempo på träningarna. Det kommer att gå ännu snabbare undan då man spelar ligafotboll.

Grundvall själv står inför ett stort beslut inom kort. Hon har börjat jobba som lärare och hon upplever att det kan vara utmanande att kombinera jobbet med spelarkarriären.

Men att spela i ligan är lockande. Mycket lockande.

– Det känns som att det blir en nystart med ny motivation. Men samtidigt ser jag slutet på karriären när den civila karriären har börjat ta vid.

– Det är svårt att inte dras med nu när vi äntligen har uppnått det här målet då jag har varit med på hela den här resan. Det lockar otroligt mycket att spela ett år till och testa på ligafotboll.

Läs mera:

Magnus Slotte ledde Myran till ligan.

ÖT: Tränardilemma för IK Myran – nuvarande lotsen saknar rätt utbildning

IK Myran säkrade avancemang till damligan i fotboll i lördags. Den nya serienivån innebär nya krav. Och ett dilemma. Succétränaren Magnus Slotte saknar nämligen tränarutbildning och kan därmed inte fungera som huvudtränare i ligan skriver Österbottens Tidning.

Läs mera:

IK Myran firar segern på hemmaplan mot PK-35.

Saken klar – IK Myran spelar i damligan nästa säsong

Det kommer att spelas ligafotboll i Nedervetil nästa säsong. IK Myran krossade TPV med 9–0 i dag och säkrade därmed segern i division ett.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport