Hoppa till huvudinnehåll

Kjell Nyströms potatis blir middagsmat åt allt färre finländare – "Jag har svårt att förstå det"

Kjell Nyström, potatisodlare i Petalax
Varför äter folk mindre potatis? Det är ju så gott, säger odlaren Kjell Nyström i Petalax. Kjell Nyström, potatisodlare i Petalax Bild: Yle/Anna Kurtén potatis

Hur ofta äter du potatis? Är du som genomsnittsfinländaren äter du allt mer pasta och ris och allt mindre potatis. Det är ett hårt slag för potatisodlaren.

Potatisodlarna är på slutrakan med årets skörd. Vid Svenska lantbruksproducenternas centralförbund säger man att skörden ser ut att bli lite bättre än man befarade på förhand, men de lokala variationerna är stora.

En sak som bekymrar odlarna är ändå att efterfrågan på potatis minskar.

potatisåker i Petalax
potatisåker i Petalax Bild: Yle/Anna Kurtén potatis

I dag äter genomsnittsfinländaren knappt 50 kilo potatis per år. De senaste decennierna har mängden minskat rejält. Till exempel på 1950-talet var potatiskonsumtionen cirka 150 kilo per person och år.

- Jag har svårt att förstå det. Potatis är ju så gott och passar till allt. Så varför det har blivit utbytt vet jag inte, säger Kjell Nyström som odlar potatis i Petalax.

- När man tittar på statistiken sedan år 2000 fram till i dag har konsumtionen minskat med 25 procent. Det är väldigt mycket.

Perunoita
Perunoita potatis

Den minskade efterfrågan på potatis gör att producentpriset är lågt, säger Nyström.

Ris och pasta de största konkurrenterna

Vid Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT säger man att en uppenbar orsak till den minskade potatiskonsumtionen är att alternativen till potatis är så många idag.

- Tidigare var potatisen det enda alternativet och åts till varje varm måltid. I dag är alternativen i butikshyllorna så många fler. Framförallt ris och pasta konkurrerar ut potatisen, säger Johannes Piipponen, jordbruksekonom på PTT.

Piipponen säger att det också handlar om en större förändring i finländarnas smakpreferenser.

- Många har bytt ut rött kött mot fjäderfä, och det passar ju bättre att ätas med ris än med potatis.

"Orkar inte skala potatis"

Statistiken visar att det framförallt är unga som allt oftare väljer bort potatisen, åtminstone när de själva står för matlagningen.

Det bekräftar också några studerande vid Åbo Akademi i Vasa som Yle Österbotten träffar på högskolans lunchrestaurang.

En skolmatsal där eleverna tar åt sig mat.
En skolmatsal där eleverna tar åt sig mat. Bild: Marica Hildén / Yle Virkby,Västnyland,skolmat

- Jag är väl lite lat så hemma blir det oftast ris eller pasta som inte behöver skalas, säger Jim Mattfolk.

Nora Väglund instämmer. För henne blir det potatis ungefär en gång i veckan.

- Jag äter det inte så ofta för jag orkar inte koka hemma.

Ronja Karlsson äter potatis två till tre gånger i veckan. Hon gillar potatis men det blir också ganska mycket ris och pasta för hennes del.

Odlaren festar till det med klyftpotatis

Till dem som tycker det är jobbigt att skala och koka potatis har Kjell Nyström svar på tal.

- Köp en ny skalare så är den vassare. Och skär potatisen i små bitar när den ska kokas så kokar den fem minuter snabbare.

Köttbullar med potatis och sallad
Köttbullar med potatis och sallad Bild: YLE/Klimat/Ingela West potatismos

För Kjell Nyström själv kan det aldrig bli för mycket potatis.

- När jag äter hemma blir det mest kokt potatis och om jag äter på lunchrestaurang blir det mos. Och när jag vill festa till det riktigt så blir det klyftpotatis som jag gör själv.

SLC vill få finländarna att äta mer potatis

Potatisodlarna efterlyser nu nya idéer för vad man kan göra av potatis.

- Vi har hållit på med det här så länge att vi stampar på stället. Vi tar gärna emot nya fräscha idéer som kunde få finländarna att äta mer potatis, säger Kjell Nyström.

Potatisåker i Petalax.
Potatisåker i Petalax. Bild: Yle/Anna Kurtén potatis

Nyström säger att man kan ta kontakt med Svenska Lantbruksproducenternas centralförbund SLC om man har bra idéer på vad man kan göra av potatis.

Potatisfabrikat går åt

Johannes Piipponen vid Pellervo ekonomiska forskningsinstitut säger ändå att potatisen inte försvinner från finländarnas middagsbord även om konsumtionen minskar.

- Äldre människor äter fortfarande ganska mycket potatis. Och potatisfabrikat går åt.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten