Hoppa till huvudinnehåll

Lovisa säljer överbliven skolmat till personalen i tre skolor – eleverna får kanske en extra efterrätt för pengarna

Elev tar skolmat från självserveringsdisk.
Elev tar skolmat från självserveringsdisk. Bild: Tapio Rissanen / Yle skolmat,skolbespisning

Lovisa stad har börjat sälja överbliven skolmat till personalen. Det är fråga om ett pilotprojekt i tre skolor som inleddes i måndags.

Från och med den 1 oktober säljs överbliven skolmat i Generalshagens skola, i Lovisanejdens högstadium och i Harjurinteen koulus matsal i Edupolis lokaler.

- Efter att lunchtiden är över har personalen 20 minuter på sig att komma och se om det har blivit kvar någon mat. Har det blivit mat över får man köpa den. Det här gäller skolans personal som jobbar i de här fastigheterna, säger kostservicechef Annika Kuusimurto.

För ett pris på tre euro får personalen i skolorna fylla en burk på en liter med överloppsmat.

Lovisa stads kostservicechef Annika Kuusimurto.
Kostservicechef Annika Kuusimurto på Lovisa stad. Lovisa stads kostservicechef Annika Kuusimurto. Bild: Yle / Hanna Othman kostservicechef

Hittills har intresset inte varit så stort.

- I och med att vi startade det i förrgår så har det ännu inte kört igång. Vi hoppas att det inte ska finnas så mycket överbliven mat i skolorna att sälja. Men det är ändå bra att vi ser hur det börjar gå åt om personalen har en möjlighet att köpa maten, säger Kuusimurto.

Det är fråga om ett pilotprojekt som pågår till årets slut. Lovisa stad ska sedan utvärdera om matresterna ska säljas i fler skolor och om också andra än personalen ska få köpa av maten.

Intäkterna ska användas till att öka skolelevernas trivsel i matsalen.

- Vi kanske serverar något extra i skolorna för de här pengarna som kommer in. Skolorna kanske får en efterrätt, vi inhandlar borddukar till matsalen eller något sådant, säger kostservicechef Annika Kuusimurto.

Lovisaborna vill helst köpa matsvinn i butiken

SDP-politikern Henna-Kaisa Turpeinen gör en enkät i Loviisan Sanomats Facebookgrupp där hon frågar var Lovisaborna helst skulle köpa överbliven mat.

Turpeinen tycker det skulle vara bra om Lovisa satsade på att sälja överbliven skolmat.

- Att köpa överbliven skolmat skulle kunna passa till exempel sådana som vill köpa hem färdig mat av bra kvalitet. Staden kan också visa att man går in för en etiskt hållbar lösning och inte kastar bort mat, säger Henna-Kaisa Turpeinen (SDP).

Klockan tolv på onsdagen hade mer än 40 personer svarat i Facebookenkäten att de helst köper maten i en butik, och bara 15 personer ville köpa överbliven skolmat på skolan.

Läs också