Hoppa till huvudinnehåll

Mays linjetal blev ett försvarstal – vädjade om enighet om brexit samtidigt som Tory-parlamentariker krävde hennes avgång

Premiärminister Theresa May under Tories partikongress i Birmingham.
Brexit är en möjlighet att nå nya höjder men det kräver enighet både i Tories och av hela nationen, menade May under sitt linjetal vid partikongressen i Birmingham. Bara en timme före talet krävde en partikamrat i parlamentet hennes avgång. Premiärminister Theresa May under Tories partikongress i Birmingham. Bild: EPA-EFE/NEIL HALL Theresa May,Tories,Storbritannien

Premiärminister Theresa May efterlyste ett enat parti och ett enat land bakom hennes brexitplan vid talet till Tories partikongress i Birmingham. Vädjan om slutna led fick en extra krydda av att hennes egna parlamentariker krävde Mays avgång en timme före talet.

Theresa May intog scenen vid partikongressen till Abbas Dancing Queen, en självironisk referens till de många skämten hennes dansande under ett besök i Kenya gav upphov till.

Hon fortsatte försöken att avväpna sina kritiker med några skämt om det katastrofala talet vid fjolårets partikongress, då hennes harklande och hostande och en scenografi som föll samman bakom henne överröstade alla budskap hon försökte leverera.

May inledde sitt tal med en vädjan om enighet, både inom partiet och nationen och jämförde det som kommer att krävas av britterna med den anda som förde landet genom två världskrig

Enighet, menade May, ska för Storbritannien till nya höjder också efter brexit.

- Om vi kommer samman finns inga gränser för vad vi kan åstadkomma, sade May.

May beskrev Tory-partiet under hennes ledarskap som ett parti som jobbar för hela folket, oberoende av inkomst, egendom, klass eller bakgrund, ett parti som satsar på hälsovård och främjar företagsamhet och innovation.

Oppositionen saboterar brexitarbetet

Snabbt efter det förändrades stämningen och banade väg för en bredsida mot oppositionen, framförallt Labour-ledarskapet under Jeremy Corbyn.

Corbyns Labour var enligt May motsatsen till allt hon menade att Tories står för, ett rasistiskt, exkluderande och bakåtsträvande parti vars ledarskap är apologeter för Vladimir Putin och Bashar al-Assad och enbart eftersträvade egen politisk vinning.

Theresa May dansar in på scenen vid partikongressen i Birmingham.
Theresa May dansade in på scenen för att leverera sitt linjetal. Theresa May dansar in på scenen vid partikongressen i Birmingham. Bild: EPA-EFE/NEIL HALL Theresa May,Tories,Storbritannien

Ingenstans blev kontrasten så stor som i brexitfrågan, där May menade att Labour inte respekterar folkets vilja.

Hon anklagade Labour under Corbyn för att gå med på vad som helst EU vill erbjuda, helst dra tillbaka hela brexit, samtidigt som oppositionen hotar att skjuta ner vilken som helst lösning May lyckas förhandla fram med Bryssel.

Inget nytt om Chequers

Just budskapen om brexit var under lupp, för tecken på nya förslag eller lösningar på dödläget i förhandlingarna.

- EU-länderna är våra nära vänner och allierade och vi vill ha goda relationer också i framtiden, sade May.

Men hon menade också att britterna är redo för ett utträde utan något avtal, en så kallad hård brexit.

- Det är ett sämre alternativ för Storbritannien och ett vi försöker undvika. Men det är ett alternativ vi britter genom vår påhittighet och uthållighet kan klara av, sade May.

Den som sökte efter ny information om hur brexit kan komma att se ut blev besviken.

Vårt förslag är att ta tillbaka kontrollen över våra gränser, lagar och pengar. Det är bra för landet, bra för arbetssituationen, det bibehåller folkets förtroende och levererar det brexitomröstningen efterlyste. Det är i nationens intresse― Theresa May

May upprepade sina vanliga slagord och huvudpunkterna från de så kallade Chequersplanen.

Britternas ska ha tillgång till EU:s interna marknad, men utan fri rörlighet för människor och samtidigt utan begränsningar för att förhandla med tredje parter om fri handel.

- Vårt förslag är att ta tillbaka kontrollen över våra gränser, lagar och pengar. Det är bra för landet, bra för arbetssituationen, det bibehåller folkets förtroende och levererar det brexitomröstningen efterlyste. Det är i nationens intresse, sade May.

May såg framför sig en framtid där gränserna står öppna för brittiska varor och tjänster, men stängda för all invandring utom de mest kompetenta experterna.

EU respektlöst

Hon talade mycket om vad hon ville ha ut av ett brexitavtal med EU, men mindre om hur det ska åstadkommas.

Istället anklagade hon EU för bristande repsekt för Storbritannien.

- Vi har visat EU respekt, men vi kräver också respekt i gengäld, sade May bara dagar efter att hennes egen utrikesminister Jeremy Hunt kallade EU för ett nytt Sovjetunionen och jämförde unionen med ett fängelse allt fler fångar vill rymma ur.

May höll sig alltså till Chequersplanen, en plan EU unisont har sagt att inte är möjlig att genomföra i enlighet med unionens regler och lagar, en förhållning Mays regering länge har kallat kompromisslös.

Försvarstal för May och Chequers

Samtidigt som May försvarade sin brexitplan försvarade hon också sin egen position.

Redan före partikonferensen sågs Mays tal som avgörande för hennes politiska framtid, men ett öppet uppror i partiets interna opposition gav Mays vädjan om enighet ny betydelse.

Det finns ingen bland oss konservativa ledamöter som tror att May kommer att leda partiet vid nästa valkamp― James Duddridge

Bara en timme före hon tog till scenen i Birmingham publicerade en av hennes partikamrater i parlamentet ett öppet brev till den så kallade 1922-kommittén som krävde att May avgår eller avsätts.

- Det finns ingen bland oss konservativa ledamöter som tror att May kommer att leda partiet vid nästa valkamp, skrev James Duddridge.

- Då det förhåller sig så borde vi göra slag i saken direkt, göra förändringar och utnämna någon som tror på att brexit verkligen ska leverera ett brexit, fortsatte Duddridge.

Ska Johnson leda ett hårt brexit?

Kommittén som det öppna brevet är riktat till består av Tory-partiets så kallade backbenchers, alltså de som inte hör till regeringen eller har spetsposter i parlamentet.

Det kraftigaste stödet för ett hårt brexit utan dröjsmål eller avtal och övergångsperioder inom partiet finns bland dess backbenchers

Boris Johnson kritiserar Theresa May under Torie-partiets konferens i Birmingham.
Boris Johnson har varit kritisk mot den så kallade Chequers-planen sen början. Nu vill Tories interna opposition lyfta honom till premiärministerposten. Boris Johnson kritiserar Theresa May under Torie-partiets konferens i Birmingham. Bild: EPA-EFE/NEIL HALL Boris Johnson,Tories,Storbritannien

Många i partiets bakre bänkrader har misstrott May då hon ursprungligen var emot brexit under kampanjen före folkomröstningen 2016.

Samtidigt som Duddridge krävde att May ger utrymme åt en ny partiledare och premiärminister kom han också med ett förslag till kandidat.

- Theresa May är inte rätt person för jobbet.

- Boris Johnson talade igår på ett inspirerande sätt. Han kan vara en ledare som för med sig verklig förändring. En ledare som verkligen ger oss ett alternativ, skrev Duddridge.

Johnson har förespråkat ett hårt brexit och kritiserade May i hårda ordalag vid ett tal han höll i partikongressens utkanter.