Hoppa till huvudinnehåll

Onsdagens strejk kan synas i matbutiken och i kollektivtrafiken - regeringen och facken är fortsättningsvis osams

Mataffär.
Enligt förhandsbedömningar kan man märka av strejken bland annat inom livsmedelshandeln. Mataffär. Bild: Yle / Hanna Othman ost,Livsmedelsaffärer och supermarketer,K-market,k-supermarket östermalm

I dag onsdag strejkar tiotusentals arbetstagare från fyra fackförbund. De protesterar mot regeringens planer på att försämra uppsägningsskyddet i små företag.

Strejken har inletts vid midnatt och pågår i 24 timmar, alltså hela onsdagen.

De som strejkar hör till fackförbunden Pro, Servicefacket PAM, Elektrikerförbundet och Industrifacket. Enligt förhandsuppgifter är de ungefär 30 000 personer.

Strejken väntas ge effekter bland annat inom livsmedelshandeln och kollektivtrafiken.

Tippade verkningar av protesterna

Här är några av förhandsbedömningarna om hur vi kan påverkas av onsdagens strejk och det förbud mot övertid och skiftesbyten som facken har infört i måndags:

1. Matbutikerna
Vissa produkter kan ta slut eller ersättas med andra varor. Du kanske inte hittar ditt favoritbröd och nötkött kan ersättas med kyckling. Maten tar ändå inte slut.

2. Kollektivtrafiken
Gäller främst huvudstadsregionen och Tammerfors. En del turer kan bli inhiberade på grund av förarbrist. Branschen berörs sedan i måndags av förbud mot övertid och skiftesbyten, så om en förare exempelvis blir sjuk kanske det inte finns en ersättare.

3. Daghem och skolor
Kökspersonal, städare och vaktmästare hör till de strejkande. Bland annat mattransporter till skolor och daghem kan störas, främst till följd av förbudet mot övertid och skiftesbyten. Lärarna är inte med i strejken.

4. Sjukhus, vårdcentraler och äldrevård
Främst operationer påverkar, de kan bli senarelagda. Det kan förekomma störningar också inom äldrevården och hemtjänsterna.

Källa: Yle.fi

- När det gäller vanliga konsumenter märks strejken ändå inte genast, säger avtalschef Mia Suominen på servicefacket PAM i en kommentar på onsdagsmorgonen.

Kompromissen faller inte i god jord

Fackförbunden protesterar med strejken mot regeringens strävan att göra det enklare att säga upp anställda vid små företag. Regeringen presenterade på tisdagen ett reviderat och lite uppluckrat förslag om saken, men det får fortsättningsvis kalla handen från fackligt håll.

- Det är oacceptabelt att man kunde bli uppsagd lättare om man arbetar vid ett litet företag, säger Mia Suominen vid PAM.

I tisdagskvällens Yleprogram A-Studio upprepade fackcentralen FFC:s ordförande Jarkko Eloranta synpunkten att det är fel på regeringens utgångspunkt.

- Man kan inte kompromissa om sådan lagstiftning, sade han.

Ministern: Svårt att hitta en kompromiss

Arbetsminister Jari Lindström (Blå) som medverkade i samma program sade att signalerna från landets företagare är att det finns beredskap att rekrytera mer personal ifall regeringens förslag går igenom.

- Men det är svårt att hitta en kompromiss när motparten meddelar att det enda som duger är att hela förslaget dras tillbaka, sade han.

Lindström sade också att regeringen är redo för fortsatt diskussion.

- Vi är lyhörda för alla förslag, sade han.

Företagarna arga på facken

Vid företagarnas branschförbund Yrittäjät skräder man inte orden när man kritiserar facken för strejken. I onsdagens Morgon-TV medverkade arbetsmarknadsdirektör Janne Makkula.

- Strejken främjar inte själva saken på något vis. Strejken är en hämndaktion som går ut över företagarna, sa han.

Han fick mothugg av Industriförbundets ordförande Riku Aalto.

- Det här handlar inte om att trilskas. Facken reaktion är planerad och varslad på förhand och borde inte komma som någon överraskning, sa han.

Aalto påpekade att det försämrade uppsägningsskyddet kan försämra arbetstagarnas position när allt mera av arbetsvillkoren avtals lokalt.

- Anställda kan dra sig för att be om löneförhöjning eller andra förmåner, om det finns ett hot om att bli uppsagd på kuppen. Arbetsgivaren kan hitta på nån annan orsak till uppsägningen, exemplifierade han.

Uppges kosta tiotals miljoner

I retoriken inför strejken har man från arbetsgivarhåll lyft fram kostnaderna för samhället. Det har förekommit litet olika uppskattningar, men det verkar i vart fall röra sig om tiotals miljoner euro.

Teknologiindustrin har uppgett att kostnaden för ettdygnsstrejken är 70 miljoner euro, medan organisationen EK räknar att det rör sig om 50 miljoner euro. Från fackens sida har man inte presenterat några uppskattningar om saken.

Läs mera:

Inför strejkhotet: Regeringen lättar på försämringarna i uppsägningsskyddet

Regeringen meddelar att den tar till sig av kritiken från fackförbunden. Arbetsminister Jari Lindström (Blå framtid) meddelar att ändringarna i uppsägningsskyddet kommer att gälla enbart företag med högst 10 anställda.

Läs mera:

Fyra stora fackförbund strejkar på onsdag - protesterar mot regeringens planer på att försämra uppsägningsskydd i småföretag

Fackförbundet Pro, Servicefacket PAM, Elektrikerförbundet och Industrifacket går till strejk på onsdagen den 3 oktober. Strejkhotet är ett svar på regeringens planer på att försämra uppsägningsskyddet för anställda i småföretag.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes