Hoppa till huvudinnehåll

Priset på körkort varierar mycket - du kan spara över 1000 euro genom att bo på rätt ställe

En ung kvinnas händer vid ratten på en bil med en äldre mans händer som gestikulerar från passagerarsätet.
En ung kvinnas händer vid ratten på en bil med en äldre mans händer som gestikulerar från passagerarsätet. Bild: Mostphotos Trafikskola,körundervisning,körkort,bilar,Driving School,instructor

Att ta personbilskörkort blev billigare i samband med att den nya körkortslagen trädde i kraft i somras. Hur mycket du får betala för ditt körkort beror ändå mycket på vilken bilskola du väljer - och var i landet du bor.

Priserna på personbilskörkortet kan variera med drygt 1000 euro som mest, visar en utredning genomförd av webbsajten Talouteni.fi.

Sajten har utrett skillnaderna i körkortspriserna i 71 finska städer, alla med mer än 10 000 invånare.

Billigast i Nokia, dyrast i Joensuu och Kides

I Nokia kommer blivande bilister billigast undan. Stadens förmånligaste bilskola erbjuder körkortet för endast 650 euro.

De näst billigaste bilskolorna finns i Åbo och Björneborg. På de här orterna erbjuder bilskolor körkortet för 850 euro, alltså 200 euro dyrare än i Nokia.

I Joensuu är skillnaden mellan den billigaste och dyraste bilskolan allra störst, gapet mellan ytterligheterna är drygt 700 euro.

I Joensuu och i Kides i norra Karelen, finns också de dyraste bilskolorna av de 71 städer som undersöktes. Där lämnade körkortet som dyrast ett hål på 1 900 euro i plånboken.

Bland de tre dyraste städerna finns också Alavo, där körkortet som mest kostar 1 750 euro.

Jämför man här det billigaste möjliga körkortet i Nokia och det dyraste möjliga i Joensuu är prisskillnaden rentav 1 250 euro.

Ingen prisskillnad i 20 städer

Allra minst varierar körkortspriserna i Äänekoski, där prisskillnaden mellan det dyraste och billigaste körkortet visade sig vara enbart en euro.

I Nyslott var prisskillnaden 10 euro och i de 20 övriga städerna fanns ingen nämnvärd prisskillnad - bland de här städerna hittar vi bland annat Lovisa, St. Karins och Nystad.

Staden där körkortet i genomsnitt är billigast är Björneborg, där kostar kortet i medeltal 941 euro. På andra plats ligger Järvenpää där körkortet i medeltal kostar 995 euro.

Alavo är i genomsnitt den dyraste staden för blivande bilister, där kostar kortet i medeltal 1 750. I Kides, där också en av landets dyraste bilskolor finns, är körkortet näst dyrast och kostar i genomsnitt 1 688 euro i medeltal.

Personbilskörkortet blev billigare i samband med att den nya körkortslagen trädde i kraft den 1 juli 2018. Siffrorna i utredningen härstammar från den 21-24 september 2018.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes