Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagen godkände grundlagsförändring i snabb takt – Biaudet och VF var emot

Eduskunnan istuntosali.
Plenisalen. Eduskunnan istuntosali. Bild: Jani Saikko / Yle Riksdagshuset (Finland),riksdagen,riksdagsledamöter,styrelse,staty

Med rösterna 178-13 godkänner riksdagen att underrättelselagarna kan stiftas ännu denna riksdagsperiod. Det görs genom en grundlagsförändring i snabb takt.

Reslutatet var som väntat ganska klart.

Förutom 8 frånvarande röstade alla andra utom Vänsterförbundets riksdagsledamöter och Eva Biaudet (SFP) för regeringens linje.

Regeringens mål är att få underrättelselagarna godkända under den här regeringsperioden.

Lagarna handlar om att ge myndigheterna tillgång till information som hotar den nationella säkerheten. Det här skulle kräva att skyddet för förtroliga meddelanden luckras upp.

Då måste man ändra i grundlagens tionde paragraf om meddelande-, brev- och telefonhemligheten.

I normala fall kräver en ändring av grundlagen godkännande av två olika riksdagar i följd.

Ett sådant beslut skulle alltså behöva vila till efter riksdagsvalet och sedan också röstas igenom av nästa invalda riksdag för att godkännas.

En brådskande grundlagsändring betyder istället att ändringen godkänns av endast en riksdag och att det krävs en majoritet på 5/6.

Så fördelades rösterna

Ja: lagförslaget lämnas vilande
Nej: lagförslaget förklaras brådskande

Läs mera:

På onsdag röstar riksdagen om hur brådskande det är med spaningslagarna – så här går det till

Om 5/6 av riksdagsledamöterna röstar för det kan grundlagsändringen som krävs för spaningslagarna behandlas som brådskande.artikeln uppdaterad efter omröstningen

Läs också