Hoppa till huvudinnehåll

Scoutstugan Davatorp i Ekenäs är som ny - många timmar talkoarbete är över

Scouternas stuga Davatorp i Trollböle, Ekenäs.
Arbetet med att renovera scouternas stuga Davatorp inleddes i april 2015. Nu ska stugan invigas. Scouternas stuga Davatorp i Trollböle, Ekenäs. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Ekenäs,Västnyland,Raseborg,Davatorp

Ytterväggarna ruttnade, innerväggarna lutade och golven höll inte längre. Så såg scouternas stuga Davatorp i Trollböle i Ekenäs ut, men nu är stugan i strålande skick efter många timmar av frivilligt arbete.

Det hela började med att Scouternas understödsförening i Raseborg beslöt att kavla upp ärmarna då stugan var i så usel form att det inte längre gick att vistas i den.

En gammal röd stuga som renoveras.
Här ser man hur dåliga ytterväggarna var på stugan. En gammal röd stuga som renoveras. Bild: Gunnar Klingstedt Raseborg,Ekenäs,Västnyland,Davatorp

I april 2015 inleddes ett omfattande renoveringsarbete och på lördag (6.10) är det dags för invigning.

- Det känns bra och vi ska ha en fin fest med scouterna på plats, säger Gunnar Klingstedt som är ordförande för Scouternas understödsförening i Raseborg.

Gunnar Klingstedt.
Gunnar Klingstedt i Davatorps kök. Gunnar Klingstedt. Bild: Marica Hildén / Yle Ekenäs,Raseborg,Västnyland,gunnar klingstedt

Det var år 2014 som Raseborgs stad beslöt att ge Davatorp i Trollböle till understödsföreningen

Då var utsidan bedrövligt skick, minns föreningens sekreterare Magnus Gottberg.

- Vi måste ta bort bräderna på utsidan helt och hållet, men stockstommen var i mycket gott skick.

Jan-Mikael Ertman, Magnus Gottberg, Gunnar Klingstedt och Hanna Tallberg i Davatorp.
Jan-Mikael Ertman, Magnus Gottberg, Gunnar Klingstedt och Hanna Tallberg i storstugan i Davatorp. Jan-Mikael Ertman, Magnus Gottberg, Gunnar Klingstedt och Hanna Tallberg i Davatorp. Bild: Marica Hildén / Yle Ekenäs,Raseborg,Västnyland,gunnar klingstedt jan-mikael ertman magnus gottberg hanna tallberg

Vice ordförande Jan-Mikael Ertman har jobbat mycket i köket där väggar och tak är nya.

- Allt lutade hit och dit eftersom det är ett gammalt hus. Vi rätade upp väggarna och lade in ny isolering innan väggskivorna sattes upp.

Dessutom förnyade man golvet i hela huset.

Talkogänget måste byta både isolering och golvbjälkar efter att de grävt bort sju kubikmeter jord med spade. Jorden forslades bort med skottkärra.

Storstugan i Davatorp.
Det är nu möjligt att elda en brasa i storstugan. Storstugan i Davatorp. Bild: Marica Hildén / Yle Ekenäs,Västnyland,Raseborg,davatorp storstugan

Förutom kök finns det en storstuga och två sovrum i Davatorp.

Det mindre sovrummet var tidigare en glasveranda, medan det större ännu saknar sängar för övernattande scouter.

Restaureringen av stugan har kostat 100 000 euro.

Gunnar Klingstedt berättar att Scouternas understödsförening i Raseborg fått understöd bland annat av Sophie von Julins stiftelse, Andelsbanken i Raseborg, några andra stiftelser och även privatpersoner.

Ett rum i stugan Davatorp som är ett sovrum.
Scouterna sov tidigare i alla fyra hörn i Davatorps sovrum. Det ska de göra även i fortsättningen, men ännu är sängarna inte på plats. Ett rum i stugan Davatorp som är ett sovrum. Bild: Marica Hildén / Yle Ekenäs,Raseborg,Västnyland,davatorp sovrummet

Den upprustade stugan lockar fram ett leende på Karis Flickornas kårchef Hanna Tallbergs läppar.

- Nu har vi alltid en plats att ty oss till och där vi kan vistas både inomhus och utomhus, det är nog lyxigt, säger hon.

Hanna Tallberg.
Hanna Tallberg, kårchef för Karis Flickorna. Hanna Tallberg. Bild: Marica Hildén / Yle Ekenäs,Raseborg,Västnyland,hanna tallberg

Hon menar att den uppfräschade scoutstugan ger möjlighet till mera samarbete kårer emellan.

- Vi har samarbetat mycket redan tidigare men jag tror att det blir naturligare nu när vi har Davatorp, det ser vi fram emot.

I samband med invigningen ska spejarscoutpatruller från Karis Flickorna och Ekenäs Skogsvandrare stanna på Davatorp för en gemensam hajk.

En kår med många år på nacken

Efter att i årtionden hållit till på annat håll så återvänder Karis Flickorna lämpligt hem till Davatorp i samband kårens 100-årsjubileum.

Man tror att kåren grundades den 13 april 1918. Helt säker kan man ändå inte vara eftersom dokument från kårens barndom antagligen förstördes i en brand i Karis-Billnäs samskola.

På basen av bland annat tidningsartiklar, olika arkiv och forna och nuvarande scouters minnen och fotografier har man sammanställt en historik kårens 100 år till ära.

Hela året har gått i festens tecken, berättar Hanna Tallberg.

- I våras hade vi kalas med kaffe, kaka och program och i somras hade vi ett läger med broderkåren Karis Gossarna i Svartå.

Jubileet har också uppmärksammats i patrullerna under veckomötena och med en ledarvandring i nationalparken Repovesi.


Davatorp

Läs också