Hoppa till huvudinnehåll

Sibbo säljer Villa Soltuna bit för bit – det går att köpa väggar och dörrar på auktion

Gammalt stort trähus.
Villa Soltuna i Nickby. Arkivbild. Gammalt stort trähus. Bild: Yle/Mikael Kokkola Nickby,villa soltuna

Sibbo kommun ska riva Villa Soltuna eftersom huset är i så dåligt skick. Husdelarna säljs på auktion i oktober.

Kommunen bytte till sig Villa Soltuna som ligger centralt i Nickby för att kunna utveckla området.

Nu har Sibbo kommun utlyst en auktion på Kiertonet, som är ett auktionsforum för den offentliga sektorn. Villan ska auktioneras ut i mindre delar. Enligt kommunen är huset i så dåligt skick att det inte är ändamålsenligt att flytta det till en ny tomt.

På auktionen går det att köpa kakelugnar, fönsterkarmar och mellandörrar. Husets stomme av timmer är också till salu.

Köparen ska själv montera ner föremålen och föra bort dem. Kommunen ansvarar inte för de skador som eventuellt finns i husdelarna och garanterar inte heller att de är brukbara efter att de monterats ner.

Sönderslagen kakelugn i Villa Soltuna i Nickby
Bland annat kommer kakelugnar att säljas på auktionen. Villa Soltuna har stått tom och blivit utsatt för ofog. Sönderslagen kakelugn i Villa Soltuna i Nickby Bild: privat bild vandalism,skadegörelse,hannah suvivirta

Om det finns kvar mindre delar av huset efter auktionen så säljs de i verksamhetscentret Vägskälets återvinningsbutik.

Auktionen börjar måndagen den 8 oktober och är öppen fram till 21 oktober 2018. Efter auktionen ska huset rivas och tomten snyggas upp.

Villa Soltuna byggdes på 1920-talet. Huset är förfallet och har varit utsatt för ofog.

Tidigare i år gav Sibbo kommun bort gamla Runebergs daghem i utbyte mot Villa Soltuna och 10 000 euro. Köpebrevet undertecknades i augusti 2018.

Läs mera:

Gamla Runebergs daghem till salu till det dubbla priset bara en månad efter bytesaffären – Sibbos kommundirektör är besviken

Tidigare i år gav Sibbo kommun bort gamla Runebergs daghem i utbyte mot Villa Soltuna och 10 000 euro. Nu säljer den nya ägaren daghemsfastigheten. Trots att allt juridiskt har gått rätt till, har priset på fastigheten fördubblats.