Hoppa till huvudinnehåll

Städningen under all kritik i Åboskola – Rektor: ”Toaletterna städades inte på flera veckor”

En hög med ryggsäckar.
En hög med ryggsäckar. Bild: Marie Söderman / Yle ryggsäckar,S:t Olofsskolan,Åbo,skolväskor

I Åbo har lärarna i Sankt Olofsskolan fått nog. I höst har städningen i skolan varit minimal och rektor Christer Karlsson är arg.

- Det ligger sand och damm längs väggarna i korridorerna och vissa toaletter städades inte på flera veckor. Det finns fortfarande flera rum i skolan där ingen har städat på hela hösten.

En dammig mattkant.
Dammiga mattor i korridoren. En dammig mattkant. Bild: Marie Söderman / Yle smuts,skräp,damm
Skräp på ett golv
Ingen har städat upp löven. Skräp på ett golv Bild: Marie Söderman / Yle smuts,skräp

Skolan har 40 lärare och 400 elever i årskurs 7-9 och det pågår verksamhet i skolhuset alla kvällar. Utöver det har ett par andra skolor delar av sin undervisning i samma hus.

- I praktiken rör sig 600 personer här varje dag. Just nu råkar det vara torrt ute, men du skulle se hur det ser ut en dag då det har regnat.

En rektor står i en skola med ett pingisbord i bakgrunden.
Rektor Christer Karlsson. En rektor står i en skola med ett pingisbord i bakgrunden. Bild: Marie Söderman / Yle S:t Olofsskolan,Åbo,rektorer,christer karlsson

I fjol hade skolan två städare och för många år sedan var städarna fem. Men från och med i höst har skolan endast en som ska sköta om all städning.

- En person städar gymnastiksalen, omklädningsrummen och slöjdsalen tidigt på morgonen. På eftermiddagen har vi sex timmar städning till, det är allt. Det är ohållbart, säger Karlsson.

Ny upphandling - ny samarbetspartner

Orsaken till förändringarna är som så många gånger förr: upphandling.

Åbo stad samlade i år in nya offerter för städning av S:t Olofsskolan och den här gången var det företaget Arkea som vann upphandlingen – ett annat företag än i fjol.

Arkeas verkställande direktör Tuija Rompasaari-Salmi medger att starten i S:t Olofsskolan var lite trög och att vissa toaletter lämnades ostädade.

- Tyvärr gick någonting snett i början, det brast i vägledningen. Städarna kände inte till vad som ska städas och vi beklagar det.

En kran
En kran Bild: YLE/Chanette Härus vatten

I sydvästra Finland är Arkea en stor aktör som ansvarar för städning, matlagning och olika typer av fastighetsunderhåll på många håll i regionen. Arkea har alltså bred erfarenhet av att städa offentliga byggnader.

Enligt Rompasaari-Salmi följer Arkea den beställning staden har gjort.

- Jag kan inte ta ställning till hur många städare skolan hade förr, men Åbo stad har ställt vissa krav och vi har bedömt vad som behövs för att uppfylla kraven. Med den här arbetsinsatsen uppfyller vi Åbo stads krav.

Tre flickor går upp för en trappa.
Vy från S:t Olofsskolan, elever på väg på lektion. Tre flickor går upp för en trappa. Bild: Marie Söderman / Yle skolelever,flickor,tonåringar,elever,trappor,S:t Olofsskolan,Åbo,skolor

Under kvalitetskontrollerna i skolan i höst har vissa brister uppdagats, men de har korrigerats förklarar Rompasaari-Salmi.

- Om det finns missnöje har vi en modell för hur vi ska gå tillväga. I första hand diskuterar vi med beställaren (staden) och dessutom vill vi samarbeta med skolan, det är viktigt.

Fläckar och sand

Enligt rektor Christer Karlsson är städningen fortfarande under all kritik.

Då man går runt i skolan ser man ställen där det ligger sand och damm i smala korridorer och vissa golv är fulla av fotspår eller är fläckiga för att de inte har tvättats. Det ligger godispapper på golvet här och där och i kuratorns rum har ingen torkat damm – några spindelnät sitter fortfarande kvar vid dörren som leder ut mot parken.

Skräp bredvid en papperskorg.
Skräp bredvid en papperskorg. Bild: Marie Söderman / Yle skräp,Soptunna

Eleverna verkar däremot inte lika upprörda över sand eller damm.

Hilda Wärnhjelm och Bettina Fellman som går på nian har ändå märkt vissa förändringar i höst.

Två flickor i ljusa kläder poserar invid ett räcke.
Bettina Fellman och Hilda Wärnhjelm. Två flickor i ljusa kläder poserar invid ett räcke. Bild: Marie Söderman / Yle elever,flickor,S:t Olofsskolan,Åbo

- Papperskorgarna töms inte lika ofta som förr så man ser mer skräp på golvet nu. Jag har inte heller sett en enda städare här i höst, säger Wärnhjelm.

- Jag har inte heller sett någon städare här, säger Fellman.

Tim Lindfelt som också går i nian har inte reagerat negativt på städningen i skolan.

En pojke i en skola.
Tim Lindfelt. En pojke i en skola. Bild: Marie Söderman / Yle S:t Olofsskolan,pojkar,tonåringar,skolelever

- Jag har inte märkt något speciellt, men det ligger skräp på golvet.

Att städning i skolorna engagerar vet också Åbos Hem och skola-förening.

Föreningen har i höst kontaktats av några föräldrar till barn i S:t Olofsskolan som är oroade över att man verkar spara in på städningen.

En kvinna poserar på en parkeringsplats.
Annette Palanen, ordförande för Hem och skola i Åbo. En kvinna poserar på en parkeringsplats. Bild: Marie Söderman / Yle kvinna,annette palanen

- Barnen måste få gå i rena skolor så att de förstår och lär sig att man ska hålla rent runt sig. Det handlar om trivsel för alla, säger föreningens ordförande Annette Palanen.