Hoppa till huvudinnehåll

Utredning visar: God planering av turlistor viktig för skiftarbetares hälsa

Meilahden sairaalan leikkausosasto 2018
Meilahden sairaalan leikkausosasto 2018 Bild: Kalevi Rytkölä / Yle sjukhus,Mejlans sjukhus,operation,social- och hälsovårdsreformen (sote),hälso- och sjukvård

Olägenheter med skiftarbete är möjliga att avhjälpa genom att planera turlistorna väl, visar undersökningar som Arbetshälsoinstitutet har gjort.

Skiftarbetarnas hälsa främjas till exempel om man går in för att undvika korta pauser mellan olika skift, som ett morgonskift efter ett kvällsskift. Likaså är det bra att undvika flera nattskift efter varandra.

Speciellt äldre arbetstagare gynnas av färre nattskift.

Genom välplanerade turlistor blir det också lättare att koordinera arbete och fritid, konstaterar forskaren Kati Karhula på Arbetshälsoinstitutet.

Medicinfri vård av sömnlöshet bäst

Arbetshälsoinstitutet följde med sömn, trötthet och koordinering mellan arbete och fritid hos 13 000 anställda på sjukhus. Uppföljningen pågick mellan åren 2008 och 2015.

Enligt resultaten gynnas skiftarbetarna av en medicinfri vård av sömnlöshet. Vård med psykologiska metoder ledde till att sömnlösheten blev mindre allvarlig och den anställda kände sig piggare.

Arbetsskift som pågår under så kallad normal sovtid påverkar sömnen och vitaliteten negativt, konstateras det i undersökningen.

- Sömnen påverkas också av individuell livsstil, sovvanor och sätt att koppla av, säger psykologen Heli Järnefelt på Arbetshälsoinstitutet.

Vanligt med sömnstörningar

Sömnstörningar är vanliga hos skiftarbetare. För omkring 40 procent är symptomen betydande.

Det allmännaste problemet är att långvarig sömnlöshet kan leda till psykiska och fysiska sjukdomar och försämra arbetsförmågan.

Var fjärde finländare har skiftarbete eller oregelbundna arbetstider.

Källa:STT