Hoppa till huvudinnehåll

Vulkanutbrott på jordbävningsdrabbade Sulawesi - dödstalet nu över 1 400

Vulkanen Soputan fick ett utbrott, tre dagar efter det förödande jordskalvet som drabbade Sulawesi
Vulkanen Soputan fick ett utbrott, tre dagar efter det förödande jordskalvet som drabbade Sulawesi Vulkanen Soputan fick ett utbrott, tre dagar efter det förödande jordskalvet som drabbade Sulawesi Bild: PA-EFE/BNPB / HANDOUT Sulawesi,Indonesien

I Indonesien har ett vulkanutbrott drabbat Sulawesi, samma ö som skakades av en jordbävning med magnituden 7,5 i fredags.

Enligt geologer är det fullt möjligt att skalvet utlöste utbrottet på vulkanen Soputan, som nu spyr ut aska 6 000 meter i luften.

Flygplan har varnats för risken för vulkanaska eftersom den kan skada deras motorer.

Inga evakueringar har ännu inletts på grund av utbrottet, som inte är särskilt överraskande, eftersom Soputan hör till de mest aktiva vulkanerna på Sulawesi.

- Det är möjligt att detta skalv utlöste utbrottet, men den direkta korrelationen återstår att se, eftersom Soputan hade blivit mer aktiv tidigare, säger Kasbani, som leder krisberedskapsbyrån för geologiska katastrofer i Indonesien.

Dödstalet efter skalvet har nu stigit till över 1 400
Dödstalet efter skalvet har nu stigit till över 1 400 Dödstalet efter skalvet har nu stigit till över 1 400 Bild: EPA-EFE/HOTLI SIMANJUNTAK Indonesien,Sulawesi

Dödstalet stiger

Kasbani som använder endast ett namn, säger att Soputan hade aktiverats i augusti och att man såg början på ett nytt utbrott i måndags, tre dagar efter det förödande skalvet som också orsakade en tsunami.

- Folk talar om fjärilseffekten, som bygger på idén om att en fjäril kan skapa en avlägsen katastrof genom att slå med sina vingar. Så det är möjligt att ett skalv kan utlösa ett utbrott, men det har inte bevisats och måste studeras närmare, säger professor Nazli Ismail vid universitetet i Banda Aceh.

Det finns över 120 vulkaner i Indonesien och många av dem är aktiva.

Samtidigt har dödstalet stigit till över 1 400 medan 2 500 människor fick allvarliga skador, enligt myndigheterna.