Hoppa till huvudinnehåll

Washington Post-kolumnist försvunnen i Turkiet

Journalisten Jamal Khashoggi.
Jamal Khashoggi är erfaren journalist, utrikeskorrespondent och kolumnist. Journalisten Jamal Khashoggi. Bild: Ali Haider / EPA Jamal Khashoggi

Den saudiarabiska journalisten Jamal Khashoggi försvann efter att han på tisdagen besökte det Saudiarabiska konsulatet i Istanbul.

Khashoggi har skrivit kolumner för tidningen Washington Post och i skrift uttalat sig kritiskt om bland annat den Saudiarabiska kronprinsen Mohammed bin Salman.

Tidningen och journalistens stödnätverk rapporterade om saken på onsdagen. Också Khashoggis egna webbsidor rapporterar att journalisten har gripits.

Saudiarabien har i ett uttalande förnekat detta och sagt att journalisten lämnade konsulatet omedelbart efter att besöket tog slut.

Khashoggis fästmö säger sig ändå ha väntat i timtal utanför konsulatet innan hon kallade till hjälp.

59 år gamla Jamal Khashoggi är erfaren journalist, utrikeskorrespondent och kolumnist som skrivit mycket om Saudiarabien. I sina texter har han bland annat behandlat kriget i Jemen.

USA:s utrikesdepartement meddelar på onsdagskvällen att de följer nyhetsrapporteringen noggrant och försöker komma åt all tänkbar information relaterad till försvinnandet av Khashoggi.

Källor: AP, AFP, Reuters, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes