Hoppa till huvudinnehåll

Anfallaren Juliette Kemppi om damlandslagets positiva omstart: "Vi kom fram till att så här kan vi inte fortsätta"

Juliette Kemppi är anfallare.
Juliette Kemppi spelade 90 minuter mot Thailand. Juliette Kemppi är anfallare. fotboll,Finlands damlandslag i fotboll,Juliette Kemppi

Finland inledde träningsturneringen i Kina med att besegra Thailand med 3–1 (2–1). Juliette Kemppi påminde efter matchen om att den dystra VM-kvalavslutningen fungerade som en väckarklocka för hela laget. Nu ligger fokus på att höja prestationsnivån på alla plan.

Anfallaren Juliette Kemppi spelade 90 minuter för Finland mot Thailand i Chongqing, där landslaget befinner sig för tillfället.

– Vi gjorde en bra match. Vi höll bollen i rörelse bra, speciellt i den första halvleken kunde vi hålla tempot uppe och sätta ett par tidiga mål. Det var en lättnad med tanke på att målskyttet varit problematiskt. Det öppnade upp vårt spel. I den andra halvleken pressade Thailand högre uppe i plan, men vi kunde ändå lösa det, säger hon till Yle Sporten.

Öling beskriver sina mål

Eveliina Summanen gjorde Finlands första mål efter bara två minuters spel medan de två andra målen var signerade Ria Öling.

– Första målet var otroligt bra spelat av hela laget, bollen gick igenom hela laget och slutligen var jag ensam igenom och kunde placera bollen i bortre hörnet. Det andra målet kom via Tuija Hyyrynens kant då hon serverade mig snett inåt, jag behövde bara klippa till med första beröringen i främre hörnet, berättar Bröndby-spelaren.

Ölings två fullträffar förde hennes landslagssaldo från tre till fem.

Ria Öling spelar för Bröndby.
Ria Öling spelar i Danmark. Ria Öling spelar för Bröndby. Bild: imago/Gribaudi/ImagePhoto/ All Over Press Ria Öling,damfotboll,Finlands damlandslag i fotboll

Öling och Kemppi hör till den nya generationen av finska landslagsspelare som via miljöombyten fått fason på den egna vardagen.

Miljöombyten gör gott

Öling är aktiv i ett ambitiöst Bröndby i den danska ligan medan Kemppi nyligen flyttade till England och Bristol City.

De många spelarövergångarna kommer på sikt att gynna landslaget, tror Kemppi.

– För flera av spelarna är miljöombytet ganska färskt, men på längre sikt kommer det att ge resultat för nivån på vårt spel i landslaget.

Finland lyckades inte kvala in till vare sig EM 2017 eller VM 2019 och den kollektiva inställningen inom truppen är att man fallit på eget grepp.

– VM-kvalslutet var en väckarklocka och vi kom fram till att så här kan vi inte fortsätta. Det var ett underpresterande från vår sida och vi måste klara av att höja vår prestationsnivå både som lag och individuellt. Det jobbet har kommit igång bra och går vi framåt som individer i den egna vardagen kommer lyftet för laget också, tror Kemppi.

England mer fysiskt

Kemppi har sedan hon lämnade Finland 2014 spelat för AIK, Kolbotn och LSK innan hon i augusti skrev på för Bristol City i den engelska ligan.

– Det har varit en lyckad flytt, jag trivs väldigt bra och har fått en stor roll i klubbens anfallsspel och har spelat fulla minuter. Det passar mig med ansvar och som anfallare måste man få speltid.

Juliette Kemppi i en match mot Manchester City.
Kemppi spelar i Bristol City. Juliette Kemppi i en match mot Manchester City. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Juliette Kemppi,Finlands damlandslag i fotboll,Bristol City W.F.C.

– England är mycket mer fysiskt. Man märker det när man till exempel jämför med de nordiska serierna att spelarna är otroligt mycket starkare och snabbare, berättar Kemppi.

För Finlands del fortsätter turneringen med matchen både på fredag och söndag.

– Naturligtvis skall vi vinna bägge matcherna och spelar bra. Vi har inte rest ända hit bara för att förlora. Det viktiga är ändå att det egna spelet börjar fundera och att alla i gruppen får chansen att visa upp sitt kunnande, säger Ria Öling.

Läs mera:

Ria Ölings två mål ledde Finland till seger över Thailand

Finlands damlandslag är i Kina för att träningsspela och inledde sin femdagarsturnering med en match mot Thailand. Ria Öling gick i spetsen för den finska insatsen och hjälpte med sina två fullträffar Finland till en 3–1-seger.

Läs mera:

VM-kvalet blev en väckarklocka för damlandslaget – ”Vi måste bli starkare och tuffare”

Finlands damlandslag i fotboll lyckades inte prestera på önskad nivå i VM-kvalet. En starkt bidragande orsak var fysiken där Finland förlorar klart mot toppnationerna.

Läs också