Hoppa till huvudinnehåll

Brankis i Hangö mäktar inte med sina skulder: ”Får vi inte lånet betalt läggs föreningen ner och huset går till Svenska kulturfonden”

ett trähus vid gata
Det finns fortfarande rätt stora lån på det renoverade gamla brandkårshuset i Hangö. ett trähus vid gata Bild: Christoffer Westerlund / Yle Hangö,kultur,dans,föreningar,allaktivitetshus inom kultur,Hangö brankis

Ett renoveringslån på cirka 150 000 euro hänger som ett mörkt moln över föreningen Svenska gården Brankis rf. Föreningens styrelse avgår vid årsskiftet och föreningen läggs ner om man inte får ekonomisk hjälp med det gamla brandkårshuset vid Nycandergatan i Hangö.

Hangö stad har de senaste åren stött föreningen Svenska gården Brankis med det belopp som utgör fastighetsskatten. Summan är runt 2 900 euro.

Om vi inte hade lånet skulle vi klara oss med de hyresintäkter vi har

Fastighetsskatten har höjts rejält efter att brandkårshuset renoverades. Huset totalrenoverades åren 2009-2010 med hjälp av bidrag från olika fonder och stiftelser, främst Svenska kulturfonden. Bidragen uppgick till drygt 700 000 euro, men för att slutföra renoveringen var föreningen tvungen att ta ett banklån som nu tär på föreningen.

- Vi betalar bara räntor, inga amorteringar, säger Karl-Erik Stenbäck, intendent på Svenska gården Brankis.

Själv kallar han sig springpojke. Det är Stenbäck som sköter bland annat uthyrningen av brandkårshuset.

festsal
Också större sällskap ryms in i festsalen. festsal Bild: Christoffer Westerlund / Yle Hangö,kultur,dans,föreningar,allaktivitetshus inom kultur,Hangö brankis

- Om vi inte hade lånet skulle vi klara oss med de hyresintäkter vi har, förklarar han.

Brandkårshuset hyrs ut till andra föreningar, men också till privatpersoner. Här ordnas bland annat danser, bröllopsfester, minnesstunder och bastukvällar.

en ung pojke sitter på scen och spelar dragspel. Bakom honom en stor  text där det står Fernandoz (ett svenskt dansband).
Det var dans på Brankis i Hangö fredagen den 28 september. Svenska gruppen Fernandoz bjöd upp till dans, men de som besökte dansen i Hangö fick också ta del av unge William Enberg som spelade på sitt dragspel. en ung pojke sitter på scen och spelar dragspel. Bakom honom en stor text där det står Fernandoz (ett svenskt dansband). Bild: Privat / Carina Enberg dansband,Hangö,dragspel,Fernandoz,Svenska gården brankis rf

-Det är brist på samlingslokaler i Hangö. Vår enda konkurrent är stadshuset, berättar Karl-Erik Stenbäck och tillägger att staden hyr ut sin lokal för bland annat årsmöten, teatrar och konserter.

- Fast akustiken på Brankis är nog bättre, säger Stenbäck.

Brankis drivs med talkokrafter

I slutet av september ordnades en dans på Brankis i Hangö. Det var då flera Hangöbor fick veta att föreningen Svenska gården Brankis eventuellt kastar in handduken och att lokalen i så fall knappast kommer att användas i sin nuvarande form.

I ett upprop i Hangöbornas egen facebookgrupp efterlyser Guy Söderlund engagemang och goda råd.

Söderlund skriver bland annat att många Hangöbor som i tiotals år deltagit i fester och danser, arrangerade av olika föreningar, nu är oroliga för att det inte går att ordna dylika tillställningar efter årsskiftet.

Viidenkymmenen euron seteleitä
Det krävs en hel del frivilligarbete både före och efter en dans eller fest för att en förening ska få evenemanget att gå med vinst. Viidenkymmenen euron seteleitä Bild: Henrietta Hassinen / Yle euro,sedlar,Eurosedlar,50 euro note,valutor,ekonomi,lön,Köpkraft

- Jag har just satt in vinsten från veckoslutets dans, säger Karl-Erik Stenbäck.

Föreningen gick drygt 2 300 euro i vinst, men så har Karl-Erik Stenbäck också en liten stab som ställer upp i vått och torrt.

- Det tog en vecka att ställa i ordning allt och det här arbetet sköts helt ideellt, med talkokrafter, berättar Stenbäck.

Brandkårshusets fortsatta användning oklar

Robin Sundberg är ordförande i föreningen Svenska gården Brankis. Han bekräftar att framtiden för Brankis ser dyster ut. Kulturfonden vill inte pumpa in mera pengar i projektet och från Hangö stads sida är man också ovillig att komma emot med mera bidrag än den summa som motsvarar fastighetsskatten.

- I våra stadgar står att huset återgår till Svenska kulturfonden om föreningen läggs ner, säger ordförande Robin Sundberg.

Sundberg tillägger att föreningens styrelse inte orkar fortsätta ifall den inte lyckas betala bort renoveringslånet.

- Vi för diskussioner både med staden och Kulturfonden. Det skulle kanske gå att skapa en ny förening med annan slags verksamhet, men det är också oklart vilken form av verksamhet som får drivas på Brankis, tillägger Robin Sundberg.

BIldsättningsbild med pengasäckar och händer
Svenska kulturfonden har stött renoveringen av Brankis med hundratusentals euro. Därför är fonden tveksam till att träda in igen för att rädda föreningen Svenska gården Brankis rf:s ekonomi. BIldsättningsbild med pengasäckar och händer Bild: Yle/Martin Huldin Svenska kulturfonden,understöd (bidrag),stipendium

Anonyma källor Yle Västnyland har pratat med antyder att Svenska kulturfonden i så fall säljer det gamla brandkårshuset och att det byggs privata bostäder på tomten. Till det behövs en stadsplaneändring.

Svenska gården fungerar också på finska

Intendent Karl-Erik Stenbäck rabblar upp flera föreningar som hyr Brankis. Det är pensionärsföreningar, idrottsföreningar och föreningar som sysslar med sång, musik och dans.

Stenbäck nämner bland andra Hangon suomenkieliset eläkeläiset, en finskspråkig pensionärsförening som redan har sagt att föreningen blir hemlös ifall nuvarande verksamhet i brandkårshuset läggs ned.

- Som du märker har vi också finskspråkiga föreningar, så trots vårt namn finns vi till för båda språkgrupperna, säger Karl-Erik Stenbäck.