Hoppa till huvudinnehåll

De ser vargen ta allt större plats i vardagen: "Jag vågar inte känna efter inför vintern som kommer"

Lärare Christel Blomqvist ute i höstsolen utanför Kimo skola.
Christel Blomqvist från Vörå är lärare och tvåbarnsmor. Vargen har kraftigt påverkat hennes vardag och hon känner stark oro inför den kommande vintern. Lärare Christel Blomqvist ute i höstsolen utanför Kimo skola. Bild: Yle/Moa Mattfolk Österbotten,Vörå,Kimo,Christel Blomqvist

Den ena tar numera med sig mentholspray och yxa på skogspromenaderna med hunden. Den andra har byggt en inhägnad för döttrarnas barnvagnar. Yle Österbotten har träffat två österbottningar som ändrat sina vardagsrutiner på grund av oron för varg.

- Vi ska pröva om det kommer något ljud ur den, säger Tommy Holmblad och greppar den lilla svarta sprayflaskan.

Tommy Holmblad på skogspromenad med hunden Bamse.
Tommy Holmblad går dagliga promenader med hunden Bamse. I skogen bär han numera med sig försvarsspray och yxa. Tommy Holmblad på skogspromenad med hunden Bamse. Bild: Yle/Moa Mattfolk Skog,Kvevlax,Korsholm,Österbotten,Tommy Holmblad

En liten tryckning senare kommer ett rätt högljutt larm igång och Holmblad kan lugnt konstatera att produkten han köpt tycks fungera som den ska. Det handlar om en licensfri mentholspray med inbyggd siren.

Holmblads sällskapshund Bamse, en fyra år gammal Golden retriever, kommer lunkande längs stigen, synbart lycklig över allt som finns att upptäcka i ett stycke skog i Kvevlax i Korsholm denna strålande vackra hösttisdag.

Hunden Bamse är en fyra år gammal golden retriever och sin husses Tommy Holmblads bästa vän. Båda trivs på promenad i skogen.
Bamse, en nöjd retriever i sina bästa år. Hunden Bamse är en fyra år gammal golden retriever och sin husses Tommy Holmblads bästa vän. Båda trivs på promenad i skogen. Bild: Yle/Moa Mattfolk hund,golden retriever,Österbotten

- Bamse är en älskad familjemedlem och man ser hur han stortrivs härute, säger Holmblad som dagligen rör sig i skog och mark tillsammans med sin hund.

Tommy Holmblad vägrar låta vetskapen om att varg regelbundet rör sig i hans hemtrakter sätta punkt för en rutin som både hund och husse mår bra av.

Däremot så har han sedan fjolårsvintern sett sig tvungen att tänka över vanorna och göra några ändringar.

- Det är helt enkelt mera grejer i ryggsäcken då vi går ut numera. Förutom vatten till Bamse packar jag med sprayflaskan och så bär jag faktiskt också med mig en yxa, säger Holmblad.

Familjen Holmblad har också höns och några får på gården, och dem skyddar man så gott det bara går.

Holmblad är metallarbetare och till fritidsintressena hör jakt. Han ser nyktert på risken att han en dag kan komma att stå öga mot öga med en varg.

- Jag är inte rädd för egen del, men nog för hundens. Bamse kan nog råka illa ut om han springer en längre bit ifrån mig.

Byggde inhägnad för döttrarna

Medan Holmblad mestadels hållit fast vid sina rutiner har vargens närvaro påverkat vardagen för Christel Blomqvist betydligt mer.

Blomqvist är Vöråbo och hemmet ligger i Kaitsor, precis i de trakter där åtminstone en varg har sitt revir sedan fjolårsvintern. Det var i mars i våras som allting började.

- Det kändes som om vargen rörde sig i närheten hela tiden och jag vågade inte längre låta våra två små flickor sova ute som vanligt, om jag ställde vagnarna under tak så kunde jag inte se dem inifrån huset och det kändes helt enkelt för otryggt, säger Blomqvist.

Under en tid sov döttrarna sin dagssömn på kallvinden, men vartefter det blev varmare blev arrangemanget ohållbart.

- Min man och mina svärföräldrar hjälptes åt att bygga en inhägnad för barnvagnarna ute på gården, så nu sover flickorna ute men är på sätt och vis ändå instängda.

Ändrat i rutinerna

Christel Blomqvist kan räkna upp många vardagsrutiner som påverkats av oron för vargen.

Promenader med barnvagn väljer hon numera att ta på vägar som är mer trafikerade. Under en tid hade hon med sig kniv på barnvagnspromenaderna. Hon går själv inte längre ut och motionerar efter att det blivit mörkt.

- Jag är ändå inte så rädd för min egen del, men nog för barnen. Flickorna är ännu så små och det är ett skräckscenario att någon av dem skulle bli nappade i farten. Då vi är ute på gården och leker håller jag noga koll på dem, jag skulle inte släppa ut dem själva, säger Blomqvist.

Om Blomqvist är ensam då hon ska iväg med de två små döttrarna i bil så hämtar hon bilen från garaget och backar upp den till huset före hon hämtar flickorna inne i förstukvisten och spänner fast dem i bilen.

Annars skulle den ena hinna springa utom synhåll och den risken vill Blomqvist helt enkelt inte ta.

- Livet har helt enkelt begränsats. Man känner sig lite instängd.

Att vardagen blivit så kringskuren är något hon synbart sörjer, men samtidigt vet hon inte vad hon skulle kunna göra annorlunda.

Rädslan är verklig och har enligt henne själv till exempel inget med medias rapportering eller skriverier i sociala medier att göra.

- Det är nog vars och ens egen livssituation som påverkar mycket i hur man tänker i den här frågan. Jag kan förstå att någon som inte bor i närheten av varg tänker annorlunda än jag som har spåren 40 meter från huset. Men jag önskar att det skulle finnas förståelse för vår rädsla och att man skulle ta den på allvar.

Vargavinter runt hörnet?

Också Tommy Holmblad i Korsholm önskar att österbottningarnas oro för vargen skulle tas på större allvar. Själv har han fått nog av diskussionen i sociala medier och lämnat alla facebookgrupper och forum för vargdebatt.

- Jag har blivit rejält trött på diskussionen, det är varghatare och vargälskare och debatten stampar bara på stället, säger Holmblad.

Tommy Holmblad ute i skogen i Kvevlax och kontrollerar sin viltkamera.
Tommy Holmblad kontrollerar en viltkamera i skogen i Kvevlax där han och Bamse ofta rör sig. Den här gången har endast en älg fastnat på bild. Tommy Holmblad ute i skogen i Kvevlax och kontrollerar sin viltkamera. Bild: Yle/Moa Mattfolk Österbotten,Korsholm,Kvevlax,jägare,viltkamera

Även om han fortsätter att hoppas på en ändring i myndigheternas syn på vargen så vågar han inte tro att någon sådan förändring är på väg.

- Jag är nog rädd att vi får en besvärlig vinter, då vargarna nu är fler och söker sig in till bebyggelse för att få mat. Attackerna mot djurfarmer fortsätter säkert och i värsta fall stryker det med någon hund också, säger Holmblad.

Christel Blomqvist i Vörå försöker just nu låta bli att tänka framåt.

- Jag vågar inte känna efter inför vintern som kommer. Det har varit lite lugnare under sommaren då man inte ser spåren, men oron och rädslan ligger ju där under ytan.

Blomqvist hoppas ändå att beslutsfattarna ska ändra kurs och välja att lyssna på befolkningen.

- Jag hoppas verkligen att myndigheterna skulle ta sitt ansvar och göra något åt situationen, för att trygga livet och levernet för oss som är berörda.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten