Hoppa till huvudinnehåll

Den fångade gösen ska vara större efter årsskiftet - yrkesfiskarna tveksamma

Börje Holmberg och hans dotter rensar strömming.
Börje Holmberg är besviken på fler regleringar för yrkesfiskarna. Börje Holmberg och hans dotter rensar strömming. Bild: Amanda Vikman/YLE personer,börje holmberg

Åbolands fiskarförbunds ordförande Michael Oksanen frågar sig om det här är rätt väg att gå för att trygga gösens framtid.

- I Sverige har man sett bra resultat av andra åtgärder som att freda gösen under vissa perioder då fisken leker och till exempel förbjuda gösfiske helt i en del områden, säger Oksanen.

Från och med den 1.1.2019 höjs minimimåttet för fångad gös från 37 till 40 cm för kommersiella fiskare i Skärgårdshavet och Bottniska viken. I Finska viken och insjövatten höjs minimimåttet från 40 till 42 cm.

Ungefär två tredjedelar av den kommersiella gösfångsten i havsområden fångas i Skärgårdshavet. Enligt Naturresursinstitutet Lukes forskning har gösbeståndet minskat och man hoppas på att åtgärden ska öka mängden gös.

Fisknät i bakgrund, hav i bakgrunden.
Nätmaskorna i fisknäten måste vara större så att de små fiskarna inte fastnar. Fisknät i bakgrund, hav i bakgrunden. Bild: Amanda Vikman/YLE fisknät,fiske

Vad de nya bestämmelserna innebär för yrkesfiskarna i praktiken är svårt att säga, säger Michael Oksanen.

- De som fiskar efter gös är inte så många, vad som kommer att hända efter årsskiftet är väldigt svårt att säga. I värsta fall blir antalet gösfiskare ännu färre, säger han.

Börje Holmberg har varit yrkesfiskare under hela sitt liv och han tror inte att yrkesfiskarna är orsaken till att gösmängden har minskat.

- Att vi, några stackars fiskare som finns kvar skulle vara orsaken till att det finns för lite gös, det tror jag inte på, säger han.

Börje Holmström fotad från sidan med fiskebåten och havet i bakgrunden.
Börje Holmberg tycker inte att yrkesfiskarna kan beskyllas för det minskade gösbeståndet. Börje Holmström fotad från sidan med fiskebåten och havet i bakgrunden. Bild: Amanda Vikman/YLE person,Börje Holmström

Enligt Holmberg borde myndigheterna stiga på fiskebåtarna för att se hur verkligheten ser ut för yrkesfiskarna.

- Jag har nog bjudit med dem flera gånger men ännu har ingen nappat, säger Holmberg.

Att få för små fiskar i nätet är förbjudet

Enligt lagen om fiske är det förbjudet att fånga fisk som är mindre än det minsta fångstmåttet. Det här påverkar exempelvis storleken på nätmaskorna i näten.

Gösar som är för små får helt enkelt inte fastna i näten över huvud taget. Större nätmaskor leder enligt Naturresursinstitutet till att yrkesfiskarna mister också annan fångst då mindre fiskar såsom abborre och sik kan slinka igenom.

Gädda och gös i lådor med is.
Gösen, till vänster, ska få växa till sig anser Jord- och skogsbruksministeriet. Gädda och gös i lådor med is. Bild: YLE gös,fiskförsäljning

- Yrkesfiskarna har ju inget annat val än att skaffa nät med större nätmaskor och det är en stor utgift, säger ordförande Michael Oksanen.

Målet är att trygga fiskeribranschen - de som förlorar inkomst kan få stöd

Vid Jord- och skogsbruksministeriet hoppas man att åtgärden ska hjälpa gösen att växa sig större och att man på det sättet kan öka på beståndet.

Enligt ministeriet skapar åtgärden bättre förutsättningar både för det kommersiella fisket och fritidsfisket på lång sikt.

Naturresursinstitutet kommer att följa upp hur de nya regleringarna påverkar gösbeståndet. Man kommer också att regionvis bestämma vilka perioder gösen lämpligen kunde fredas under lektid.

En grov hand som håller i fisknät.
Både fiskaren Börje Holmberg och ordförande för Åbolands fiskarförbund är skeptiska till att större nätmaskor i näten skulle ha önskad effekt på gösbeståndet. En grov hand som håller i fisknät. Bild: Amanda Vikman/YLE fisknät,fiske

Jord- och skogsbruksministeriet skriver på sin hemsida att de som mister inkomst på grund av de nya reglerna ska kompenseras genom ett tidsbundet stödsystem.

Yrkesfiskaren Börje Holmberg gillar inte tanken på att leva på stöd.

- Jag är förbaskat trött på dom där stöden. Att söka stöd för sin fiskeverksamhet är totalt horribelt, säger han.

Läs också