Hoppa till huvudinnehåll

Det blåser vänstervindar enligt Yles senaste partimätning: SDP klar etta och Vänsterförbundets stöd fortsätter öka

partimätningsresultat
Yles senaste partimätningsresultat visar ett ökat stöd för SDP. partimätningsresultat intervjuundersökning

SDP och Vänsterförbundet ser enligt Yles senaste partimätning ut att ha allt starkare medvind bland väljarna. Partiernas stöd är nu 22,6 respektive 9,8 procent. De två vänsterpartierna har sammanlagt gått upp med 8,8 procentenheter sedan riksdagsvalet 2015.

- Det är i åldersgruppen 35- 64 som stödet ökar, säger forskningschef Tuomo Turja på Taloustutkimus.

Regeringens förslag att luckra upp anställningsskyddet för arbetstagare i mindre företag har stött på motstånd och det syns i vänsterns ökade popularitet.

- Det ser ut som om speciellt SDP gynnas av att regeringen och fackföreningarna är i en konfliktsituation, säger Turja och tillägger att det samma gäller Vänsterförbundet

I bakgrundsmaterialet till undersökningen framkommer det att det är främst bland arbetare och tjänstemän som förtroendet för de borgerliga regeringspartierna verkar sjunka.

De grönas kräftgång fortsätter

De grönas kurva pekar fortfarande stadigt neråt. Stödet på 11,6 procent är en procentenhet lägre än vad mätningen för en månad sedan visade.

I partimätningen i september 2017 var situationen en annan: då var De grönas stöd 17,8 procent medan SDP låg på 15,6. Efter det pekar stödkurvorna i motsatt riktning.

- Det här är den femte mätningen i rad som stödet för de Gröna sjunker. Partiordförandens sjukledighet och olika skandaler som partiet inte tycks skaka av sig påverkar säkert. Och för en utomstående verkar situationen otydlig eftersom det snart är val men det inte riktigt är klart vem som leder partiet, säger Turja.

Välj partier:
Saml
SDP
Sannf
C
Gröna
VF
SFP
KD
Blå
Övr
Välj mätningar:
Yle HS
Zooma:
Visa allt 2007- 2015-

Felmarginal i %-enheter och gäller för de stora partierna. Källa: Yle/Taloustutkimus & HS/Kantar TNS.

Stödet för regeringen lågt

För regeringspartierna är opinionsmätningen dyster läsning. Regeringspartiernas sammanlagda väljarstöd på 37,6 procent är en hårsmån från Sipiläregeringens absoluta nollpunkt på 37,4 procent som nåddes i somras.

Det är anmärkningsvärt att regeringen inte lyckas dra nytta av att sysselsättningsläget förbättrats och att den ekonomiska tillväxten nu tagit fart på allvar.

Utrikesminister Timo Soinis engagemang som synlig abortmotståndare förefaller inte att gynna Blå Framtid som parkerar på ett opinionsstöd på mikroskopiska 1,1 procent.

Däremot har Centern tagit in på Samlingspartiets försprång och skillnaden mellan partierna är nu såpass obetydlig att den ryms inom den statistiska felmarginalen.

Det krävs ändå ett ryck för att Centern på allvar ska utmana SDP.

- Centerns väljarstöd verkar ha stabiliserats där under 18 procent, säger Turja.

Comeback för rödmyllekoalition?

Om det här opinionsläget också håller i sig till riksdagsvalet i april finns det mycket som talar för en rödmylleregering med Antti Rinne (SDP) som statsminister.

SDP:s ordförande Antti Rinne.
SDP:s ordförande Antti Rinne. SDP:s ordförande Antti Rinne. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Antti Rinne,Finlands Socialdemokratiska Parti (SDP),politiker i Finland,politik

Centern och vänsterpartierna har säkert lättare att komma överens om vårdreformen då Samlingspartiet som drivit hårt på valfriheten inte är med.

Socialdemokraterna och framförallt Rinne har dessutom regeringssamarbetet med Samlingspartiet i föregående regering i färskt minne, ett samarbete som definitivt inte baserade sig på en kärleksrelation.

Vänsterföbundets partiordförande Li Andersson i Björneborg
Vänsterförbundets ordförande Li Andersson. Vänsterföbundets partiordförande Li Andersson i Björneborg Bild: Yle/Jaani Lampinen Li Andersson,Vänsterförbundet,partiordförande,Björneborg,politiker

Under de senaste månaderna har dessutom relationerna mellan Centern och Samlingspartiet blivit alltmera ansträngda i regeringen.

Det här märks inte minst i de rätt hätska tongångarna kring frågan om Vasa centralsjukhus status i riksdagens social- och hälsovårdsutskott.

Efterspelet kring förtroendeomröstningen om Timo Soini var inte heller ägnade att förstärka relationerna.

Givetvis hinner det hända en hel del före nästa riksdagsval som totalt kan förändra bilden, men dagens opinionsresultat förstärker definitivt regeringsdrömmarna på vänsterflanken.

2 415 personer svarade på enkäten som genomfördes av Taloustutkimus. Felmarginalen är +/- 2,1 procent.