Hoppa till huvudinnehåll

Djupsund om fallet Puska och VCS: Oerhört att tvingas svika sina väljare

Göran Djupsund
Professur emeritus Göran Djupsund. Göran Djupsund Bild: Yle/Jukka Tyni Göran Djupsund,Åbo Akademi,åbo akademi i vasa

Chockerande och oerhört. Så lyder professor emeritus Göran Djupsunds reaktion på beskedet från riksdagsledamot Pekka Puska (C) att han utsatts för så hårda påtryckningar att han ser sig tvungen att rösta emot sin egen övertygelse i frågan om omfattande jour vid Vasa centralsjukhus.

- Jag är lite chockad, säger Göran Djupsund som nyss tagit del av Pekka Puskas besked.

Puska har tidigare meddelat att han hellre hade sett ett scenario där en suppleant skulle närvara i social- och hälsovårdsutskottet då omröstningen kring den omfattande jouren äger rum. På så vis skulle Puska själv slippa rösta emot sin egen övertygelse.

Men det här dög inte för regeringen, konstaterar Djupsund.

- Att han nu aktivt personligen tvingas verka emot sin övertygelse tycker jag är ganska oerhört, säger Djupsund.

Väljarkontrakt som bryts

Enligt Djupsund är riksdagsledamotens viktigaste relation den som hen har till sina väljare.

I det här fallet har det länge varit känt att Pekka Puska anser att Vasa centralsjukhus ska höra till de sjukhus som erbjuder omfattande jour.

- Nu tvingas Puska på sätt och vis svika sina väljare, säger Djupsund.

Pekka Puska kansanedustaja
Pekka Puska (C). Pekka Puska kansanedustaja Bild: Jyrki Ojala Pekka Puska,riksdagsledamöter

Puska uppger för Svenska Yle att han är ledsen över det han nu ser sig tvungen att göra. Göran Djupsund uppskattar för sin del att Puska för allmänheten öppnar upp det politiska spel som nu pågår.

- Jag tycker det länder honom till heders att han går ut och säger hur den här processen har varit istället för att försöka dölja det.

Tyder på panik

Enligt Göran Djupsund tyder fallet Puska på att det krisar rejält inom regeringen.

- Man är så i panik nu med sina reformer att man tar till åtgärder som jag inte har varit med om tidigare, säger Djupsund.

Att ingen ges tillstånd att gunga båten syntes enligt Djupsund även tydligt i förtroendeomröstningen för utrikesminister Timo Soini (Blå) häromveckan.

Djupsund ifrågasätter hur regeringen bereder social- och hälsovårdsreformen och landskapsreformen, som allmänt ses som de största reformer som implementerats under den tid landet varit självständigt.

- Min syn på saken är nog den att man inte har hunnit ge beredningsarbetet den tid som behövs, säger Djupsund.

Enligt Djupsund är det än mer problematiskt att reformerna bereds med så svagt politiskt understöd.

- Det finns ingen förankring utanför regeringen. Vi talar om hundra plus riksdagsledamöter och med såhärpass svagt understöd tänker man driva igenom reformerna och det här tycker jag är något som jag inte har upplevt tidigare.

Manifestationen för VCS på Vasa torg.
Vasa torg hösten 2016. Då demonstrerade tusentals österbottningar för omfattande jour vid Vasa centralsjukhus. Den politiska striden pågår fortfarande. Manifestationen för VCS på Vasa torg. Bild: Yle/Anna Ruda Manifestation,Vasa centralsjukhus

Djupsund förväntar sig att den politiska hösten i riksdagen blir fortsatt turbulent.

- Jag tror inte att det här var sista gången vi ser ett fall av den här typen. Ska man med våld driva igenom något med en liten och skakig majoritet och har fruktansvärd brådska så är det nog att räkna med.

Läs också