Hoppa till huvudinnehåll

Gäller inte bara Vasajouren: Regeringens ledamöter tillåts inga avvikande åsikter om vårdreformen

Antti Kaikkonen, ordförande för Centerns riksdagsgrupp
Antti Kaikkonen, ordförande för Centerns riksdagsgrupp. Antti Kaikkonen, ordförande för Centerns riksdagsgrupp Bild: Lehtikuva Antti Kaikkonen,Centern i Finland,Politics,Parliament

"Sådan är linjen och sådant är livet", säger Centerns gruppordförande Antti Kaikkonen om Pekka Puskas svåra sits med Vasajouren. Regeringens majoritet är så liten att man inte har råd med oenighet inom grupperna.

Om det tidigare varit spänt mellan regeringspartierna på grund av vårdreformen blev det än en gång extremt tydligt i dag.

Linjen är att alla ledamöter ska hållas i led gällande vårdreformen. Några avvikande åsikter ens kring delar av reformen accepteras inte.

Det var en väldigt svår situation― Pekka Puska (C)

- Samlingspartiet sade att de inte vill gå vidare med hela reformpaketet om jag inte är närvarande i utskottet, så det var en väldigt svår situation, säger Pekka Puska om att han viker sig för påtryckningarna att rösta mot att Vasa Centralsjukhus får omfattande jour.

Puska, som ändå på något sätt ville visa sitt stöd för Vasajouren, föreslog att han skulle vara frånvarande från omröstningen. På det viset kunde Centerns grupp ha varit enig utan honom.

Vi har kommit överens om att regeringens förslag ska stödas― Kalle Jokinen (Saml)

Det här sade Samlingspartiet nej till. Det hela handlar om klara linjedragningar från regeringspartierna: grupperna ska vara eniga i allt som gäller vårdreformen.

- Vi har med regeringspartierna kommit överens om att regeringens förslag ska stödas. Vi sköter om våra ledamöter och Centern sköter om sina, säger Samlingspartiets gruppordförande Kalle Jokinen.

Kalle Jokinen
Kalle Jokinen, ordförande för Samlingspartiets riksdagsgrupp. Kalle Jokinen Bild: All Over Press / Petteri Paalasmaa Kalle Jokinen

Enighet gäller alla delar av vårdreformen

Också Puskas egen grupp Centern tycker det är bättre att han röstar som resten av gruppen, mot Vasajouren.

- Det gäller inte bara Vasafrågan, det gäller hela social- och hälsovårdsreformen och alla detaljer, säger Centerns gruppordförande Antti Kaikkonen.

- Det är bättre på det här sättet, också Samlingspartiet ansåg att det är viktigt att han sitter i utskottet och stöder regeringens linje.

Ja, sådan är linjen och sådant är livet― Antti Kaikkonen (C)

Kommer det att vara så nu i alla detaljer som gäller vårdreformen, att grupperna måste vara eniga?

- Ja, det gäller alla frågor och alla detaljer, det är vår linje. Regeringens majoritet är väldigt liten och vi har inte råd att någon tar någon annan linje.

Så det finns inget utrymme för soloåsikter här?

- Ja, sådan är linjen och sådant är livet.

Läs mera:

Centerns Pekka Puska viker sig för påtryckningar - röstar mot att Vasa centralsjukhus får omfattande jour

Centerns riksdagsledamot Pekka Puska (C) har ändrat sig och kommer att rösta emot att Vasa centralsjukhus ska få omfattande jour då social- och hälsovårdsutskottet röstar om saken.

Läs mera:

Djupsund om fallet Puska och VCS: Oerhört att tvingas svika sina väljare

Chockerande och oerhört. Så lyder professor emeritus Göran Djupsunds reaktion på beskedet från riksdagsledamot Pekka Puska (C) att han utsatts för så hårda påtryckningar att han ser sig tvungen att rösta emot sin egen övertygelse i frågan om omfattande jour vid Vasa centralsjukhus.

Läs också