Hoppa till huvudinnehåll

Kotkaniemi imponerade i NHL-debuten: "Det kvittar om det är Björneborg eller Toronto, det är ändå bara ishockey"

Jesperi Kotkaniemi spelar i Montreal Canadiens.
Jesperi Kotkaniemi levererade i första matchen. Jesperi Kotkaniemi spelar i Montreal Canadiens. Bild: Icon Sportswire / All Over Press Jesperi Kotkaniemi,Montreal Canadiens,NHL

Uppståndelsen har varit stor inför den stundande debuten i NHL, men nu är den undanstökad. Jesperi Kotkaniemi förde med sina 15 minuter istid in hela den Nordamerikanska proffsidrotten på ett nytt årstusende, men 18-åringen tar ändå det hela med ro.

Montreal Canadiens premiär slutade i en 2-3 förlust i förlängning mot ett topptippat Toronto.

– Det var roligt. Jag njöt av varje ögonblick där ute. Tyvärr var resultatet inte det vi hade hoppats på, sade debutanten Kotkaniemi inför ett stort pressuppbåd efter förlängningsförlusten.

Inramningen i ishockeygalna Kanada har varit något Kotkaniemi redan fått vänja sig med under försäsongen.

– Jag lyckades stänga ut allt det externa ganska bra och koncentrera mig på det väsentliga. Det kvittar om jag är i Björneborg eller Toronto, det är ändå bara ishockey.

– Min roll är att spela modigt, det är min uppift. Jag försöker vara modig på alla områden på planen och fördela puckar åt mina lagkamrater och det skall jag fortsätta med, sade Kotkaniemi till Iltasanomat.

Efter matchen fick Canadiens-tränaren Claude Julien naturligtvis frågan om vad han tyckte om nydraftade 18-åringen Jesperi Kotkaniemi.

Kotkaniemi spelade drygt 15 minuter och noterades för en assist i förlusten i Toronto.

– Jag tyckte att han såg ut att passa in.

– Ifall man vill vinna ishockeymatcher måste man matcha spelare som kan bjuda på avgöranden. Han är en sådan spelare, sade Claude Julien till Montreal Gazette efter matchen.

Tränaren gillade det han såg av en spelare som alltså är den första på 2000-talet födda spelaren att agera i någon av de fyra stora ligorna i Nordamerika.

– Det var hans första match och jag tycker han skötte sig bra. Jag vet att han är en typ av spelare som anpassar sig, precis som han gjort sen han anlände hit. Det var hans första riktiga elddop mot ett stabilt NHL-lag och jag tycker att han klarade av utmaningen, avrundade Julien.

Väntevärdet på Kotkaniemi är högt uppskruvat.

Han valdes i sommarens draft som tredje spelare totalt av Canadiens och har bland annat vunnit både silver och guld vid U18-VM de två senaste åren.

Kotkaniemis och Canadiens säsong fortsätter på söndag i Pittsburgh.

Sannolikheten att fansen i Björneborg får se Kotkaniemi spela ligahockey i sin fostrarförening försämras för varje NHL-skär han tar.