Hoppa till huvudinnehåll

Massor med parabolantenner på Pargasvilla: "Är det en spionagecentral i skärgården?"

Utsikt över Skärgårdshavet från högsta punkten på Berghamn i Houtskär.
Arkivbild Utsikt över Skärgårdshavet från högsta punkten på Berghamn i Houtskär. Bild: Yle/Linus Hoffman Houtskär,Skärgårdshavet,Skärgårdshavets nationalpark,Pargas,Skärgård,Skärgården (öar),öar,Väståboland (kommun),väståbolands skärgård

Hur många olika fastigheter i den åboländska skärgården ägs egentligen av Airiston Helmi och dess ryska grundare Pavel Melnikov?

För närmare två veckor sedan, 22-23.9, skedde en omfattande polisrazzia mot 17 av företaget Airiston Helmis och Melnikovs fastigheter i Pargas och den åboländska skärgården.

Airiston Helmis fastigheter och båtar på Ybbernäsvägen i Pargas 25.9.2018
Airiston Helmis fastighet i Ybbersnäs. Airiston Helmis fastigheter och båtar på Ybbernäsvägen i Pargas 25.9.2018 Bild: Lehtikuva/Roni Lehti Airiston Helmi,Polisoperationer,turism,turismföretag,Pargas,Ybbernäs

Polisen misstänker olika former av ekonomisk brottslighet, men en stor del av fastigheterna finns längs farleden in till Åbo och Nådendal, så det har också diskuterats om det fanns säkerhetspolitiska motiv bakom razzian.

Detsamma funderar Pargasbon Matti Agge på. Han bor i Gundvik, på sydspetsen av Lemlaxön, där en av hans grannar är rysk och har en liknande stor stuga.

– Den affärsman som byggde stugan hade kontakter österut, och senare sålde han stugan till ryssar, säger Agge.

Ståtlig villa med kameraövervakning

Stugan byggdes enligt Agge med stockar från Vitahavskarelen (Viena) i Ryssland. Med estniska byggarbetare byggdes en ståtlig stockstuga.

Agge har följt med verksamheten där, skottat snö och förundrats över all teknisk utrustning.

– Där finns en ståtlig villa och en verkligt mäktig brygga i betong, ovanligt mäktig. Där är kameraövervakning, men jag har sällan sett någon där.

Enligt Agge syns det att det är folk med mycket pengar som rör sig där. Båtarna är stora, på vintern användes en stor hydrokopter.

Spionagecentral som övervakar Försvarsmakten?

Men sedan började Agge misstänka att det inte bara var turister och sommargäster som vistades där.

– Det sattes upp väldigt många parabolantenner, fullt av dem på alla ställen och åt alla håll.

Karta över Gundvik och Skinnarvik i Åboland.
Karta över Gundvik och Skinnarvik i Åboland. Bild: Google Airiston Helmi,Gundviksudden

– Man började fundera om det var någon spionagecentral. Där mittemot [på andra sidan Pemarfjärden] finns Försvarsmaktens område i Skinnarvik.

Ägs av Pavel Melnikov

Vid Pargas stads miljöavdelning kan ledande byggnadsingenjör Sanna Simonen bekräfta att fastigheten ägs av Pavel Melnikov. Tidigare ägdes den av Airiston Helmi.

– Jag hittar inga lov om att man skulle få bygga ett stockhus på tomten. Det senaste av alla lov gäller en grillkåta år 2015.

En av byggansökningarna gällde också en flytande simbassäng, men den ansökan gick inte vidare till behandling.

Från tomten ser man inte direkt till Skinnarvik, men man ser Pemarfjärden och hela farleden mellan Pargas och Kimitoön.

Bryggan vid marinens depå i Skinnarvik
Skinnarvik. Bryggan vid marinens depå i Skinnarvik Bild: YLE/Jari Leino skinnarvik

Yle har tidigare berättat om en rysk medborgare som köpt två tomter som gränsar till Skinnarviks militärskyddsområde.

En markägare såg till att alla kunde skaffa bredband

Dessutom finns det ett pålitligt fibernät på tomten.

När telefonbolaget Partel år 2015 började fundera på att dra bredband till Gundvik och de södra delarna av Lemlaxön visade det sig att det skulle bli dyrt.

– En av markägarna var ändå så intresserad av att få bredband att han betalade hela grundavgiften, säger verkställande direktör Svante Olofsson vid Partel.

Anslutningspunkt för bredbandsnät.
Anslutningspunkt för bredbandsnät. Bild: Mostphotos bredband,bredbandsnät,fiberoptik

– Det sägs att det var de ryska ägarna som absolut ville ha bredband. Hur som helst fick alla vi andra bredband rätt så förmånligt tack vare dem, säger Agge.

Vid Partel uppger man att det är ovanligt att någon enskild markägare betalar för största delen av grundavgifterna, men det händer emellanåt.

Ett liknande fall finns i Rimito, där en rik släkt ville ha bredband till sin stuga, betalade grundavgiften och såg till att alla andra i området kunde skaffa bredband på samma gång.

Lagändring på gång

Just nu förbereder regeringen ett lagförslag om att begränsa utlänningars tomt- och fastighetsköp.

Målet är att regeringens proposition ska vara färdig i slutet av november. Lagarna skulle då kunna träda i kraft i början av 2020.

Försvarsministeriets utredning från april 2017 ligger som grund till lagförslaget om att begränsa utlänningars köp av fast egendom.

Läs också