Hoppa till huvudinnehåll

Personen som skrev hotmeddelandet identifierad - "Vi har inget annat val än att ta hoten på allvar" säger säkerhetschefen vid Åbo universitet

Flicka läser inlägg på Jodel.
Personen som skrev ett meddelande via applikationen Jodel är nu identifierad. Flicka läser inlägg på Jodel. Bild: yle/Nicole Hjelt mobiltelefoner,jodel

Åbo universitets bibliotek Feeniks höll stängt under onsdagen den 3.10. Det skedde på grund av ett Jodel-meddelande som uppfattades som hotfullt.

Polisen har nu lyckats hitta och förhöra personen som skrev meddelandet. Hen säger ändå att det inte var meningen att hota någon.

Säkerhetsschefen Tero Haapala vid Åbo universitet säger att man tar dylika meddelanden på allvar.

- Nu verkar det som om personen inte hade som avsikt att vara hotfull men vi kan inte göra annat än ta sådana här hot på allvar, säger Haapala.

Han säger också att man med jämna mellanrum får ta ställning till hotfulla meddelanden på internet. Haapala önskar att personer som skriver på nätet skulle läsa igenom sina meddelanden två gånger.

- Ofta kan man kontakta avsändaren och fråga dem om de förstår vad de egentligen har skrivit och då brukar de ta tillbaka det. Ord i text får ofta en helt annan innebörd än sådant man säger ansikte mot ansikte, säger Haapala.

Vill bli ännu bättre på att nå alla studenter effektivt

Vid universitetet har man bestämda säkerhetsföreskrifter som uppdateras hela tiden. En av de svåraste utmaningarna är att hitta en kanal där man kan nå alla studenter och personal snabbt och effektivt.

- Vid en skola med 25 000 studenter är det inte helt enkelt att nå alla på en gång. Det här är något vi håller på att förbättra som bäst, säger Tero Haapala.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland