Hoppa till huvudinnehåll

Rysslands militära underrättelsetjänst GRU anklagas för globala cyberattacker

GRU:s förre chef Valentin Korabelniko visar spionorganisationen högkvarter i Moskva för president Vladimir Putin
GRU:s förre chef Valentin Korabelnikov visar spionorganisationens högkvarter i Moskva för president Vladimir Putin GRU:s förre chef Valentin Korabelniko visar spionorganisationen högkvarter i Moskva för president Vladimir Putin Bild: EPA/DMITRY ASTAKHOV PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/ITAR-TASS Ryssland,GRU

Storbritannien och Australien anklagar Rysslands militära underrättelsetjänst GRU för omfattande, globala cyberattacker vars mål är att undergräva västerländsk demokrati.

Storbritanniens nationella cybersäkerhetscentrum NCSC, hävdar att GRU bland annat har angripit institutioner, företag och medier samt idrottsorganisationer i världsomspännande attacker.

Det var nästan helt säkert GRU:s nätverk av hackare som låg bakom utpressarviruset BadRabbitt, enligt NCSC (Britain's National Cyber Security Center.)

GRU utförde också cyberattackerna mot världens antidopningsbyrå Wada i fjol och det var inblandat i det amerikanska presidentvalet året innan.

- GRU:s verksamhet är hänsynslöst och urskillningslöst, säger utrikesminister Jeremy Hunt som hotar med motåtgärder.

Utrikesminister Jeremy Hunt hotar att avslöja GRU och att vidta motåtgärder tillsammans med allierade
Utrikesminister Jeremy Hunt hotar att avslöja GRU och att vidta motåtgärder tillsammans med allierade Utrikesminister Jeremy Hunt hotar att avslöja GRU och att vidta motåtgärder tillsammans med allierade Bild: EPA-EFE/NEIL HALL Jeremy Hunt,Storbritannien

Inte så känd men mäktig

GRU och är inte så känd eller mäktig som underrättelsetjänsten KGB en gång var, men den spelar en viktig roll i Rysslands externa spionage och sabotageaktioner.

Organisationen har legat i rubrikerna på sistone, på grund av anklagelser om att det var GRU:s officerare som utförde giftattacken mot ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia.

Den dömde, fängslade och sederma utslängda Skripal var också officer i GRU, då han var dubbelagent för Storbritannien.

GRU som är en förkortning av Huvudstyrelsen för underrättelsetjänstenheter, heter numera GU även om de gamla initialerna fortfarande är i bruk.

Brittisk polis gav ut fotografier av två ryska medborgare som har efterlysts internationellt, misstänkta för mordförsöket på Sergej Skripal och hans dotter Julia
"Ruslan Boshirov" och "Alexander Petrov" misstänks ha utfört mordförsöket i Salisbury. Mannen till vänster uppges i verkligheten vara GRU:s överste Anatolij Tjepiga Brittisk polis gav ut fotografier av två ryska medborgare som har efterlysts internationellt, misstänkta för mordförsöket på Sergej Skripal och hans dotter Julia Bild: EPA-EFE/LONDON METROPOLITAN POLICE / Storbritannien,Sergei Skripal

Skripal en "skitstövel" enligt Putin

Organisationen är strikt hierarkisk och britterna säger därför att GRU utförde mordförsöket mot Skripal på order från högsta ort, det vill säga försvarsministeriet samt Kreml.

President Vladimir Putin som själv är en gammal KGB-agent, kallade på onsdagen Skripal för en "skitstövel" som förrådde och avslöjade tiotals ryska agenter.

USA har redan infört sanktioner mot GRU:s chef Igor Korobov och Australien säger sig också ha bevis på spionorganisationens omfattande cyberattacker.

- Cyberrymden är inte Vilda Västern. Det internationella samfundet, inklusive Ryssland, har accepterat att internationell lag och respektabla staters regler, gäller även i cyberrymden, säger Australiens premiärminister Scott Morrison.

- Ryssland har genom sitt illvilliga beteende uppvisat sitt totala förakt för avtal som det själv var med om att förhandla fram, tillade Morrison.