Hoppa till huvudinnehåll

Svårt att komma fram för att hjälpa på Sulawesi - återuppbyggnaden kan ta flera år

Grävmaskin används för att leta efter lik efter jordbävning och tsunami i Palu i Indonesien.
Grävmaskin används för att leta efter lik efter jordbävning och tsunami i Palu i Indonesien. Grävmaskin används för att leta efter lik efter jordbävning och tsunami i Palu i Indonesien. Bild: EPA-EFE/All Over Press Sulawesi,Palu,Indonesien,Tsunami (band),jordbävningar

Jordbävningar, tsunami och vulkanutbrott följs av svårigheter med att bygga upp hjälparbetet i Indonesien. Röda Korsets chef på plats, Andreas von Weissenberg, har inte ens kunnat ta sig till krisområdet.

På onsdag kväll blev det klart att von Weissenberg, chef för katastrofhjälpen vid Finlands Röda Kors, ska leda den internationella hjälpinsatsen i Indonesien - ett land som har drabbats av flera naturkatastrofer den senaste veckan.

Men von Weissenberg väntar ännu på att ens kunna ta sig till området.

- Vi har det praktiska problemet att det har skett ett vulkanutbrott på Sulawesi vilket har begränsat flygtrafiken en hel del. Jag hoppas jag ska kunna ta mig ditåt i kväll, men det är ännu oklart när jag kommer till Palu, säger von Weissenberg i en intervju för STT.

Andreas von Weissenberg är chef för den internationella katastrofhjälpen på Finlands Röda Kors.
Andreas von Weissenberg. Andreas von Weissenberg är chef för den internationella katastrofhjälpen på Finlands Röda Kors. Bild: Yle/Parad Media biståndsarbete,hjälporganisationer,Röda Korset,katastrofhjälpen

von Weissenberg ska leda en internationell grupp med hjälparbetare och koordinera hjälpinsatsen tillsammans med Indonesiens Röda Kors.

Men hjälpinsatsen har fått en oförutsägbart trög start.

- Det beror på att man helt enkelt inte har kunnat ta sig till områden utanför Palu. Men nu fungerar maskineriet och de närmaste dagarna är avsikten att vi ska få in en hel del tillbehör och distributionen ska byggas upp.

Flera dagar att ta sig några hundra meter framåt

Yles utsända medarbetare Kirsi Crowley berättar att resan till Palu, huvudorten på Sulawesi, tog nästan ett dygn från närmaste stad.

Hittills vet man att drygt 1400 personer har dött i katastrofens Indonesien, men Crowley säger att antalet offer beräknas stiga när man kommer åt att inleda hjälparbete utanför Palu.

- Hundratals människor har begravts i jordmassor tillsammans med byggnadsbråte. Antalet döda kommer säkert att öka märkbart, säger Crowley.

Karta över Indonesien där ön Sulawesi och staden Palu är utmärkta.
Karta över Indonesien där ön Sulawesi och staden Palu är utmärkta. Bild: Yle/Google Sulawesi,Palu,Indonesien,Karta

Förhållandena är svåra på Sulawesi, den ö som har drabbats hårdast.

- En jordbävning är en sak, men när det dessutom tillkommer en tsunami så uppstår verkligt stora utmaningar, säger von Weissenberg.

Tsunamin för med sig stora mängder skrot och lera och då blir röjningsarbetet ett helt annat än efter en jordbävning. Sulawesi är dessutom bergigt och vägarna går mest längs kusten.

- Det kan ta flera dagar bara för att öppna en sträcka på några hundra meter.

Därför tror von Weissenberg att det forfarande finns byar utanför Palu där ingen ännu har kommit åt att hjälpa.

Det kan ta flera år att bygga upp området igen

I Palu bor över 350 000 personer, varav ungefär 60 procent tros ha förlorat sina hem. Människor sover i tält eller under bar himmel och det är brist på mat och bränsle.

Återuppbyggnaden efter naturkatastroferna ser ut att ta länge. Det kan hända att inte ens två år räcker till, tror von Weissenberg.

Delar av den förstörda kusten i Palu. Bilden tagen på måndagen 1.10.2018.
Delar av den förstörda kusten i Palu. Bilden tagen på måndagen 1.10.2018. Bild: AFP / Lehtikuva Sulawesi,Indonesien,Palu,jordbävningar,Tsunami (band)

Hjälparbetarnas viktigaste uppgift just nu blir att se till att de hjälpbehövande får mat, vatten, mediciner och tak över huvudet.

Kirsi Crowley vittnar om ett område i kris.

- Människor här har inget. Deras hem är förstörda och de behöver mat och vatten, beskriver Crowley.