Hoppa till huvudinnehåll

Bäst då det gäller – U17-flickorna tänker skriva finländsk fotbollshistoria i VM: ”Vi kan klara oss ända till final”

Ett finländskt fotbollslandslag har aldrig tagit sig vidare från gruppskedet i en VM-turnering. För U17-flickorna är avancemang bara det första målet.

I maj blev Finlands U17-flickor trea i EM och i november blir det dags för VM som spelas i anrika fotbollslandet Uruguay. Det finns många i laget som aldrig gjort en så lång resa så vid sidan av den rejäla fotbollsutmaningen kommer det också att handla om ett stort äventyr.

– Lite spännande är det med ett nytt land. Jag har aldrig varit utanför Europa, säger anfallaren Dana Leskinen.

– Det blir en lång och också tung resa. Att vara med samma människor i en månad kommer kanske att kännas lite tungt med det blir också roligt. Det blir en fin erfarenhet med hårda matcher.

Att åka utomlands är visserligen ingen ny grej för Leskinen som flyttade från Honka till tyska Hoffenheim som 15-åring. Hon är inte heller rädd för att säga vad hon tycker att laget ska sikta på i VM.

– Det här är större än EM så det är nu det gäller på riktigt. Vi ska spela vår bästa fotboll och förväntningarna är ganska stora. Att komma vidare från gruppen är det första målet men jag har själv tänkt att om vi spelar jättebra tillsammans och med bra självförtroende så kan vi klara oss ända till final.

Finlands U17-flickor fixade EM-biljetten.
Finlands U17-flickor fixade EM-biljetten. Bild: Palloliitto fotboll,flickfotboll

Lagets chefstränare Marko Saloranta vill inte börja tala om medaljmål riktigt ännu men tycker att det ska vara möjligt att turneringen fortsätter ännu efter gruppskedet.

– Spelarna har slagit fast att målet är avancemang från gruppen. Det är ett tufft men realistiskt mål.

”Mentalt starka”

Det som varit karaktäriserande för U17-laget är just självförtroendet. Saloranta är full av beundran då han beskriver sina adepter.

– Det har flera gånger gått så att våra spelare gjort sin bästa match i ett tufft läge. Det här är något som inte alltid varit en styrka i finländska lag. Vi har ändå ett lag där många är bäst då det gäller, säger Saloranta.

Vid sidan av mental styrka har U17-landslaget också andra egenskaper som man har glädje av på fotbollsplan.

– Det viktigaste är så klart att vi har många bra och olika typer av spelare. Anna Koivunen valdes till EM-turneringens bästa målvakt och också Emma Immonen hör enligt många till de tio bästa målvakterna i Europa, säger Saloranta.

U17-landslagets spelare är alltså både skickliga och mentalt starka, men lovorden tar inte slut ännu. Enligt Saloranta handlar det dessutom och fiffiga och mogna unga damer.

– Även om de är bara 17-åringar så har de en mycket bra spelförståelse så vi kan göra taktiska ändringar mitt i matchen. De är också modiga och räds inte då de ställs emot större länder.

Marko Saloranta.
Marko Saloranta tränar Finlands U17-flickor. Marko Saloranta. Bild: Lehtikuva fotboll,marko saloranta

– VM har varit ett stort mål men spelarna har inte blivit överväldigade utan de har klarat av att hålla fokus på vad det är vi ska göra. De har en mycket frisk inställning. Visst är det här en enorm grej för dem men jag tror att här finns många spelare som kommer att vara med om ännu större saker i framtiden.

Det låter som om Finland har ett ganska så bra lag på benen, men helt perfekt ser det ändå inte ut då Saloranta medger att det också finns delområden som motståndaren kan tänkas kunna utnyttja. De finländska spelarna inte hör nämligen inte till de största och starkaste.

– Vi har ganska mycket små och skickliga spelare så i fysiska dueller kan det bli utmanande. Speciellt i luftrummet.

Möter Tyskland före VM

En annan utmaning är att Finland inte har haft så många möjligheter att träna ihop. Efter EM-framgången har laget bara samlats två gånger så det gäller att ta vara på tiden man har tillsammans.

För tillfället är landslaget på läger i Eerikkilä och snart bär det av till Ingelheim där Finland ska träningsspela mot Tyskland.

– Tyskland är alltid jättehårt så vi får en bra träningsmatch inför VM, säger Leskinen.

Vilka är Finlands styrkor enligt dig?

– Alla känner varandra och vi spelar bra tillsammans. Vi satsar på att hålla boll och skapa chanser.

Som det kommit fram har Finlands alltså ett mycket bra självförtroende men lagledningen har varit mån om att se till att tankarna ska hållas i nuet.

– Vi har snackat mycket om att vi inte ska känna oss alltför bra. Vi måste vara redo att spela för fullt då VM börjar, slår Leskinen fast.

VM i Uruguay inleds i mitten av november. Finland spelar sin första match den 13 november då laget möter Nya Zeeland. De övriga lagen i Finlands grupp är Ghana och värdnationen Uruguay.

De två bästa i gruppen avancerar till kvartsfinal. Turneringens final och bronsmatch spelas den 1 december. Yle sänder Finlands matcher och finalen.